Trend / Inspirasjon:
Gulvteppe til stue og spisestue:
– En lun atmosfære og et fullkomment rom

Et nytt gulvteppe kan gi stuen eller spisestuen en ny identitet, og gi deg følelsen av å befinne deg i et helt nytt rom. Men hvor stort teppe skal du ha under spisebordet, og hvor stort teppe skal du ha under sofaen? Hvordan går du egentlig frem med rengjøring av forskjellige typer tepper? Det er mange spørsmål som melder seg når du skal ha nytt gulvteppe – her får du svarene.

Se vårt brede utvalg, hvis du trenger inspirasjon til gulvteppe.

Hvor stort teppe under spisebord og hvor stort teppe under sofa? 

– Det er en viss forskjell på å velge gulvteppe til stue og gulvteppe til spisestue, men du kan ta utgangspunkt i de samme prinsippene. Dersom det skal plasseres en sittegruppe på gulvteppet – uansett om det er stuemøblement, eller møbler til en spisestue – anbefaler vi at stolene står oppå teppet, sier Kjersti Rostad i Møbelringen Orkanger.

Så hvor stort gulvteppe bør man kjøpe? Du bør velge et gulvteppe som er såpass stort at folk kan sitte på stolene innntil bordet uten at stolene må plasseres utenfor teppekanten. Hvis du går for et teppe som er omtrent 60 cm bredere enn bordet, vil du ha god margin for å holde stolene innenfor teppekanten.

Innredningstips tepperInnredningstips tepper

Gulvteppe stue

For en vanlig 3+2-seter sofa, vil du måtte ha et teppe som er minst 160x230 cm. Ideelt sett burde det vært litt større – avhengig av størrelsen på sofagruppen. Sett gjerne sofaen et stykke inn på teppet, både for å holde teppet på plass, og for å unngå «snublekant». Dersom du har god plass, kan det være et godt tips å bruke et stort teppe for å binde sofagruppen sammen og skape en adskilt og hyggelig sone i rommet.

Folla teppeFolla teppe

Gulvteppe spisestue

Også når det gjelder hvor stort teppe du bør ha under spisestuen, anbefaler vi at stolene står oppå gulvteppet. På den måten blir det enklere å dra stolene ut og inn fra bordet. Her gjelder også tipset om å la teppet være omtrent 60 cm bredere enn bordet, slik at du får god margin til teppekanten.

Finn masse inspirasjon til spisestuen i Møbelringens store spisestueguide

Hva slags gulvteppe skal du velge?

Når det kommer til hva slags teppe du bør velge, handler det mye om smak og personlig stil. Valgene er mange – og hvorvidt du velger lodne tepper, harde tepper, ensfargede tepper eller et gulvteppe med mønster, kommer helt an på hva slags stemning du har lyst til å skape i rommet.

– Hvis det er ro og harmoni du er ute etter – et godt valg til sofagruppen – kan et ensfarget teppe være veien å gå. Det at teppet er ensfarget er på ingen måte ensbetydende med at det er kjedelig. Du kan for eksempel gi rommet en 70-tallsvibb med et langhåret teppe – for eksempel et flossteppe – eller du kan velge et med en skinnende overflate, som et teppe i velour, sier Kjersti i Møbelringen Orkanger.

Du kan også eksperimentere med former, og velge et gulvteppe som er rundt, for eksempel. Gå gjerne for et utradisjonelt valg, men uansett er det viktig å ta hensyn til fargene i rommet ellers – spesielt fargen på gulvet, noe mange glemmer å tenke på. Dersom rommet og innredningen har et rustikt preg, og et gulv i en nyanse av grått, for eksempel – er det ofte fint om teppet og gulvet er i noenlunde samme nyanse, slik at de flyter litt over i hverandre. Teppet vil likevel gi akkurat den nyanseforskjellen og lunheten som kreves for å gi rommet det lille ekstra. Hvis du derimot har et lyst ubehandlet gulv i furu, kan et teppe i en subtil nyanse av gult passe perfekt.

Gulvteppe i ull eller gulvteppe i viskose?

– Når det kommer til materialer, er det lurt å ta flere hensyn enn kun estetiske. Det er i alle fall lurt å vurdere materialvalg ut fra hvor teppet skal ligge, sier Kjersti.

Det er stor forskjell på hva slags bruk forskjellige tepper blir utsatt for. En løper i en loftstue blir gjerne ikke utsatt for samme slitasje som et teppe som ligger i stuen. Det samme gjelder når du skal velge teppe til spisestuen eller sofagruppen. Det er helt uunngåelig å søle på teppet under spisebordgruppen på et eller annet tidspunkt. Da vil det også måtte rengjøres oftere. Tepper i syntetiske materialer, for eksempel gulvteppe i viskose, er veldig slitesterke. Det gjør at de tåler mye – også å rengjøres ofte. På den andre siden er tepper i naturmaterialer, for eksempel et gulvteppe i ull, enklere å rengjøre.

Sinclair teppeSinclair teppe

Rengjøring gulvteppe

Dersom vaskemaskinen din er stor nok, og det står på teppets anvisning at det tåler vask, kan du godt vaske det i maskinen. Men vær alltid nøye med å følge anvisningene til punkt og prikke. Et teppe i ull må vaskes på ullprogrammet – og da er det faktisk mer skånsomt enn hardhendt håndvask. Husk å bruke vaskemiddel for ull, uansett hvor mye eller lite ull det er i teppet.

Dersom teppet er for stort for vaskemaskinen, eller om du foretrekker å vaske det for hånd bør du gå til anskaffelse av spesialtilpassede produkter. En tekstilsjampo er skånsom mot teppet ditt, og får jobben gjort. Vask hele teppet når du bruker tekstilsjampo. Hvis du kun vasker et lite område av teppet, vil det bli skjoldete. Det samme gjelder ikke hvis du kun skal fjerne en enkelt flekk. Har du fått en kaffeflekk på et gulvteppe, er det med andre ord mengden kaffe du har sølt – og over hvor stort område – som avgjør om du må vaske hele teppet eller bare kan fjerne flekken.

– Hvis du søler på teppet gjelder det å fjerne flekken så raskt som mulig. Men kjerringrådene ville jeg styrt unna. Hvis du prøver å trekke ut en rødvinsflekk med salt, for eksempel, kan du risikere å få en enda større og styggere flekk om saltet blir liggende på for lenge, sier Kjersti.

Hvis du kun skal vaske bort en enkelt flekk, er hva du bruker for å vaske den bort avhengig av hva du har sølt. Men tekstilsjampo burde uansett ikke brukes til punktvask. Ullvaskemiddel er det tryggeste å bruke. Bland det ut i en bøtte med lunkent vann, og gni forsiktig på flekken. Hvis det derimot er snakk om søl som koagulerer – for eksempel blod eller egg – må du bruke kaldt vann, slik at du unngår koagulasjon. På fettbasert søl trenger du et fettløsende vaskemiddel, for eksempel Zalo.

– Et viktig tips når du skal fjerne en flekk fra teppet, er å jobbe deg nedover, heller enn å gni fra side til side. Hvis du gnir fra side til side, risikerer du å gni flekken utover, og gjøre den verre, avslutter Kjersti.

Hvor stor avstand man bør ha mellom sofa og TV og hvor mye plass man egentlig trenger rundt spisebordet? Vi anbefaler at stolene står oppå teppet. På den måten blir det enklere å dra stolene ut og inn mot bordet. At teppet er omtrent 60 cm bredere enn bordet er en god margin for å holde stolene innenfor teppekanten.