Gjør komfortsonen enda lunere med gode gulvtepper:

Hvordan innrede med tepper?

Det er med god grunn tepper er en av de aller viktigste ingrediensene i en deilig komfortsone.
Rommet blir lunere både visuelt og akustisk, og ved å danne soner med tepper blir rommet både penere å se på og mer behagelig å oppholde seg i. Og hva er vel deiligere enn å sette føttene ned på et lunt teppe når du må opp om morgenen.

Mange gode grunner til å innrede med tepper

Noe av det viktigste et teppe gjør med et rom er å dele det opp i soner. Åpne romløsninger blir stadig vanligere, og da blir det desto viktigere å dele opp rommet – både for estetikkens, og for stemningens skyld. Det blir rett og slett koseligere med tepper på gulvene.

Det er også flere praktiske grunner til å innrede med tepper: De forbedrer akustikken i rommet og de holder kalde gulv varme om vinteren. Tepper har altså mange funksjoner og bruksområder. Hvordan du kan bruke dem avhenger av hvilket rom du skal innrede og hvilken del av rommet du ønsker å ramme inn.

Skreddersydde gulvtepper

Om du har et rom der målene ikke er helt standard, eller du har farge- eller materialønsker som er utenfor det vanlige sortimentet, kan løsningen være skreddersydde tepper med spesialmål. Da kan du «designe» ditt eget teppe, med et bredt utvalg farger og materialer å velge mellom, i tillegg til å kunne bestille gulvteppet i nøyaktig den størrelsen du har behov for. Du har også muligheten til å bestille gulvtepper i en annen fasong enn firkantet eller rundt, og velge om du vil ha kantbånd eller ikke.

– Å kjenne et mykt teppe under føttene er med på å gjøre hjemmet ditt ekstra lunt, hyggelig og personlig. De måltilpassede gulvteppene har blitt veldig populære av samme grunn, nettopp muligheten det gir for å skape et teppe som passer deg og ikke omvendt. Tiden da du måtte møblere rommet ut fra størrelsen på teppet er forbi.

Når du skal bestille et måltilpasset gulvteppe, er det fint å ha tenkt gjennom hvilken størrelse du ønsker deg, og hvilken farge og hvilket materiale som vil sette prikken over i-en i rommet du skal ha teppet. De ansatte hos Møbelringen hjelper deg med å «designe» ditt drømmeteppe, som så blir levert etter din bestilling.

Hva med å legge myke tepper hele veien fra senga til sofaen? Det kan du nå, med spesialtilpassede tepper.Hva med å legge myke tepper hele veien fra senga til sofaen? Det kan du nå, med spesialtilpassede tepper.
Hva med å legge myke tepper hele veien fra senga til sofaen? Det kan du nå, med spesialtilpassede tepper.

Teppe under spisebord

Det blir stadig vanligere å ramme inn forskjellige sittegrupper med tepper – også på kjøkkenet eller i spisestuen. I tillegg er det behagelig å ha noe mykt å hvile føttene på mens man spiser. Her er det noen enkle regler du kan følge for å lykkes. 

Hvis det skal plasseres en sittegruppe på teppet er hovedregelen at teppet skal være stort nok til at stolene skal kunne stå på det selv når noen sitter på dem. Da bør du velge et teppe som stikker minst 60 centimeter ut fra bordet på alle sider der du planlegger å ha stoler. Det kan også være lurt å finne et teppe som tåler vekten av både bord og stoler uten at det blir slitasje. Litt søl vil det også bli med tiden, så teppet bør være lett å rengjøre og holde ved like.

Les også: Inspirasjon til å innrede med tepper

Det er behagelig å ha noe mykt å hvile føttene på mens man spiser.Det er behagelig å ha noe mykt å hvile føttene på mens man spiser.
Det er behagelig å ha noe mykt å hvile føttene på mens man spiser.

Teppe under sofabord

Mye av det samme gjelder når du skal velge et teppe å ha under sofabordet. Rommet får med én gang mer varme og personlighet hvis du velger et teppe i riktig materiale, farge og ikke minst størrelse. I tillegg til å skape en avslappet atmosfære vil også teppet beskytte gulvet og gi bedre akustikk, slik at selv samtalene flyter bedre! Det rette teppet understreker din personlige stil og lar deg på en enkel måte oppgradere rommet uten at du må bytte ut de store møblene.

Stuen er på mange måter husets viktigste rom. Det er her man samler familien og varter opp gjester, og det er gjerne her det er samlet flest samtidig. Da gjelder det å velge teppe med omhu!

I utgangspunktet gjelder det samme her som når du legger teppe under spisebordet: Pass på å kjøpe et teppe som er stort nok til at både sofa og stoler kan stå oppå det. Ofte vil et teppe under et sofabord måtte være enda større enn teppet du velger til spisebordet. Med en vanlig 2+3-seters sofa vil du måtte ha et teppe som er minst 160x230 centimeter stort – helst enda større. Her er det nesten slik at jo større teppe, jo bedre. Et stort og mykt teppe garanterer en deilig og avslappet sone rundt sofagruppen.

Gå på skyer rundt i huset med gode gulvtepper. Pass på å kjøpe et teppe som er stort nok til at både sofa og stoler kan stå oppå det.Gå på skyer rundt i huset med gode gulvtepper. Pass på å kjøpe et teppe som er stort nok til at både sofa og stoler kan stå oppå det.
Gå på skyer rundt i huset med gode gulvtepper. Pass på å kjøpe et teppe som er stort nok til at både sofa og stoler kan stå oppå det.

Teppe under sofa

Hvis du skal plassere et teppe under en sofa der det ikke er noe sofabord, for eksempel foran TV-en, gjelder det samme: Sørg for at alle beina får plass på teppet. Slik får du et ryddig uttrykk og du forhindrer snublekanter. Teppet bør også stikke minst 20 centimeter ut fra sofaens kortsider så det ikke «forsvinner» under sofaen.

Hva med gulv like mykt som sofaen? Teppet bør også stikke minst 20 centimeter ut fra sofaens kortsider så det ikke «forsvinner» under sofaen.Hva med gulv like mykt som sofaen? Teppet bør også stikke minst 20 centimeter ut fra sofaens kortsider så det ikke «forsvinner» under sofaen.
Hva med gulv like mykt som sofaen? Teppet bør også stikke minst 20 centimeter ut fra sofaens kortsider så det ikke «forsvinner» under sofaen.

Teppe under seng

Et teppe på soverommet kan gjøre underverker! Det er supert å ha et teppe på gulvet om vinteren slik at du slipper å grue deg til å plassere føttene på det kalde gulvet og stå opp. Bortsett fra det har teppet samme funksjon her som i andre rom, men på soverommet er god akustisk demping og en lun og varm stemning enda viktigere. Derfor kan du gjerne gå for et stort teppe på soverommet. Støydempingen i rommet blir bedre jo større teppet er.

Teppe på soverommet gir god akustisk demping og en lun og varm stemning.Teppe på soverommet gir god akustisk demping og en lun og varm stemning.
Teppe på soverommet gir god akustisk demping og en lun og varm stemning.

Det klassiske valget når man innreder soverommet med tepper har vært å gå for to mindre tepper på hver side av sengen, og et større teppe ved fotenden. Det kan du absolutt gjøre, men det kan i mange tilfeller være enda finere å plassere sengen nærmere midten av veggen i hodeenden, og legge et enkelt stort teppe under sengen som stikker ut både foran sengen og på langsidene. Plassér sengen slik at den er sentrert både på veggen og på teppet, og la teppet stikke minst 60 centimeter ut fra sengen på alle sider.