God søvn er gull verdt, og en komfortabel seng er en investering som betaler seg i form av mer overskudd og energi. Da er den rette madrassen en viktig ingrediens, sier sengeekspert Jan Arve Nilsen fra Møbelringen Orkanger. Her får du de beste tipsene når du skal ha ny seng.
Kontinentalmadrassene tilpasser seg kroppen på en fantastisk måte, og kan velges med ulik fasthet på begge sider av sengen. Det betyr at ingen må gå på kompromiss med liggekomforten.
- Jan Arve Nilsen
– Å skulle kjøpe ny seng kan virke overveldende, for det finnes veldig mange ulike valgmuligheter. Når det er sagt, opplever jeg at de fleste raskt ser at det er noen kvaliteter som er viktigere for dem enn andre. Folk plukker kjapt ut noen favoritter, sier Nilsen, som har over tredve års fartstid i Møbelringen.
Det finnes mange ulike sengetyper, hvor kontinentalseng og rammemadrass er blant de mest kjente – og mest populære. Rammemadrassen er særlig populær til gjesterom og til ungdommen i huset. Den er enkelt forklart en madrass med en fast ramme, hvor bena monteres direkte i bunnen av rammen. En kontinentalseng består av tre lag med en rammemadrass, en springfjærmadrass og en overmadrass. Kontinentalsengen kan ha ben eller sokkel. På Møbelringen i Orkanger er det kontinentalsengen som er den definitive bestselgeren.
Flere lag betyr at du kommer høyere opp fra gulvet, og at du samtidig kan la kroppen synke dypere ned i madrassen. Det gir god komfort og støtte til kroppen.
– De to fjærsystemene til en kontinentalmadrass gir god avlastning for rygg, skuldre og hofter, forteller eksperten.
Jan Arve Nilsen har hjulpet utallige kunder med å få god nattesøvn gjennom årene. Han mener at det viktigste du gjør er å tenke gjennom om det er noen spesielle hensyn som bør tas når du skal velge hva slags seng du skal ha. Fordi de fleste av oss tilbringer mellom 6 og 8 timer i døgnet i sengen er det viktig at kroppen får den støtten den trenger for å kunne hvile skikkelig. Skal du bli uthvilt, må du rett og slett ha et godt underlag, mener Jan Arve.
– Har du for eksempel problemer med rygg eller nakke, er det noe som bør tas med i beregningen når vi skal finne din drømmeseng. Jo mer informasjon vi har, jo lettere er det for oss i butikken å kunne veilede og hjelpe deg med å kjøpe den sengen som passer deg best, sier han.
Om du skal ha en fast, medium eller myk madrass, kommer an på hvilken av disse som gir deg den beste støtten for både skuldre og hofter. Målet er alltid å få ryggraden så rett som mulig, og det vil variere fra person til person hvilken hardhet som gir det beste resultatet. Den fastheten du trenger er med andre ord ikke nødvendigvis det samme som det sidemannen eller -kvinnen foretrekker. Heldigvis trenger du ikke velge den samme madrassfastheten som partneren din, forteller Jan Arve.
– Du kan fint velge ulik hardhet på begge sider av sengen, så madrassen er tilpasset den som skal ligge på den. Flere leverandører har også en ekstra valgmulighet innebygget, som Svanes duosystem hvor du kan snu madrassen etter hvor fast du vil ha den. Wonderland har også en justerbar bunn du kan stille inn for å regulere hardheten, sier han.
Når du har plukket ut et par favoritter i butikken, anbefaler sengeeksperten at du tar deg tiden til å teste dem. Det holder ikke å slenge seg nedpå i et par sekunder, mener han.
– Det er viktig at du får et så riktig inntrykk av liggekomforten som mulig. Derfor anbefaler jeg alltid at kundene får av seg store boblejakker, skjerf og luer før de legger seg ned – rett og slett for at de skal kjenne kvalitetene til madrassen, sier han.
– Det er også en god idé å teste ut ulike liggestillinger, så du kjenner hvordan madrassen støtter kroppen både når du ligger på siden og på ryggen.
Han forstår at man kan kvie seg for å bli for komfortabel i et åpent butikklokale, men mener likevel at det er verdt å ta seg bryet med å legge seg ordentlig ned for å kjenne om dette er sengen i ditt liv. – Du trenger ikke ta med deg pysjen i butikken, men det er ikke så lett å kjenne om en seng er for hard eller for myk gjennom tjukke klær, så ta av deg vinterjakka, ler han.
Selv om de aller fleste tar utgangspunkt i liggekomfort, er det ingen tvil om at mange også er opptatt av hvordan sengen ser ut. Heldigvis utelukker ikke det ene det andre. Du har mange valgmuligheter på utseendet når madrasskomforten er i boks – både selve sengen, hodegavlen og bena eller sokkelen finnes ofte i mange ulike varianter. Jan Arve Nilsen anbefaler å tenke langsiktig når du skal kjøpe ditt nye nattlige rede.
– Velger du en mer nøytral farge på sengen, kan du enkelt forandre stilen med nytt sengetøy, pledd eller pynteputer. En seng skal vare i mange år, så det kan være greit å velge en farge som ikke føles «gammel» etter kort tid, sier han.
– En seng av høy kvalitet bør gi deg god liggekomfort i mellom åtte og femten år, og vi anbefaler å bytte overmadrass hvert femte år, avslutter Nilsen.