Sett rammen rundt sengen:

Slik oppgraderer du soverommet med sengegavl og nattbord

Det skal ikke så mye til for å oppgradere soverommet fra trøtt og kjedelig til elegant og spennende – og samtidig øke komforten betraktelig. Her er inspirasjon til hvordan du innreder med sengegavl og nattbord for å sette en ramme rundt sengen din.

Soverommet har gått fra å bare være et sted å sove, til å være et et rom der vi lader batteriene og finner ro. Mange er ute etter en følelse av ekstra luksus når de skal innrede soverommet, og de siste årene har hotellstilen blitt stadig mer populær. Men hvordan skal du innrede soverommet for å få det både elegant og komfortabelt? Et smart tips er å investere i en sengegavl og noen pene nattbord.

Sengegavl og nattbord sammen

Når du skal velge sengegavl og nattbord, kan det være en idé å se på helheten disse skaper rundt sengen din. Farger og materialer skal kunne stå til alle farger og mønstre du har på sengetøy og andre tekstiler. Derfor kan du gjerne velge noe som er nøytralt og passer til flere fargepaletter. Ikke minst gjelder dette med tanke på fargene du har på soveromsveggene. Noen velger å male veggen bak sengen i samme farge som sengegavlen, og dette gir et helhetlig inntrykk. En farge innenfor samme fargepalett kan også fungere fint.

Soverommet kan være både praktisk, behagelig og lekkert. En sengegavl og et pent nattbord skaper en fin ramme rundt sengen.Soverommet kan være både praktisk, behagelig og lekkert. En sengegavl og et pent nattbord skaper en fin ramme rundt sengen.
Soverommet kan være både praktisk, behagelig og lekkert. En sengegavl og et pent nattbord skaper en fin ramme rundt sengen.

Hva slags nattbord skal du velge

For mange er ikke nattbordet noe mer enn et praktisk sted å legge briller og en kriminalroman. For andre er det oppbevaringsplass for smykker, minner, lommetørkler og annet smått som man ikke helt vet hvor man skal plassere. Mange ønsker en myk belysning som ikke nødvendigvis skal fungere som leselys på soverommet. Da er et pent nattbord med plass til en bordlampe perfekt. Det finnes utallige varianter av nattbord, både høyt og lavt, med og uten hyller og skuffer – og noen velger også å bruke et lite sidebord som nattbord, så her er det din smak og dine behov som bestemmer.

Vegghengt sengegavl eller sengegavl med ben

Det finnes flere ulike typer sengegavler, og hva slags seng du har er med på å bestemme hvilke som passer best til ditt soverom. Gavlen kan monteres rett på sengen i bakkant, eller festes direkte på veggen bak sengen, og sengeekspertene hos Møbelringen kan hjelpe deg med å avgjøre hva som passer best til din seng og ditt soverom. Noen sengegavler har ben, andre festes på veggen. Festes sengegavlen på sengen kan den fungere som ryggstøtte også uten at den står inntil veggen, noe som gir deg større frihet til å plassere sengen akkurat der du vil ha den – også midt i rommet. Du slipper også å bore hull i veggen for å henge opp sengegavlen.

Sengegavlen bør være høy nok til at du kan lene deg godt tilbake når du sitter oppreist i sengen.Sengegavlen bør være høy nok til at du kan lene deg godt tilbake når du sitter oppreist i sengen.
Sengegavlen bør være høy nok til at du kan lene deg godt tilbake når du sitter oppreist i sengen.

Høyde på sengegavl

Høyden på de ulike gavlene kan variere fra rundt en meter til opp mot nesten to meter. Hvor høyt det er under taket på soverommet ditt, eller om du for eksempel har skråtak, må tas med i beregningen når du skal velge sengegavl. Flere av sengegavlene du får kjøpt hos Møbelringen kan også justeres i høyden, for å tilpasse dem til rommet ditt.

Den viktigste jobben til en god sengegavl er å gjøre det mest mulig komfortabelt og avslappende å sitte i sengen, så du kan tilbringe lange helgemorgener med kaffe og avis med støtte til rygg og hode. I tillegg sørger gavlen for å holde det lunt og trekkfritt rundt hodet ditt i sengen – og putene forsvinner ikke ned i gapet bak sengen. At det i tillegg får rommet til å ose av luksus, er en fin bonus.

Hva slags stoff på sengegavl

Hvilket materiale du skal velge på sengegavlen din, avhenger av hvilken stil du ønsker deg på soverommet og hvor hardt stoffet vil slites. Materialer som brukes til sengegavler bør være holdbare og slitesterke, slik at du ikke får områder som blir tynnslitt der du avlaster hode og skuldre. Det er også en fordel om stoffet ikke tiltrekker seg støv, dyrehår og smuss.

Hvordan rengjøre sengegavl

Noen sengegavler har avtakbart trekk som kan vaskes i maskin, andre har trekk som ikke skal fjernes fra gavlen. Om din gavl har vaskbart trekk er det viktig at du følger vaskeanvisningen nøye, så trekket ikke krymper eller blir misfarget. Har du en sengegavl med fast trekk som ikke skal vaskes i maskin, kan du tørke lett over stoffet med en fuktig klut. Sengegavlen kan gjerne også støvsuges. Sveip over med støvsugeren når du uansett skal støvsuge madrass og overmadrass, så holder sengegavlen din seg pen lenger.

Husk å støvsuge sengegavlen din jevnlig, for å fjerne støv, hår og smuss. Da holder den seg fin lenger.Husk å støvsuge sengegavlen din jevnlig, for å fjerne støv, hår og smuss. Da holder den seg fin lenger.
Husk å støvsuge sengegavlen din jevnlig, for å fjerne støv, hår og smuss. Da holder den seg fin lenger.

Trenger du hjelp til å finne drømmesengen?

Toppselgere sengegavl

Toppselgere nattbord