Slik bør du vaske overmadrass

Kan overmadrassen vaskes i maskin, bør den vaskes for hånd eller må du ta den med ut av huset og levere overmadrassen til rens? Her får du svaret!

«Hvordan bør man egentlig vaske overmadrassen?» Kanskje ikke livets aller viktigste spørsmål, men når du står der med overmadrassen i hånden og må rengjøre den er det fortsatt veldig greit å vite svaret. Så – hva er hemmeligheten? Her er 5 gode råd.

1. Sjekk vaskeanvisningen på overmadrassen

Når du skal rengjøre overmadrassen, skal du alltid sjekke vaskeanvisningen på madrassen først. Der finner du viktig informasjon som kan spare deg for en ødelagt overmadrass. Å rengjøre overmadrassen er en god investering, rett og slett fordi den varer lenger jo bedre du tar vare på den.

Overmadrassen bør vaskes et par ganger i året, og gjerne oftere om det er en overmadrass til barn. En overmadrass tar imot mye smuss og fukt gjennom natten, derfor trengs en vask i ny og ne for å fjerne bakterier og flekker.

Overmadrassen løfter komforten på madrassen din, og gir hovedmadrassen lenger levetid. Tar du godt vare på overmadrassen, holder den også lenger.Overmadrassen løfter komforten på madrassen din, og gir hovedmadrassen lenger levetid. Tar du godt vare på overmadrassen, holder den også lenger.
Overmadrassen løfter komforten på madrassen din, og gir hovedmadrassen lenger levetid. Tar du godt vare på overmadrassen, holder den også lenger.

2. Du trenger kun å vaske overmadrasstrekket

Ved vask av overmadrass er det ikke egentlig madrassen som vaskes, men derimot trekkene rundt selve overmadrassen. Madrassen i seg selv skal du ikke vaske, men du kan tørke over den med en lett fuktet klut når trekkene er fjernet om den virkelig trenger det – så lenge du sikrer at den er helt tørr før trekket legges på igjen. Å vaske overmadrasstrekk er ikke vanskelig, men det er viktig at du følger vaskeanvisningen på trekket.

Dersom overmadrassen bare trenger en god lufting, kan du gjerne henge den utendørs i frisk luft. Da bør du beholde trekket til overmadrassen på, så ikke selve madrassen utsettes for direkte sollys. En overmadrass takker ikke nei til en runde med støvsugeren heller, særlig ikke om du har et eget møbelmunnstykke som kan fjerne smuss.

3. Du kan vaske overmadrassen i vaskemaskinen

Skal du vaske overmadrass for hånd eller i maskin? Hvis du absolutt vil vaske trekket for hånd, kan du selvfølgelig gjøre det, men vaskemaskinen vil spare deg for mye jobb – og overmadrasstrekkene tåler fint å maskinvaskes. Mange overmadrasstrekk kan vaskes på opptil 60 grader, mens enkelte skal vaskes på maksimalt 40 grader.

Før du legger trekket i maskinen, bør du dobbeltsjekke at vaskemaskinen er stor nok til å kunne håndtere trekket – trekket til overmadrassen kan nemlig bli tungt når fibrene trekker til seg vann. Er maskinen for liten, kan dette føre til overoppheting med påfølgende – og svært uvelkommen – krymping. Mange trekk kan deles i to, da bør du vaske delene hver for seg for å forhindre en slik overoppheting. Dersom det står på vaskelappen at trekket kan renses, er det også et alternativ.

Overmadrasstrekket kan vaskes i vaskemaskin, men det skal ikke i tørketrommelen. Trekket skal henges til tørk så snart det tas ut av maskinen, det forhindrer krymping og misfarging.Overmadrasstrekket kan vaskes i vaskemaskin, men det skal ikke i tørketrommelen. Trekket skal henges til tørk så snart det tas ut av maskinen, det forhindrer krymping og misfarging.
Overmadrasstrekket kan vaskes i vaskemaskin, men det skal ikke i tørketrommelen. Trekket skal henges til tørk så snart det tas ut av maskinen, det forhindrer krymping og misfarging.

4. Tørketrommelen skal ikke brukes på overmadrassen

Kan jeg tørketromle overmadrassen? Nei, det anbefales ikke. Faren er stor for at trekket krymper og ikke lenger kan huse overmadrassen din, og da kan det bli vanskelig – om ikke umulig – å få strukket det tilbake i fasong.

Når trekket er ferdig vasket, bør du henge det opp så fort som mulig, så du minimerer krøll og misfarging. Overmadrasstrekk skal drypptørke, da holder de fasongen best.

Overmadrassen holder seg best om du tar godt vare på den, og lufter og vasker trekket jevnlig. En god overmadrass varer i fem år.Overmadrassen holder seg best om du tar godt vare på den, og lufter og vasker trekket jevnlig. En god overmadrass varer i fem år.
Overmadrassen holder seg best om du tar godt vare på den, og lufter og vasker trekket jevnlig. En god overmadrass varer i fem år.

5. Bytt overmadrass hvert femte år

Hvor ofte må jeg bytte overmadrass? En seng har en forventet levetid på mellom 15 og 20 år, men overmadrassen kan med hell byttes oftere. Det anbefales å bytte den ut tre ganger i løpet av madrassens levetid, med andre ord bør du kjøpe en ny overmadrass omtrent hvert femte år.