3 enkle tips:

Slik gjør du hjemmet lunt og koselig til jul

Komfortsonen blir ikke komfortabel sånn helt uten videre. Julen nærmer seg, og du kan enkelt skape en lun og koselig stemning hjemme – de magiske ingrediensene er levende lys, lune tekstiler og en liten dose granbar. Få inspirasjon til hvordan du gjør hjemmet juleklart.

I denne myke sofakroken kan du senke skuldrene og finne førjulsroen med et deilig pledd.

Det er få ting som er hyggeligere enn førjulstiden, fylt med trivelige aktiviteter, koselige besøk, og rolige kvelder foran peisen eller i sofakroken. Det er en tid vi kan fylle med litt ekstra kos, og det trenger ikke å være så vanskelig å sette stemningen heller. Skjenk deg en kopp varm gløgg eller te, sett på litt julemusikk og la deg inspirere til enkel og koselig julepynt av hjemmet.

Myke tekstiler og saueskinn, taktile puter i velur og en lyslykt på bordet. Ut i skogen for å hente noen kvister med granbar, så kan julen bare komme!

1. Skap julestemning med levende lys

Å tenne lys er nesten som å trylle, for stemningen i rommet blir automatisk lunere og mer koselig når du får et levende lys på bordet. Førjulstiden handler jo også om å lyse opp mørketiden både bokstavelig talt og i overført betydning, derfor tenner vi lys hver av de fire søndagene i desember for å markere adventstidens gang. Også hverdagene i førjulstiden fortjener litt lysmagi. Det er en enkel måte å skape den lune og rolige stemningen vi forbinder med denne tiden, og du kan gjerne velge duftlys om du vil ha litt deilig duft på kjøpet.

– Levende lys skaper en nesten sakral stemning som jeg tror alle trenger å kjenne litt på i en periode der det ofte er mye som skal fikses og ordnes. Gi rom for å senke skuldrene, så blir førjulstiden så mye hyggeligere, mener Kjersti Rostad i Møbelringen Orkanger.

Kjersti Rostad i Møbelringen Orkanger mener levende lys setter stemningen og gjør det enklere å senke skuldrene.Kjersti Rostad i Møbelringen Orkanger mener levende lys setter stemningen og gjør det enklere å senke skuldrene.
Kjersti Rostad i Møbelringen Orkanger mener levende lys setter stemningen og gjør det enklere å senke skuldrene.

Du må ikke nødvendigvis pynte med nisser og røde julehjerter for å få julestemning hjemme, noen foretrekker en mer minimalistisk julepynt. Fordelen med å velge en mer dempet stil på vinterpynt til hjemmet ditt er at den kan stå gjennom både romjul og langt over nyttår – uten at du får akutt behov for å rydde det bort når julegjestene har reist hjem.

2. Pynt med puter og pledd

En lun og inviterende sofakrok fylt med myke pledd og puter er perfekt i mørketiden. Velg tekstiler i gode materialer, og legg gjerne til et saueskinn. Det behøver ikke å være julerødt eller lilla, det handler mer om tekstilkvaliteter, teksturer og følelsen du får av materialet. Velur er godt egnet for å skape en koselig atmosfære, det samme gjelder tekstiler som inneholder noe ull eller puter i skinn.

– Å pynte med noen fine puter og et pledd i sofaen eller godstolen er kanskje den enkleste måten å skape julestemning hjemme på, for det gir umiddelbare assosiasjoner til kos – og er det noe julen skal handle om, er det jo nettopp det, sier Kjersti i Møbelringen.

Henriette stol kledd opp i myk velur, omringet av julestemning Henriette stol kledd opp i myk velur, omringet av julestemning
Henriette stol kledd opp i myk velur, omringet av julestemning
Spør oss hvilken seng som egner seg best til strømpegodis og julefilm!Spør oss hvilken seng som egner seg best til strømpegodis og julefilm!
Spør oss hvilken seng som egner seg best til strømpegodis og julefilm!

3. Hent naturen inn i huset

Du må ikke vente helt til julaften for å kjenne den deilige duften av granbar i huset – du kan gjerne pynte med noen grankvister gjennom hele førjulstiden. Også pene kongler og andre kvister og strå gjør seg som pynt innendørs. Det handler i det hele tatt om å ta det hele ned et hakk, og bruke mindre tid på selve pyntingen og mer tid på selve julekosen, romjulshyggen og nyttårsfesten, mener Kjersti i Møbelringen.

– Vi er opptatt av at det skal være enkelt å skape den gode stemningen hjemme, og det speiles også i de tingene du finner i butikkene våre. Du skal finne de solide møblene som gir rom for hele familien til julemiddag, sofakroken som kan trylles om til en ekstra sengeplass og skjenken der det fine serviset kan få stå til utstilling etter at det nye året er ønsket velkommen, sier hun.

Det viktigste er at bordet har plass til alle gjestene – så kan dekoren gjerne hentes i skogen, som denne grankvisten som pynter opp servietten. Det viktigste er at bordet har plass til alle gjestene – så kan dekoren gjerne hentes i skogen, som denne grankvisten som pynter opp servietten.
Det viktigste er at bordet har plass til alle gjestene – så kan dekoren gjerne hentes i skogen, som denne grankvisten som pynter opp servietten.