Slik møblerer du flerbruksrom:

Smarte løsninger på liten plass

Om stuen også skal være soverom eller gjesterommet også må fungere som kontor, finnes lure løsninger og smarte triks som gjør at du får maksimalt ut av plassen.

Samme rom, dag og natt! Et rom som er smart innredet kan gi deg en arbeidsplass, en stue og et soverom – uten at det føles trangt og upraktisk.Samme rom, dag og natt! Et rom som er smart innredet kan gi deg en arbeidsplass, en stue og et soverom – uten at det føles trangt og upraktisk.
Samme rom, dag og natt! Et rom som er smart innredet kan gi deg en arbeidsplass, en stue og et soverom – uten at det føles trangt og upraktisk.

Når et rom skal fylle flere funksjoner har det lett for å havne et sted midt imellom – og ikke oppleves som verken det ene eller det andre. For at du skal slippe å måtte inngå kompromisser som gjør at soveplassen ikke er spesielt komfortabel og stueløsningen alltid føles litt som et soverom, får du ekspertens beste tips til smarte og fine flerbruksrom her.

Velg møbler med flere funksjoner

Kjersti Rostad i Møbelringen Orkanger mener det er en smal sak å innrede et rom til å ha flere ulike funksjoner – og du må gjerne spørre de ansatte i Møbelringen om hjelp!Kjersti Rostad i Møbelringen Orkanger mener det er en smal sak å innrede et rom til å ha flere ulike funksjoner – og du må gjerne spørre de ansatte i Møbelringen om hjelp!
Kjersti Rostad i Møbelringen Orkanger mener det er en smal sak å innrede et rom til å ha flere ulike funksjoner – og du må gjerne spørre de ansatte i Møbelringen om hjelp!

Kjersti Rostad i Møbelringen mener at det er fullt mulig å skape fine rom som fungerer godt både dag og natt. Om du har en liten leilighet eller hybel der hver kvadratmeter teller, eller om du synes det hadde vært greit å ha et kontor som også kan brukes som gjesterom, kan du få det både fint og funksjonelt med enkle grep.

– Det finnes mange fine møbler som har smarte oppbevaringsløsninger innebygget, eller som er laget for å fylle flere behov. For eksempel vil en god sovesofa se pen ut på dagtid og enkelt kunne trylles om til en komfortabel seng når du skal legge deg, sier hun.

 En god sovesofa er god å sitte i på dagtid, og komfortabel når kvelden kommer og du skal sove. Den bør også være enkel å slå ut til seng, og enkel å rydde bort når du vil at soverommet skal bli stue igjen. En god sovesofa er god å sitte i på dagtid, og komfortabel når kvelden kommer og du skal sove. Den bør også være enkel å slå ut til seng, og enkel å rydde bort når du vil at soverommet skal bli stue igjen.
En god sovesofa er god å sitte i på dagtid, og komfortabel når kvelden kommer og du skal sove. Den bør også være enkel å slå ut til seng, og enkel å rydde bort når du vil at soverommet skal bli stue igjen.
Velger du små settbord til stuen, kan de enkelt settes sammen til nattbord. Mindre møbler som enkelt kan flyttes rundt er perfekt når du trenger fleksible løsninger. Velger du små settbord til stuen, kan de enkelt settes sammen til nattbord. Mindre møbler som enkelt kan flyttes rundt er perfekt når du trenger fleksible løsninger.
Velger du små settbord til stuen, kan de enkelt settes sammen til nattbord. Mindre møbler som enkelt kan flyttes rundt er perfekt når du trenger fleksible løsninger.

Skal sengeplassen i stuen brukes mer sporadisk til gjester, kan en dyp sofa også fungere godt. For å få mest mulig ut av plassen i stuen, anbefaler Kjersti at du ser etter en sofa som kan tilpasses rommet, som en modulsofa. Trenger du et sted å legge fra deg brillene når du skal sove, finnes det smarte løsninger for det også.

– For å skape et hyggelig rom som fungerer både dag og natt, kan du for eksempel bytte ut nattbord med en liten bokhylle, eller bruke små settbord foran sofaen – disse kan enkelt flyttes til siden og brukes som nattbord når sovesofaen slås ut. Eller du kan enkelt og greit bruke en av spisestuestolene dine som nattbord, foreslår hun.

Skal du innrede et lite soverom? Få mer inspirasjon her!

Skap ulike soner i rommet

Uansett hvor lite gulvplass du har lønner det seg å skape ulike soner for å definere bruksområdene. Det gjør uttrykket ryddigere, og rommet vil virke større enn det egentlig er. Gjennomtenkt bruk av romdelere eller lune gulvtepper er til god hjelp, sier Kjersti.

– En åpen hylle kan plasseres slik at den fungerer både som hylle og som en romdeler. Skal du ha enda en funksjon ut av det, kan en bokhylle med innebygd skrivepult også være smart.

For å sette din personlige stil på rommet, anbefaler hun å legge ulike tepper under for eksempel spisebordet og stuebordet. – Tepper er med på å definere stil og lager soner i rommet, sier hun.

Vips, så var stuen blitt soverom! En seng fungerer fint som en dagseng eller sofa, og trylles om til en komfortabel soveplass om kvelden. Når spisebordet står midt i rommet, skaper det også en fin sone, og du får mer ut av plassen. Vips, så var stuen blitt soverom! En seng fungerer fint som en dagseng eller sofa, og trylles om til en komfortabel soveplass om kvelden. Når spisebordet står midt i rommet, skaper det også en fin sone, og du får mer ut av plassen.
Vips, så var stuen blitt soverom! En seng fungerer fint som en dagseng eller sofa, og trylles om til en komfortabel soveplass om kvelden. Når spisebordet står midt i rommet, skaper det også en fin sone, og du får mer ut av plassen.

Møbler rommet større, ikke mindre

Har du en lang vegg i stuen du skal møblere, anbefaler Rostad at du velger for eksempel en stor sofa enn mange småmøbler. Ellers kan du faktisk skape et inntrykk av at rommet er enda mindre enn det er.

– Om du har gulvplass til det kan det også være en idé å ikke skyve alle møblene inntil veggen. Plasserer du sofaen midt i rommet, kan for eksempel et konsollbord fungere som en «bakvegg» til sofaen. Da åpner du opp for flere definerte soner i rommet, sier hun.

For å skape et luftigere og lettere uttrykk i et mindre rom, kan det være smart å velge vegghengte møbler, som en tv-benk eller skjenk uten ben. – Få møblene opp fra gulvet, det gir god utnyttelse av plassen og får rommet til å virke mindre overmøblert, sier Kjersti.

Liten plass? Her får du tips til hvordan du kan innrede stuen

Et bord med klaff gir rom for gjester, eller du kan skape en god arbeidsplass om du jobber hjemmefra.Et bord med klaff gir rom for gjester, eller du kan skape en god arbeidsplass om du jobber hjemmefra.
Et bord med klaff gir rom for gjester, eller du kan skape en god arbeidsplass om du jobber hjemmefra.

Innred med farger og dekor

Også fargebruk og hva slags pyntegjenstander du velger, kan bidra til å gjøre at rommet virker innbydende til all slags bruk. Ikke minst kan fargepaletten være med på å få rommene dine til å virke større.

– En fargepalett som er ton i ton gjør at det virker ryddigere. Velg nyanser på møblene som er ton i ton med veggene, så vil rommet virke større og mer luftig, sier hun, og legger til at lyse farger også kan bidra til å «åpne» rommet. Det samme gjelder speil som dekor – de skaper en illusjon av et større rom.

Gardiner som går fra gulv til tak skaper en illusjon av god romfølelse og takhøyde. I en liten leilighet er smarte oppbevaringsløsninger gull verdt – her med skuffer i et nett konsollbord og en myk kurv der et ekstra pledd kan få ligge.Gardiner som går fra gulv til tak skaper en illusjon av god romfølelse og takhøyde. I en liten leilighet er smarte oppbevaringsløsninger gull verdt – her med skuffer i et nett konsollbord og en myk kurv der et ekstra pledd kan få ligge.
Gardiner som går fra gulv til tak skaper en illusjon av god romfølelse og takhøyde. I en liten leilighet er smarte oppbevaringsløsninger gull verdt – her med skuffer i et nett konsollbord og en myk kurv der et ekstra pledd kan få ligge.

Når det gjelder bruk av tekstiler, tipser Kjersti om å bruke gardiner som går fra tak til gulv som en smart romdeler. Å velge tepper, pledd og puter i ulike teksturer er også med på å skape et koselig og personlig rom. – Rommet virker mindre flatt når du bruker tepper og puter med forskjellige teksturer, sier hun.

Kjersti Rostad i Møbelringen mener at det er små grep som skal til for å skape et lunt og personlig rom: – Planter og speil myker opp rommet, og passer like godt når sovesofaen er slått ut til seng, og når du har gjester sittende i sofaen, avslutter hun.

Her kan du lese om hva møbelekspertene kaller «Den nye stuen»