Hvordan vaske dyner og puter

Å legge seg i rene dyner kledd i nyvasket sengetøy må være noe av det deiligste som finnes, men hvordan skal egentlig puter og dyner rengjøres? Og hvor ofte bør du skifte sengetøy? Les gode tips og råd her om vasking av dyner og puter.

Gjennom natten kan dynen bli fuktig av svette, og denne fuktigheten kan få fyllet i dynen til å klumpe seg og miste spensten. Dette påvirker isoleringsevnen og komforten, og gjelder både fiberdyner og dundyner. Godt vedlikehold som lufting og vask gjør at du forlenger levetiden på dynen.

Om du skal vaske dundyner eller fiberdyner – eller vaske hodeputer – er ditt viktigste kort å lese vaskeanvisningene nøye. Her er noen tips og råd til vask og tørk av dyner og puter.

Hvor ofte bør man vaske dyner og puter?

Det anbefales at du vasker dynen din én gang i året. Om du pleier å bytte fra vinter- til sommerdyne, er dette et perfekt tidspunkt for å ta den årlige vasken. Hodeputer bør du vaske litt oftere – og minimum to ganger i året. Det finnes smarte putebeskyttere som brukes mellom hodeputen og putevaret, disse kan spare deg for noen vask.

Både dynen og puten har godt av å luftes innimellom, og de bør ristes godt hver dag så du fordeler fyllet godt.

For å beholde volum og fylde i dynen, er det en god investering å bruke et minutt på å riste den skikkelig en gang om dagen. Heng også dynen ut til lufting så ofte du kan, og vask den minst én gang i året.For å beholde volum og fylde i dynen, er det en god investering å bruke et minutt på å riste den skikkelig en gang om dagen. Heng også dynen ut til lufting så ofte du kan, og vask den minst én gang i året.
For å beholde volum og fylde i dynen, er det en god investering å bruke et minutt på å riste den skikkelig en gang om dagen. Heng også dynen ut til lufting så ofte du kan, og vask den minst én gang i året.

Hvordan vaske dundyne eller fiberdyne?

Når det gjelder vask av dundyner, kan de aller fleste vaskes på 60 grader, og du bør bruke et mildt vaskemiddel uten enzymer, som for eksempel et ullvaskemiddel. Vask én dyne av gangen og kjør gjerne et ekstra skylleprogram etter vasken for å sikre at all såpe er ute.

Det er viktig at dynen blir helt tørr. Bruk tørketrommel på lav varme, og ta dynen ut for å riste den og fordele dun og fjær underveis i tørkeprogrammet. Du kan gjerne legge noen tennisballer inn i maskinen for å bidra til å fordele fyller i dynen. Skal du tørke dynen ute, må du passe på at den ikke ligger for lenge i direkte sollys. Ellers kan varmen gjøre at fettlaget på dunet tørker ut, så dynen mister spenst og volum. Du kan sjekke om dynen er helt tørr ved å lukte på den – den skal ikke lukte våte fjær.

FIberdyner vaskes på samme måte som dundyner, men du kan bruke vanlig vaskemiddel. De fleste fiberdyner tåler fint 60-graders vaskeprogram, men husk å ta en titt på vaskeanvisningen for din dyne. En fiberdyne tørkes i tørketrommel eller ute, og det samme gjelder her som for dundyner: husk å riste dynen jevnlig for å fordele fibrene godt inni dynen underveis. Dyner skal aldri henges opp til tørk, da klumper fyllet seg.

Dynen din bør vaskes minst én gang i året, og luftes oftere. Rist dynen godt hver dag, så du får fordelt dun eller fiber.Dynen din bør vaskes minst én gang i året, og luftes oftere. Rist dynen godt hver dag, så du får fordelt dun eller fiber.
Dynen din bør vaskes minst én gang i året, og luftes oftere. Rist dynen godt hver dag, så du får fordelt dun eller fiber.

Hvordan vaske pute?

Puter mister også spenst og volum om de ikke vaskes jevnlig. Det anbefales å gi den en runde i vaskemaskinen 2–4 ganger per år. Når du skal vaske hodeputer, følger du samme oppskrift som for dyner. Dunputer vaskes med skånsomt ullvaskemiddel, mens en fiberpute kan vaskes med vanlig vaskemiddel. Følg vaskeanvisningene på puten din. Om du skal vaske pute uten tørketrommel, gjelder det samme som for dyner: sørg for å riste den jevnlig mens den tørker, så du får fordelt dunet eller fiberfyllet godt.

Sengetøy og laken bør skiftes minimum annenhver uke, og putevaret kan gjerne skiftes en gang i uken.Sengetøy og laken bør skiftes minimum annenhver uke, og putevaret kan gjerne skiftes en gang i uken.
Sengetøy og laken bør skiftes minimum annenhver uke, og putevaret kan gjerne skiftes en gang i uken.

Hvor ofte bør jeg skifte sengetøy?

Lite slår følelsen av å legge seg i rent sengetøy, og vask av sengetøyet fjerner sengemidd og bakterier. Men hvordan vaske sengetøy på best mulig måte og hva skal sengetøy vaskes på? Og ikke minst: hvor ofte bør du skifte sengetøy?

Igjen er vaskeanvisningen et godt sted å begynne, der finner du informasjon om hvilken temperatur sengetøyet ditt maksimalt kan vaskes på og om det tåler tørketrommel. De fleste sengesett kan vaskes på 60 grader. Har du ikke tørketrommel eller mulighet til å henge sengetøyet til tørk utendørs, bør du sørge for at rommet det henges opp i har god ventilasjon. Sengetøy kan holde på mye vann, så det kan være lurt å la et vindu stå på gløtt. Noen velger å stryke sengetøyet når det er tørt.

Sengetøy og laken bør skiftes minimum annenhver uke, og putevaret kan gjerne skiftes en gang i uken.