Lite soverom – inspirasjon:

Smarte løsninger til små soverom

Et lite soverom kan føles trangt og vanskelig å innrede, men det finnes smarte grep du kan ta for å utnytte plassen maksimalt. Her får du tips og inspirasjon til å skape ditt drømmesoverom.

De fleste som har få kvadratmeter å utfolde seg på interiørmessig, har kjent på frustrasjonen som kan oppstå i skjæringspunktet for hva man ønsker seg og hva man faktisk kan få til. Å få et lite soverom til å virke romslig kan i utgangspunktet virke som en vanskelig oppgave, men det er slett ikke umulig. Du kan skape en luksuriøs og innbydende atmosfære også på et bitte lite soverom, sier Kjersti Rostad i Møbelringen Orkanger.

– Du kan komme langt med smarte møbler, gode tekstiler og fine farger på veggene!

Smarte løsninger til lite soverom

Første bud for å få små soverom til å fungere optimalt, er å bruke tid på å finne smarte løsninger. Noen rom krever at du henter inn en møbelsnekker for å bygge spesialtilpassede møbler til rommet, men i de aller fleste tilfeller finnes det gode og ferdige oppbevaringsløsninger og møbler som passer til små rom.

Det er også en god idé å ta en vurdering på hva du faktisk trenger å fylle rommet med; en seng og nattbord kommer du ikke unna, mens garderobeskap eller en kommode til klesoppbevaring i prinsippet kan plasseres andre steder enn inne på selve soverommet. Også skrivepulten kan vike om du ikke har plass til det.

– Jeg ville nok prioritert å få plass til en størst mulig seng, det er tross alt det viktigste møbelet på et soverom. Så kan man heller plassere skapløsninger i et annet rom eller i gangen utenfor soverommet, sier hun.

Én form for oppbevaring mener hun likevel alle kan ha nytte av, uansett størrelse på soverom:

– Er det ikke plass til å sette inn en god stol som dagens antrekk kan hvile på før det skal inn i skapet igjen, kan det være smart å skru opp en knaggrekke på veggen. Det tar ikke mye plass, men sparer deg for mye rot på gulvet når du ikke har energi til å brette klærne pent, ler Kjersti.

Kjersti Rostad fra Møbelringen i Orkanger mener at alle kan få et lekkert soverom – uansett om de har et lite eller stort rom å jobbe med. Smart bruk av farger og møbler med flere funksjoner er løsningen, sier hun.Kjersti Rostad fra Møbelringen i Orkanger mener at alle kan få et lekkert soverom – uansett om de har et lite eller stort rom å jobbe med. Smart bruk av farger og møbler med flere funksjoner er løsningen, sier hun.
Kjersti Rostad fra Møbelringen i Orkanger mener at alle kan få et lekkert soverom – uansett om de har et lite eller stort rom å jobbe med. Smart bruk av farger og møbler med flere funksjoner er løsningen, sier hun.
Knaggrekken Confetti tar minimalt med plass på veggen – og knaggene kan foldes inn når de ikke er i bruk. Perfekt for et lite soverom hvor hver centimeter teller!Knaggrekken Confetti tar minimalt med plass på veggen – og knaggene kan foldes inn når de ikke er i bruk. Perfekt for et lite soverom hvor hver centimeter teller!
Knaggrekken Confetti tar minimalt med plass på veggen – og knaggene kan foldes inn når de ikke er i bruk. Perfekt for et lite soverom hvor hver centimeter teller!

Kjersti anbefaler også pene kurver til oppbevaring av småting som kan oppfattes som rot. Når alle tingene dine har et sted å bo, blir de ikke liggende overalt – og som en bonus blir det enklere å finne dem når du har bruk for dem.

Elise kurvsett fra Broste Copenhagen er perfekt til oppbevaring av silkeskjerf, smykker og andre småting som trenger en fast plass.Elise kurvsett fra Broste Copenhagen er perfekt til oppbevaring av silkeskjerf, smykker og andre småting som trenger en fast plass.
Elise kurvsett fra Broste Copenhagen er perfekt til oppbevaring av silkeskjerf, smykker og andre småting som trenger en fast plass.

Innredning av lite soverom

Små soverom krever ikke nødvendigvis små møbler, men du bør velge løsninger som fungerer godt, så de ikke blir irritasjonsmomenter i hverdagen. Garderobeskap med skyvedører sparer deg for gulvplass fordi de ikke har dører som slår ut, og det finnes senger med innebygd oppbevaringsplass i sokkelen. Utnytt gjerne plass som vanligvis blir glemt – en enkel hylle øverst langs veggen kan romme esker med ting du ikke bruker daglig, men som du ikke vil stue bort på loft eller i kjeller.

Kjersti i Møbelringen forteller at de ansatte i butikkene gjerne hjelper kundene med å finne de beste løsningene.

– Du finner utrolig mye fagkunnskap og erfaring hos de ansatte i Møbelringen. Et mindre soverom eller en liten stue er en super utfordring som vi elsker å bryne oss på, sier hun.

Odin rammeseng med oppbevaring gir deg ekstra plass til å gjemme vekk for eksempel sengetøy og håndklær, eller ekstra dyner og puter.Odin rammeseng med oppbevaring gir deg ekstra plass til å gjemme vekk for eksempel sengetøy og håndklær, eller ekstra dyner og puter.
Odin rammeseng med oppbevaring gir deg ekstra plass til å gjemme vekk for eksempel sengetøy og håndklær, eller ekstra dyner og puter.

Garderobe til lite soverom

Når du skal vurdere møbler til klesoppbevaring på et lite soverom, spiller gulvplassen og rommets utforming selvfølgelig en stor rolle. Noen rom har ikke plass til mer enn en smart og romslig kommode, andre tåler en skyvedørsgarderobe uten at rommet ser overmøblert ut. Er gulvflaten så liten at du må belage deg på å brette tøyet ditt ned i skuffer, kan en klesstang som festes i taket være et supert alternativ for skjorter og andre plagg som helst ikke skal brettes. Får du plass til et garderobeskap, kan skyvedører være det beste alternativet – da slipper du å måtte klatre opp i sengen og trekke til deg bena for å kunne åpne skapdørene.

Et garderobeskap med skyvedører binder ikke opp unødvendig gulvplass til dørene, og velger du speilfronter får du rommet til å virke større.Et garderobeskap med skyvedører binder ikke opp unødvendig gulvplass til dørene, og velger du speilfronter får du rommet til å virke større.
Et garderobeskap med skyvedører binder ikke opp unødvendig gulvplass til dørene, og velger du speilfronter får du rommet til å virke større.

Små soverom – farger som gjør seg

Betyr et lite rom at mørke farger er en dum idé? Nei, ikke nødvendigvis. Faktisk kan mørke farger gi det lille soverommet ditt akkurat den elegante stilen du ønsker deg, og få rommet til å fremstå som romsligere enn det faktisk er. Særlig gjelder dette dersom du velger deg én vegg som får en mørkere farge enn resten av rommet – for eksempel veggen bak sengen. Å male taket i samme farge som rommet kan også bidra til en luftigere følelse.

Tilsetter du en sengegavl og sengetøy ton-i-ton i samme fargeskala, gir du rommet en helhet som vil får det til å se større ut. Å bruke en mønstret tapet med en mørk bunnfarge kan også skape et spennende uttrykk.

Kjersti Rostad i Møbelringen Orkanger tror vi kommer til å se mer til de mørke fargene på møbler, tekstiler og vegger i tiden fremover.

– Hotellstilen holder stand som en viktig tendens, og med den følger også de dype fargene og tunge, luksuriøse materialene på puter, pledd og tepper. Den stilen fungerer godt også på et lite soverom, sier hun.

Inspo til et lite soverom! Ulike gråtoner satt sammen med en gråblå vegg gir en lun og elegant look på et lite soverom.Inspo til et lite soverom! Ulike gråtoner satt sammen med en gråblå vegg gir en lun og elegant look på et lite soverom.
Inspo til et lite soverom! Ulike gråtoner satt sammen med en gråblå vegg gir en lun og elegant look på et lite soverom.

Lite soverom-tips:

  1. Velg smarte oppbevaringsløsninger, og velg gjerne møbler med flere funksjoner – som en seng med oppbevaringsplass under.
  2. Ikke vær redd for å male rommet i mørke farger – det er rot, og ikke farger, som kan få rommet til å fremstå trangt og lite.
  3. Hvis alt på soverommet har en fast plass, er det mindre sjanse for at det blir kaotisk. Små kurver og bokser plassert på smarte steder kan «fange» småtingene før det blir «forvandlet» til rot.