Slik velger du riktig dyne til barn og voksne
Det er ingen tvil om at en god seng legger grunnlaget for god søvn, men også dyne og pute bidrar til at du kan våkne uthvilt og opplagt. Her er tipsene til hva du bør tenke på når du er på jakt etter å kjøpe ny dyne.
De fleste av oss tilbringer mellom 7 og 9 timer i sengen hvert eneste døgn, og vi ser verdien av god søvn og hvile. Når du har funnet den rette madrassen for dine behov, er det på tide å også finne dynen som skal holde deg passe varm gjennom natten – og som lar varmen fra kroppen din slippe ut, så du ikke blir overopphetet. Vi svetter i snitt en halv desiliter i løpet av en natt, så det er verdt å bruke tid på å finne en god dyne.
Størrelser på dyner
Hvilken størrelse din dyne skal ha handler både om personlige preferanser og om høyden din. De fleste enkeltdyner kommer med standardmål der bredden er 140 cm og lengden er enten 200 eller 220 cm. Dynen bør være 20-30 cm lenger enn deg, så du unngår kalde tær og ikke må ligge sammenkrøket for å ikke slippe inn kald luft.
Mål på dobbeldyne er ofte 200 cm i bredde og 200 eller 220 cm lengde. Det finnes også ekstra brede dobbeldyner på 240 eller 260 cm, disse kalles gjerne king size eller super king size dyner. En tommelfingerregel er at en dobbeldyne minst skal være like bred som sengen, men valg av dynestørrelse vil som oftest være avhengig av hvem som skal bruke dynen.
En god dyne kan holde deg passe varm gjennom natten i opptil 20 år, så det er vel verdt pengene å investere i kvalitet.
Dyner til barn og baby
Små folk trenger også dyner. Standard størrelse på dyne til baby er vanligvis 65 cm bred og 85 cm lang. Babyer skal ligge flatt når de er helt små, og det er ikke anbefalt at de bruker pute i sengen før de er et år. Dynestørrelse til barn varierer etter alder. Barnedyne for små barn er vanligvis 80 cm bred og 100 cm lang, og en juniordyne har størrelse 100 x 140 cm.
Skal du kjøpe dyner til soverommet på hytta, er fiberdyner ofte det beste valget. Grunnen til dette er at dun og fjær ikke tåler fukt og råte. Så om du ikke har en hytte som står oppvarmet hele året, kan du risikere at dundyner slår seg.
Bør du velge dundyne eller fiberdyne?
Det finnes to hovedtyper av fyll i en dyne, naturfyll og fiberfyll. Naturfyll betyr vanligvis dun eller fjær, men brukes også om dyner fylt med andre naturmaterialer som bomull eller ull. Dyner med naturfyll er luftige, har høy bæreevne og former seg godt etter kroppen din. Når vi snakker om bæreevne på dundyne, menes hvor sterke dun og fjær dynen inneholder, og hvor mye luft de kan «fange». Jo sterkere dun og fjær, jo mer luft er det i dynen – og jo bedre isolasjonsevne har den. Er bæreevnen god er dynen gjerne lett.
En dyne med fiberfyll inneholder polyesterfibre som er etterligner egenskapene til naturfyll, men til en lavere pris. Dagens fiberdyner har gode pusteegenskaper, og kan transportere fuktighet bort fra kroppen. For å kunne gi like mye varme som en naturdyne, er fiberdynen gjerne noe tyngre.
Både dun- og fiberdyner kan vaskes i maskin, og det anbefales at du vasker dynen din én gang i året. Husk at den må bli ordentlig tørr før du pakker den bort eller tar på sengetøy.
Må man ha både sommerdyne og vinterdyne?
De fleste dyneprodusenter tilbyr ulike typer dyner. Du kan gjerne velge mellom svale, medium varme eller varme dyner. Mange velger en svalere dyne i sommersesongen og bytter til en varmere dyne når høsten og vinteren kommer. Klimaet i Norge byr på et bredt temperaturspenn, så mange foretrekker å kunne veksle mellom sommerdyne og vinterdyne. Ikke minst fordi mange ønsker å ha soveromsvinduet åpent året gjennom.
En helårsdyne er gjerne medium varm, og bor du i et moderne hus der innetemperaturen er jevnere hele året kan dette være et fornuftig valg. En termodyne består av to dyner som er sydd sammen, og er perfekt for frossenpinner som ikke kan få dynen tykk nok – der vil luftrommet mellom de to dynene bidra til å fange luft som isolerer.
Vedlikehold av dyner
Dyner bør vaskes minst én gang i året, og hodeputen omtrent dobbelt så ofte. Mange velger å vaske dynen i forbindelse med at de bytter fra sommer- til vinterdyne. For å forlenge levetiden på dynen din, bør du også riste den godt en gang om dagen, for å fordele fyllet bedre i dynen. Også jevnlig luftig gjør godt for dynen din, og du kan gjerne drøye litt med å re opp sengen når du har stått opp – dyne og pute er gjerne litt fuktige av kroppsvarmen din, og bør få tørke før du rer opp.
Hvor ofte må jeg kjøpe ny dyne?
En god dundyne har en levetid på opptil 20 år om du tar vare på den. Fiberdyner har noe kortere levetid, omtrent 8 til 10 år, men koster som regel mindre enn en dundyne.