Inspirasjonsguide:

Tips til soverom med skråtak

Rare vinkler og vanskelige vegger – å innrede et soverom som har skråtak langs en eller flere vegger kan være en utfordring. Men det er definitivt ikke umulig! Her får du ekspertens beste tips og triks til hvordan du får maksimalt ut av plassen, og skaper et elegant og innbydende soverom.

Det er ikke alltid at romløsningen på soverommet har det ideelle utgangspunktet for å skape et funksjonelt og inspirerende sted for hvile og søvn. Trange hjørner, rare vinkler og skråtak er neppe drømmen, men det kan likevel bli drømmesoverommet. Kjersti Rostad fra Møbelringen i Orkdal mener det finnes gode løsninger som hjelper deg med å få mest mulig ut av et «vanskelig» soverom.

– Vi får ofte spørsmål om hvordan man innreder soverom med skråtak, og det er faktisk ikke bare ett svar på det. Det kommer an på rommets størrelse, hvilke typer møbler du må ha plass til og om rommet skal brukes til andre ting enn bare å sove i. Ikke minst kommer det an på høyden på selve kneveggen, altså veggen under skråtaket, forteller hun.

Her får du Kjerstis tips og triks til deg som skal innrede et soverom med skråtak.

Skreddersøm og personlig veiledning er nøkkelen til glade og fornøyde kunder. Kjersti Rostad i Møbelringen i Orkanger deler gjerne sin fagkunnskap når kunder trenger hjelp til å finne de beste løsningene.Skreddersøm og personlig veiledning er nøkkelen til glade og fornøyde kunder. Kjersti Rostad i Møbelringen i Orkanger deler gjerne sin fagkunnskap når kunder trenger hjelp til å finne de beste løsningene.
Skreddersøm og personlig veiledning er nøkkelen til glade og fornøyde kunder. Kjersti Rostad i Møbelringen i Orkanger deler gjerne sin fagkunnskap når kunder trenger hjelp til å finne de beste løsningene.

Hvordan innrede soverom med skråtak

Det aller enkleste er å plassere sengen med hodegavlen mot en vegg som ikke har skråtak, og heller ha fotenden rettet mot den «vanskelige» veggen. Dersom du ønsker å ha hodeenden av sengen inn mot veggen nærmest skråtaket, eller det er den eneste mulige løsningen, bør du forsøke å få sengen så langt som mulig ut fra veggen. Har du et hodegjerde eller sengegavl, trenger dette opp mot 160 cm høyde. Kjersti anbefaler å forsøke å utnytte plassen bak sengen.

– Ved å sette for eksempel et konsollbord inn mot veggen og sengen foran, vil du få sengen lenger ut på gulvet. Da gir du deg selv mer luft over hodet, og du kan i tillegg bruke hyllene på konsollbordet som nattbord, sier hun.

Har du rom for en snekker i budsjettet ditt, kan det også være en god idé å bygge nattbord med dype skuffer som får utnyttet plassen bak sengen. For inspirasjon til soverom med skråtak, anbefaler Kjersti å samle bilder av løsninger du liker på for eksempel Instagram og Pinterest, og gjerne vise disse når du skal få hjelp i butikken.

Følg Møbelringen på Instagram for inspirasjon til alle rom!

Et konsollbord hjelper med å få sengen lenger ut på gulvet, så du får mer avstand til skråtaket. Bordet fungerer som nattbord, og rommer både bok, mobil og briller når du skal sove – i tillegg til noen fine pyntegjenstander.Et konsollbord hjelper med å få sengen lenger ut på gulvet, så du får mer avstand til skråtaket. Bordet fungerer som nattbord, og rommer både bok, mobil og briller når du skal sove – i tillegg til noen fine pyntegjenstander.
Et konsollbord hjelper med å få sengen lenger ut på gulvet, så du får mer avstand til skråtaket. Bordet fungerer som nattbord, og rommer både bok, mobil og briller når du skal sove – i tillegg til noen fine pyntegjenstander.

Seng til soverom med skråtak

Ønsker du å ha en dobbeltseng på et soverom med skråtak, er det ikke noe i veien for det, så fremt du har gulvplass til en større seng. For at det ikke skal bli et irritasjonsmoment å komme seg inn og ut av sengen, anbefaler Kjersti i Møbelringen at du ikke setter langsiden av sengen inn mot en vegg med skråtak.

– For det første vil den som skal ligge innerst få taket veldig nært ansiktet, og for det andre kan det bli slitsomt å klatre inn i sengen hver kveld. I tillegg mister man muligheten for nattbord til den som ligger inn mot veggen, sier hun.

Smart oppbevaring på rom med skråtak

For å få mest mulig ut av plassen på soverommet, kan det være en idé å bruke veggen langs kneveggen til plassbygde hyller eller frittstående kommoder. Det er også mulig å få bygget lave skyvedørsgarderober som gjør det mulig å få utnyttet plassen på en god måte. Annen innredning som fungerer godt er nette nattbord med skuffer, som lar deg skjule noe av tingene du ikke vil ha liggende fremme. Kjersti Rostad forteller at selv det minste rom kan oppleves som rolig og behagelig om det er ryddig.

– Det viktigste du gjør om du har et lite soverom eller et rom som har vanskelige vinkler eller skråtak, er å sørge for godt med oppbevaringsplass. Da vil rommet fremstå mer elegant og innbydende, mener hun.

En rammeseng med oppbevaringsplass er en smart løsning for små soverom eller soverom som har en vanskelig utforming – som skråtak.En rammeseng med oppbevaringsplass er en smart løsning for små soverom eller soverom som har en vanskelig utforming – som skråtak.
En rammeseng med oppbevaringsplass er en smart løsning for små soverom eller soverom som har en vanskelig utforming – som skråtak.

Bygge vegg på rom med skråtak

Har du god plass på soverommet, kan du vurdere å sette opp en lettvegg fra tak til gulv på den siden skråtaket er. På den måten skaper du en rett vegg å sette sengen inntil, samtidig som du får en smart oppbevaringssone bak lettveggen. Der kan du for eksempel plassere kommoder og knaggrekker, og lage deg en åpen garderobeløsning – som hendig nok skjules av veggen.

– Mange drømmer om et garderoberom eller et walk-in-closet. Med en smart plassert lettvegg på et soverom som har et «vanskelig» skråtak, kan du få den garderobesonen du ønsker deg, sier Kjersti.

Er rommet for lite til en slik løsning, foreslår eksperten fra Møbelringen å sette sengen midt i rommet eller ved motsatt vegg, og plassere kommoder og andre oppbevaringsløsninger langs kneveggen. Man kan også få satt opp lave skyvedører laget på mål langs slike skråvegger.

Myk belysning i mykt og elegant soverom. En bordlampe passer perfekt om du ikke trenger leselys på sengen – og er definitivt ikke forbeholdt stuen!Myk belysning i mykt og elegant soverom. En bordlampe passer perfekt om du ikke trenger leselys på sengen – og er definitivt ikke forbeholdt stuen!
Myk belysning i mykt og elegant soverom. En bordlampe passer perfekt om du ikke trenger leselys på sengen – og er definitivt ikke forbeholdt stuen!

Lys i rom med skråtak

Når du skal velge belysning til et soverom med skråtak, bør du som i andre rom tenke på både punktbelysning og generell rombelysning. Om du liker å lese på sengen, bør du ha en god lampe som kan gi godt nok leselys. En pen bordlampe gir et mykt og behagelig lys som er fint om du ikke har behov for en sterk leselampe.

Den kanskje mest vanlige taklampen for generell belysning på soverommet, er den flate plafonden. Det er en lampe som ikke bygger mye ut fra taket og gjerne er koblet direkte i taket. Den gir ikke veldig sterk belysning, så den passer best til rom som ikke trenger sterkt lys. Kjersti Rostad mener at det kan være fint å utfordre plafonden med en taklampe eller pendel også på soverommet.

– Nettopp fordi man vanligvis ikke har behov for veldig sterk belysning på soverommet, kan en eller flere pendler hengt i taket skape et veldig stemningsfullt lys, mener hun.

Male soverom med skråtak

Når du skal male et soverom med skråtak, kan det være en god idé å vurdere den samme fargen til både tak og vegger. Da «mister» du følelsen av vegger og tak, og rommet vil oppleves som harmonisk og rolig. Mindre kontrast mellom tak og vegger minker også følelsen av at skråtaket «kommer mot deg» når du skal sove.

– Det kan føles vågalt å gå for samme nyanse i hele rommet, på både tak, vegger, lister og karmer, men det gir et helt nydelig uttrykk, mener Kjersti.