Hødnebø Marie oppsett DHødnebø Marie oppsett D

Den komplette guiden til å velge riktig sofa

Er du lei av den gamle sofaen din og ønsker deg en ny og myk sofa, eller vil du endre stilen i stuen din? Enten du er ute etter en 2 seter sofa, en 3 seter sofa, hjørnesofa eller sjeselong finner du de beste tipsene for å velge den perfekte sofaen her! 

Hvilken sofa skal jeg velge?

Å kjøpe ny sofa kan være vanskelig. Det er utallige varianter, størrelser, fasonger, farger og materialer å velge mellom. Det kan være utfordrende å finne ut av hvilken type sofa du bør velge og om den skal matche stilen i stuen din, eller om den skal skape et spennende fargerikt avbrekk.

Blues oppsett 3 nightBlues oppsett 3 night
"En sofa er ikke bare en sofa. Den skal både være komfortabel, stilig og slitesterk. En sofa skal kunne brukes til mye og må tåle både barnelek og hopping, late søndager foran TV-en, samt kaffe og kaker med venner og familie. En ekstra fordel er det om sofaen også kan fungere som en gjesteseng hvis du plutselig trenger flere sengeplasser".

Nettopp fordi en sofa har så mange forskjellige bruksområder og må tjene så mange formål, er det vanskelig å bestemme seg for riktig sofa. Skal du velge en sparsommelig 2-seter sofa, en 3-seter sofa, eller ønsker du en mer fleksibel løsning med en komfortabel sovesofa? Har du godt med plass kan en hjørnesofa gjøre seg, eller en sofa med sjeselong?

Hødnebø TromøyaHødnebø Tromøya

2-seter sofa eller 3-seter sofa

Hvor stor sofa du kan kjøpe avhenger av hvor god plass du har. Noen har plass til to 3-seter sofaer, mens andre må nøye seg meg en 2-seter sofa. Husk å ta gode og nøyaktige mål av rommet som du ønsker å sette sofaen i, det er ikke fint hvis sofaen tar for mye plass og føles som prangende.

Brunstad Stream sofaBrunstad Stream sofa

Et annet kjent triks er å kjøpe en toseter og en treseter og sette de i en slags L-form. Da får du en fin krok som er enkel å møblere med et stilig småbord. En 3+2 sofa er genialt for deg som ikke ønsker en hjørnesofa eller en sofa med sjeselong, men fortsatt trenger mange sitteplasser i sofaen.

Hjellegjerde MantovaniHjellegjerde Mantovani
"Det kan også være lurt å ta mål av forskjellige områder i rommet, kanskje passer det finere å ha sofaen i en annen vinkel? Skriv ned målene for alle de forskjellige løsningene, så blir det enklere å se vurdere hvilke sofaer som passer og hvilke du bør styre unna".
Brunstad Fantasy 3-seterBrunstad Fantasy 3-seter

Sovesofa – en allsidig sofa

En sovesofa er et smart og allsidig møbel, både gjesteseng og sofa i ett! En sovesofa passer inn i de fleste hjem og finnes i forskjellige størrelser, farger og materialer. Allsidigheten skinner gjennom ved at den kan bukes både på gjesterommet, midt i stuen eller på barnerommet. For å finne den perfekte sovesofaen er det beste tipset å prøve sovesofaen. Hvordan er det å sitte i den og hvordan føles det å sitte og ligge i den – er den for hard eller for myk?

Flere av sovesofaene kommer også med en oppbevaringsløsning, her er det perfekt å oppbevare dyner eller puter til gjestene dine. Denne sovesofaen fra Hovden er en god løsning for deg som ønsker en god og stilren sofa, men også en komfortabel og deilig gjesteseng. Den er spesielt unik fordi den har god oppbevaringsplass i sjeselongdelen.

Hovden Bediside sovesofaHovden Bediside sovesofa


Les mer om sovesofa og finn ut hvordan du enkelt kan få flere sengeplasser når behovet melder seg.

Hjørnesofa eller sofa med sjeselong?

En hjørnesofa kan fungere fint som en romdeler i rommet og kan enkelt skape naturlige soner. Bruk for eksempel hjørnesofaen eller sjeselongen til å dele sofakroken fra spisestuen, dersom du har en åpen løsning.

Stressless Stella hjørnesofaStressless Stella hjørnesofa

En hjørnesofa eller en sofa med sjeselong kan oppleves som en mer sosial og intim sofa, enn for eksempel to sofaer som er satt mot hverandre. Det er føles også mer nært å sitte i en hjørnesofa eller sjeselong enn å sitte i en lang sofa. Da sitter vi ofte på rad og rekke, fremfor å se på hverandre mens vi snakker.

Modulsofa – design din egen sofa

Hvis du ikke finner en sofa som passer deg og dine behov, har du muligheten til å designe din egen sofa med en modulsofa og få den perfekte sofaen til stuen din. Med en modulsofa kan du sette sammen ulike moduler slik at du former sofaen din etter rommet.

Hjellegjerde Marie hjørnesofaHjellegjerde Marie hjørnesofa

Et annet smart triks med modulsofaer er at du ofte enkelt kan gjøre den større eller mindre ved å kjøpe flere modulere eller kvitte deg med en modul. Les mer om våre geniale løsninger med modulsofa og få et innblikk i hvordan en modulsofa fungerer!

Hødnebø Hellesund modulsofa fra MøbelringenHødnebø Hellesund modulsofa fra Møbelringen

Velursofa, skinnsofa eller tekstilsofa?

Å velge stoffet eller materialet på sofaen kan være en utfordring. Først og fremst er det lurt å tenke på hvordan sofaen skal brukes og hvem som skal bruke den. Har du små barn eller kjæledyr er det kanskje viktig at sofaen er enkel å rengjøre med en sofarens? Det kan også være lurt å sjekke om sofatrekket kan tas av og vaskes eller om det er mulig å kjøpe et nytt trekk dersom uhellet skulle være ute.

"Et godt tips for å finne riktig materiale og farge på sofaen er å komme innom en Møbelringen butikk og ta med deg noen tekstil- og materialprøver. Da kan du enkelt henge opp prøvene i rommet og se hva som harmonerer og ikke. Farger og materialer kan få ganske forskjellig uttrykk i kombinasjon med forskjellig lys og farger i nærområdet".

Skinnsofa er naturlig slitesterk fordi skinn er kraftig naturmateriale. Ofte blir skinn bare vakrere med årene, jo mer det blir brukt. Fordi skinn er så slitesterkt blir det enkelt å holde sofaen holdbar over lengre tid og det er også enklere å vaske vekk flekker og smuss fra sofaen, enn for eksempel en tekstilsofa.

Brunstad Fantasy 3-seter i skinnBrunstad Fantasy 3-seter i skinn

En tekstilsofa på sin side er ofte mer allsidig og kan oppleves som mykere og mer avslappet i uttrykket sitt. Igjen handler dette om smak og behag. Ønsker du et stramt og mer stilrent uttrykk i rommet kan en skinnsofa gjøre seg godt, men dersom du ser etter en sofa i TV-kroken som er deilig å slenge seg ned i er kanskje en tekstilsofa bedre.

Happy sofa fra TroelsHappy sofa fra Troels

En velursofa er veldig fin å se på og kan oppleves som myk og behagelig. Velurstoffet gir ofte et uttrykk for å være ekstra myk og delikat å legge seg ned i. Igjen handler det om smak og behag. Husk på at en velursofa ofte kan kreve noe mer vedlikehold enn en skinnsofa, så det kan være lurt å kjøpe møbelrens.

Sittekomfort i sofaen

Når du har funnet ut hvor stor sofa du ønsker deg og har plass til er det viktig å fokusere på sittekomforten til sofaen. Igjen er det viktig å tenke på at sofaen er et allsidig møbel som skal fungere både til å ligge og sitte i.

Først og fremst bør din nye sofa ha en komfortabel sittehøyde. Sofaer som har lav sittehøyde kan oppleves som mindre høytidelige og prangende. Samtidig kan sofaer som har lav sittehøyde være vanskeligere å sette seg ned i og reise seg opp fra. Sittehøyden påvirker altså både uttrykk, utseende og sittekomforten.

Happy 4-seter fra TroelsHappy 4-seter fra Troels

Dybden i sofaen har også mye å si for uttrykket og komforten. I en dyp sofa kan du lene deg godt bakover og få en mer liggende stilling. Det er viktig å huske på at en dyp sofa ofte kan oppleves som en mer avslappet sofa, fremfor en sofa som er smalere. En smalere sofa kan være mer behagelig å slappe av i uten å måtte lene seg langt bakover. Da er ryggputene nærme nok til at du kan lene deg tilbake, men fortsatt være i sittende stilling og ha føttene på gulvet.

Plassering og sofa som romdeler

Har du tenkt å plassere den nye sofaen der hvor den gamle sto – kanskje ut av vane, fordi den alltid har stått sånn? Før du plasserer sofaen på den mest åpenbare måten, tenk gjennom om det finnes et annet alternativ. Ofte gir det en mer romlig følelse om møblene ikke står klint inntil veggen. Forsøk å sette sofaen midt i rommet og møbler rundt, effekten kan overaske deg.

"Når du skal plassere sofaen i rommet er det viktig å huske på at det bør være litt rom og luft på sidene. Dette er av åpenbare grunner som at du ikke ønsker å bli klemt flat hver gang du skal sette deg ned eller reise deg opp fra sofaen, men også av mer stilmessige grunner. Hvis det er litt luft rundt sofaen kan rommet oppleves som litt større og mer luftig. Fordi sofaen ofte er et dyrt møbel bør det få lov til å skinne!"
Stressless Stella sofa i skinnStressless Stella sofa i skinn

En sofa passer også godt som romdeler. Ved å plassere en sofa litt for seg selv, midt i rommet, med et sofabord eller flere småbord og kanskje en lenestol skaper du en egen sone i stuen. Hvis du synes det er skummelt å skulle sette sofaen midt i rommet, forsøk å tenke hvor det er mest behagelig å sitte. Kanskje har du en fin utsikt eller et vindu med deilig og naturlig lys? Sett sofaen foran og lag din egen kosekrok med utsikt!

Setter du en sofa med en stilig lampe og et lite sofabord ved siden av har du skapt den perfekte lille lesekroken, som naturlig skiller seg fra sofaen ved TV-en. Slik skaper du enkelt soner i stuen og en sofa kan fungere perfekt til å dele av soner og rom.

Husk å prøvesitte sofaen

En perfekt sofa kan være individuelt, noen liker en fast og smal sofa, mens andre liker en myk og dyp sofa som man kan lene seg langt tilbake i. Eneste måten å finne en sofa med perfekt sittekomfort for deg er å prøvesitte flere sofaer og finne ut av hva du liker best. Fastheten i en sofa, i tillegg til dybde og sittehøyde, har mye å si for sittekomforten og det er viktig å vite hva man liker.

Lazy 3-seter sofa i velurLazy 3-seter sofa i velur

Se et utvalg av våre sofaer her, og kom gjerne innom en av våre Møbelringen-butikker, så hjelper vi deg med alt du måtte lure på rundt kjøp av ny sofa. Alt fra størrelse, type, materialer, farge, sittekomfort og interiørtips. Vi sees!