Stor sofaguide:
Slik finner du den perfekte sofaen

Å skulle kjøpe ny sofa kan virke som en stor oppgave – for hvordan finner du den riktige for deg og din stue? Stor sofa, liten sofa, hjørnesofa, sofagruppe – det finnes en sofa for enhver smak, enhver bak og ethvert behov, så hvordan skal du finne frem i sofajungelen? Her får du oversikten!

Hvordan velge sofa - fire ting å tenke på

Vi pleier å anbefale å ta utgangspunkt i fire overordnede aspekter før man snevrer inn søket etter den nye sofaen: stil og design, sittekomfort, plass og plassering, og bruk og vedlikehold.

Ta en grundig vurdering av hvor mye plass du har i stuen, hvor mange sitteplasser du egentlig har behov for, hvilke farger som appellerer til deg, hva slags stil du liker best, og hvordan sofaen skal brukes. Og viktigst av alt: Prøvesitt sofaen. Det hjelper jo ikke om den er aldri så fin om den ikke også er god å sitte i.

En god sofa er stedet for å slappe av med en god bok, se en film, eller samle venner når du har besøk. Sofaen er sannsynligvis det stedet i hjemmet ditt der du tilbringer mest tid, med unntak av sengen, og sofaen er helt sentral i enhver stue. Derfor er det viktig at sofaen har et uttrykk som passer inn i rommet der den skal stå, at plasseringen av sofaen resonnerer godt med rommet og interiøret, at den er komfortabel å sitte i, og at du velger en sofa som er tilpasset ditt bruk. 

Maemo er en stilsikker sofaserie som finnes i faste oppsett og løse moduler, med matchende nakkestøtte og pall. Leveres med 4 cm høye sorte ben, og velg i et stort utvalg tekstiler i farger og uttrykk som passer din stil og ditt hjem.Maemo er en stilsikker sofaserie som finnes i faste oppsett og løse moduler, med matchende nakkestøtte og pall. Leveres med 4 cm høye sorte ben, og velg i et stort utvalg tekstiler i farger og uttrykk som passer din stil og ditt hjem.
Maemo er en stilsikker sofaserie som finnes i faste oppsett og løse moduler, med matchende nakkestøtte og pall. Leveres med 4 cm høye sorte ben, og velg i et stort utvalg tekstiler i farger og uttrykk som passer din stil og ditt hjem.

1. Størrelse på sofa – bør du ha stor eller liten sofa?

Når du skal bestemme deg for hvor stor sofa du ønsker deg, kan det være lurt å finne frem maskeringstape – ikke for å male, men for å måle! Marker på gulvet der du tenker at sofaen skal stå, så ser du raskt om det lar seg gjennomføre i praksis. Får du plass til det sidebordet eller den magasinholderen du ønsker deg ved siden av sofaen? Er det gulvplass nok til at man kommer seg enkelt rundt møblene? Ta nøyaktige mål, slik at du vet akkurat hvor langt du kan strekke deg når det gjelder sofaens høyde, sofaens bredde og sofaens dybde.

Tenk også over hvor mange mennesker du trenger sitteplass til i hverdagen. Kanskje kan du vurdere å ha en mindre sofa, og supplere med noen fine puffer som uventede gjester kan sitte på? Eller bytte ut den store bokhyllen med en nettere variant, så du kan få plass til en stor loungesofa for hele familien? Mange velger å kombinere en 2-seter og en 3-seter plassert i L-form, og på den måten få en mer fleksibel «hjørnesofa» med mange sitteplasser.

Her finner du din nye 2-seter og her kan du se vårt utvalg av 3-setere.

Berlin modulsofa med matchende pall.Berlin modulsofa med matchende pall.
Berlin modulsofa med matchende pall.

Forsøk gjerne å tegne opp rommet på et ark og marker alle møblene som skal ha plass – det kan gi deg gode ideer til en ny måte å møblere på. Ønsker du å få rommet til å se størst mulig ut, skal du huske på at en stor og prangende sofa kan få rommet til å virke enda mindre – kanskje er det en to-seter pluss en fin lenestol som skal til for å få stuen din til å fremstå mer romslig? Litt rom og plass rundt møblene skaper et luftigere uttrykk.

– Har du plass, kan du velge å inkludere flere ulike typer sitteplasser i stuen – som for eksempel en mer avslappet sjeselong og en stol i lerretsstoff som myker opp uttrykket mot en strammere sofa. Og husk at rommet er en enhet, og ta hensyn til helheten: Puter og pledd bidrar til lun stemning, og et gulvteppe markerer en egen sone i rommet. Detaljer som fotografier, lysholdere og vaser gir et personlig preg.

Mia er en bestselger fra Møbelringen som kommer i 2-seter og stol. Her vist i et trendy teddystoff som minner om saueskinn i strukturen og er myk og behagelig og sitte i.Mia er en bestselger fra Møbelringen som kommer i 2-seter og stol. Her vist i et trendy teddystoff som minner om saueskinn i strukturen og er myk og behagelig og sitte i.
Mia er en bestselger fra Møbelringen som kommer i 2-seter og stol. Her vist i et trendy teddystoff som minner om saueskinn i strukturen og er myk og behagelig og sitte i.

2. Plassering av sofa i rommet

Det er like mange måter å plassere en sofa i stuen på som det finnes stuer, men noen overordnede løsninger finnes likevel. Hvordan du skal plassere en sofa, og hva som er den optimale plasseringen i din stue avhenger av hva du primært bruker rommet til, hvor mange andre møbler du skal ha plass til, og hvor mange vinduer og dører du skal ta hensyn til – i tillegg til rommets størrelse og fasong.

  • Stadig flere bruker sofaen som en romdeler, særlig i åpne kjøkken- og stueløsninger. Det er ikke lenger slik at sittemøblene må stå inntil en vegg, selv om det er et fint oppsett i mange tilfeller. Du kan fint ha en sofa midt i rommet, hvis rommet tillater det.
  • Dersom du skal ha sofen vendt mot tv-en, kan det være en idé å tenke på lysforholdene i rommet, så du ikke får solen direkte mot fjernsynet i beste sendetid.
  • Ønsker du å invitere til samtale, kan to sofaer vendt mot hverandre skape et fint «rom i rommet», og med et gulvteppe under salongbordet skaper du en egen sone.
Jasper sofaserie gir deg muligheten til å sette sammen din drømmesofa. Jasper har et stort utvalg moduler, tekstiler, ben og armlener som gjør at du kan tilpasse sofaen til ditt rom.Jasper sofaserie gir deg muligheten til å sette sammen din drømmesofa. Jasper har et stort utvalg moduler, tekstiler, ben og armlener som gjør at du kan tilpasse sofaen til ditt rom.
Jasper sofaserie gir deg muligheten til å sette sammen din drømmesofa. Jasper har et stort utvalg moduler, tekstiler, ben og armlener som gjør at du kan tilpasse sofaen til ditt rom.

4. Vedlikehold av sofa

Har du små barn, vil dette kunne legge noen føringer for hva slags type materialer som vil fungere best hjemme hos deg. Også hunde- og katteeiere bør tenke ekstra godt gjennom hva slags stoff som vil kunne tåle pels og poter uten å bli ødelagt. Det er vel verdt pengene å investere i gode rengjøringsprodukter som er spesielt tilpasset materialet i sofaen din, og de ansatte på Møbelringen kan gi deg god veiledning på dette. Tar du godt vare på sofaen din, sikrer du at den varer lengst mulig.

Du kan selv se og kjenne på de ulike materialene som du kan velge mellom når du kjøper og skreddersyr en sofa hos Møbelringen.Du kan selv se og kjenne på de ulike materialene som du kan velge mellom når du kjøper og skreddersyr en sofa hos Møbelringen.
Du kan selv se og kjenne på de ulike materialene som du kan velge mellom når du kjøper og skreddersyr en sofa hos Møbelringen.

Et godt tips for å finne riktig materiale og farge på sofaen er å komme innom en Møbelringen-butikk og ta med deg noen tekstil- og materialprøver. Da kan du enkelt henge opp prøvene i rommet og se hva som harmonerer og ikke. Farger og materialer kan få ganske forskjellig uttrykk i kombinasjon med forskjellig lys og farger i nærområdet.

Du kan selv se og kjenne på de ulike materialene som du kan velge mellom når du kjøper og skreddersyr en sofa hos Møbelringen. Du kan selv se og kjenne på de ulike materialene som du kan velge mellom når du kjøper og skreddersyr en sofa hos Møbelringen.
Du kan selv se og kjenne på de ulike materialene som du kan velge mellom når du kjøper og skreddersyr en sofa hos Møbelringen.

3. Bruksområde og materialer – sofa til finstue eller sofa til salong?

Hva du skal bruke sofaen til vil naturlig nok også legge føringer for hva slags møbel du bør velge. Skal sofaen stå i en tv-stue kan en lavere og dypere modell passe – det gir et uformelt og avslappet uttrykk og er komfortabelt å ligge henslengt i når familien skal slappe av. En myk og dyp sofa, gjerne en dyp hjørnesofa innbyr til hygge, og sittehøyden på sofaen kan gjerne være noe lavere enn om du skal bruke sofaen til mer formelle sammenkomster. I en tv-stue eller stue som blir brukt mye, bør du også velge et materiale som gir deg en slitesterk sofa, så den tåler «hardhendt» bruk.

Skal du derimot innrede en penstue eller for eksempel et kontor, kan sofaen ha en hardere fasthet, høyere sittehøyde og være strammere i formene. Leter du etter en sofa til ungdomsrommet eller kjellerstuen, er det kanskje funksjon og antall sitteplasser som står i høysetet.

En skinnsofa er naturlig slitesterk, og blir ofte bare vakrere med årene, jo mer den blir brukt. Fordi skinn er så slitesterkt, er det også enklere å vaske vekk flekker og smuss fra sofaen, enn for eksempel fra en tekstilsofa. Til gjengjeld kan en sofa i tekstil oppleves som mykere å «slenge seg ned i», og passer kanskje bedre enn skinn i tv-kroken. Velur er tilbake for fullt og er et mykt og behagelig materiale, men krever noe mer vedlikehold enn annet materiale.

Les mer om hvordan du tar vare på sofaen din her.

En hjørnesofa kan fungere som en romdeler i rommet, for eksempel for å dele sofakroken fra spisestuen, dersom du har en åpen romløsning. Hjørnesofaen innbyr til hygge, og er i tillegg arealeffektiv så du får plass til mange mennesker på relativt liten plass. En fordel med å ha sitteplassene i vinkel, er at det er mer sosialt enn om man hadde valgt en lang sofa der gjestene sitter på rekke og rad. To sofaer plassert mot hverandre gir den samme effekten, men da får du ikke den myke kroken som en hjørnesofa byr på.

Hjellegjerde Softline modulsofaHjellegjerde Softline modulsofa
Hjellegjerde Softline modulsofa

– I en tv-stue vil det også fungere godt med en sofa med sjeselong, så man virkelig kan slappe av til favorittserien. Sjeselongen fungerer som en sitteplass ved behov, og er du alene kan du nyte å strekke ut bena, sier Tidemand-Johannessen.

Mange av modulsofaene du får kjøpt hos Møbelringen byr på muligheten til å velge hvilken side du vil ha sjeselongen på. Det gjør det enklere å møblere rommet optimalt.

Modulsofa, hjørnesofa eller sofa med sjeselong?

Det finnes mange ulike typer sofaer, og det finnes garantert en som passer perfekt til deg og dine behov. Hos Møbelringen kan mange av sofaene også skreddersys, så du er helt sikker på at du har sitteplasser til alle, at materialet passer til ditt bruk, og at fargen passer perfekt.

Du kan bygge Hjellegjerde Anne modulsofa så den passer perfekt til stuen din. Du kan velge mellom flere forskjellige farger og ben, og sette sammen moduler så du får alle sitteplassene du trenger.Du kan bygge Hjellegjerde Anne modulsofa så den passer perfekt til stuen din. Du kan velge mellom flere forskjellige farger og ben, og sette sammen moduler så du får alle sitteplassene du trenger.
Du kan bygge Hjellegjerde Anne modulsofa så den passer perfekt til stuen din. Du kan velge mellom flere forskjellige farger og ben, og sette sammen moduler så du får alle sitteplassene du trenger.

Sovesofa til stue, kontor eller gjesterom

Kombimøbelet sovesofa er både plassbesparende og praktisk, og noen av dem har også egne oppbevaringsrom for dyner og puter integrert. Når du skal gå til innkjøp av en sovesofa, er det viktig at du tester både sittekomforten når den står som sofa, og liggekomforten når den er gjort om til seng. Det vil overnattingsgjestene dine sette pris på.

Mover sovesofa med sjeselong er en god løsning for deg som ønsker en god og stilren sofa, men også en komfortabel og deilig gjesteseng. Den har god oppbevaringsplass i sjeselongdelen, og er en stilig sofa som godt kan ta hedersplassen i stuen.Mover sovesofa med sjeselong er en god løsning for deg som ønsker en god og stilren sofa, men også en komfortabel og deilig gjesteseng. Den har god oppbevaringsplass i sjeselongdelen, og er en stilig sofa som godt kan ta hedersplassen i stuen.
Mover sovesofa med sjeselong er en god løsning for deg som ønsker en god og stilren sofa, men også en komfortabel og deilig gjesteseng. Den har god oppbevaringsplass i sjeselongdelen, og er en stilig sofa som godt kan ta hedersplassen i stuen.

Dette bør du huske på når du skal ha ny sofa:

  1. Mål opp stuen, og test gjerne ut hvordan du vil plassere møblene ved å teipe opp omriss på gulvet. Du kan også tegne opp rommet, og møblere på papiret før du begynner å flytte på tunge skap og bord.
  2. Tenk gjennom behovet ditt – trenger du mange sitteplasser, skal sofaen brukes til avslapping og tv-titting, har du dyr som skal få plass i sofaen?
  3. Finn inspirasjon til din personlige stil. Se gjennom bilder, blogger og nettsider om interiør, og noter deg hvilke farger og materialer du liker. Følg Møbelringen på Instagram for inspirasjon, tips og triks.
  4. Få hjelp hos fagpersoner i Møbelringen. Mange av sofaene kan skreddersys til ditt behov, og de ansatte sitter på masse kunnskap som kommer deg til gode.