Inspirasjonsguide:

Ro og eleganse på mørke soverom

Det er rom for dypere farger på soverommet, du kan gjerne male taket i en mørk nyanse, og mørke farger er ikke forbeholdt store rom med god takhøyde. Her er fargeekspertens beste tips til hvordan du skaper en lekker og luksuriøs oase på soverommet ditt.

Mørke soveromsfarger

Selv om de lyse fargene har herjet topplistene for veggfarger i mange år, ser vi nå et skifte mot rikere nyanser og mer vågale fargevalg. Også på soverommet er vi mer åpne for å velge farger som går utenfor den duse fargepaletten som tidligere har vært en gjenganger på soverommet. Men er det en god idé å satse på det mørke? Ja, sier kreativ leder i Fargerike, Tale Henningsen. Hun mener at mørke soverom er et godt utgangspunkt for ro, hvile og kvalitetssøvn.

– Tradisjonelt har vi sett mye blåfarger på norske soverom, og det forsvinner ikke, men fargene er ofte dypere og mørkere enn før, sier hun. Fargeeksperten forstår godt at vi er så glad i de blå nyansene.

En mørk blå vegg skaper en rolig og behagelig atmosfære på soverommet – gjerne kombinert med sengegavl og tekstiler i samme fargeskala. En mørk blå vegg skaper en rolig og behagelig atmosfære på soverommet – gjerne kombinert med sengegavl og tekstiler i samme fargeskala.
En mørk blå vegg skaper en rolig og behagelig atmosfære på soverommet – gjerne kombinert med sengegavl og tekstiler i samme fargeskala.

– Blått er en farge som kan være med på å senke pulsen og stressnivået, og gir i tillegg et litt kjølig uttrykk – noe mange setter pris på i rommet de skal sove i.

Henningsen forteller at de dypere nyansene er med på å gi en sofistikert og voksen stil på soverommet, og at mange derfor ønsker inspirasjon til et mørkt soverom.

– Satt sammen med helt hvitt sengetøy og lune tekstiler i gode materialer, gir en mørk farge på soveromsveggene en lekker kontrast, sier hun.

Mange tar også utgangspunkt i fargene på for eksempel sengegavl eller garderobeskap og nattbord når de skal male eller tapetsere soverommet. Fargeekspert Tale anbefaler da å enten velge maling eller tapet som går ton-i-ton, eller å velge en mørkere kontrastfarge til en eller flere av veggene.

Tale Henningsen er Fargerikes kreative leder. Hun synes det er fint at nordmenn har begynt å få øynene opp for de rike, dype og mørkere fargene også på soverommet. Den populære hotellstilen må ta mye av æren for det, mener hun.Tale Henningsen er Fargerikes kreative leder. Hun synes det er fint at nordmenn har begynt å få øynene opp for de rike, dype og mørkere fargene også på soverommet. Den populære hotellstilen må ta mye av æren for det, mener hun.
Tale Henningsen er Fargerikes kreative leder. Hun synes det er fint at nordmenn har begynt å få øynene opp for de rike, dype og mørkere fargene også på soverommet. Den populære hotellstilen må ta mye av æren for det, mener hun.
Ton-i-ton nyanser på vegg og seng skaper et harmonisk uttrykk, og gir et snev av luksus på soverommet.Ton-i-ton nyanser på vegg og seng skaper et harmonisk uttrykk, og gir et snev av luksus på soverommet.
Ton-i-ton nyanser på vegg og seng skaper et harmonisk uttrykk, og gir et snev av luksus på soverommet.

Mørk tapet på soverom

Nordmenn har for alvor fått øynene opp for smart bruk av tapet for å skape den stilen de ønsker seg, også på soverommet. Strukturer og kontraster i et tapet kan være med på å skape et spennende uttrykk, og kan også gjøre det enklere å gå for en mørkere nyanse enn man kanskje i utgangspunktet hadde sett for seg.

– Det kan virke skummelt å forplikte seg til en veldig mørk farge på soverommet, men en tapet med et mønster i for eksempel gull vil virke mykere, selv om bunnfargen kan være helt svart, sier Tale i Fargerike.

Blir det for voldsomt med mørk tapet i hele rommet, kan det være et fint alternativ å bare tapetsere for eksempel veggen bak sengen, og heller male de andre veggene i en noe lysere nyanse som matcher fokusveggen.

En lekker tapet i en mørk nyanse, gjerne ton-i-ton med tekstiler og sengegavl, vil løfte soverommet. Dersom du er redd det skal bli for voldsomt, kan du teste å tapetsere veggen bak sengen og male de andre veggene i en passende nyanse.En lekker tapet i en mørk nyanse, gjerne ton-i-ton med tekstiler og sengegavl, vil løfte soverommet. Dersom du er redd det skal bli for voldsomt, kan du teste å tapetsere veggen bak sengen og male de andre veggene i en passende nyanse.
En lekker tapet i en mørk nyanse, gjerne ton-i-ton med tekstiler og sengegavl, vil løfte soverommet. Dersom du er redd det skal bli for voldsomt, kan du teste å tapetsere veggen bak sengen og male de andre veggene i en passende nyanse.

Mørkt tak på soverommet

De færreste tar høyde for at taket også kan males når de skal oppdatere soverommet, men det kan gi rommet en god atmosfære og en fin ro – også om du velger en mørk nyanse. Det finnes vel knapt noe tak du ser mer på enn nettopp soveromstaket, derfor kan det være vel verdt å vurdere et strøk eller to her også.

– Jeg kan absolutt anbefale å male også taket, for når veggene blir mørkere kan det hvite taket oppleves som veldig hvitt, sier Tale Henningsen. Hun foreslår i tillegg å male karmer og lister når du først er i gang.

– Et rom der alle flater er malt ton-i-ton med nyanser av samme farge, vil fremstå som behagelig å være i. Velg en nyanse til taket som er hakket lysere enn veggene, det kan se veldig stilig ut. Maler du vinduskarmer og lister også, vil det gi soverommet ditt et veldig elegant preg, mener hun.

Selv om det er de blå- og grønne nyansene som er aller mest populære på norske soverom, er også varmere nyanser oftere å se på vegger over det ganske land. Ikke helt uventet, mener Henningsen.

– Vi henter inspirasjon fra mange ulike kilder og mange ulike land, og det er ikke lenger bare én retning som dominerer. Det åpner for flere tendenser på samme tid, sier hun.

Mørke vegger på lite soverom

De mørke fargene er ikke forbeholdt store soverom med enorm takhøyde. Du kan fint velge en rikere fargepalett også til mindre rom, for ifølge fargeeksperten er det ikke nyansen på veggen som gjør at et rom oppleves som trangt. Å male soverommet mørkt gjør det ikke nødvendigvis mindre. Derimot vil store, tunge møbler og rot krympe rommet betraktelig.

– Det har ikke noe å si om soverommet ditt er lite, du kan fint velge mørke nyanser til veggene. Et rom kan oppleves som trangt og lite om det er overmøblert og rotete, men har du lette og luftige møbler og holder det ryddig, er det fritt frem for mørke veggfarger, mener Tale.

Hun trekker frem en strukturert, mørk tapet som et godt valg til et mindre rom, gjerne som en kontrastvegg til malte flater.

Nattbordserien Trygve har et nett utseende med sine slanke ben. De smarte skuffene gir deg samtidig litt ekstra oppbevaringsplass – noe som alltid er en bonus når man skal innrede et lite rom. Da gir du rom for mørke, saftige farger på veggene.Nattbordserien Trygve har et nett utseende med sine slanke ben. De smarte skuffene gir deg samtidig litt ekstra oppbevaringsplass – noe som alltid er en bonus når man skal innrede et lite rom. Da gir du rom for mørke, saftige farger på veggene.
Nattbordserien Trygve har et nett utseende med sine slanke ben. De smarte skuffene gir deg samtidig litt ekstra oppbevaringsplass – noe som alltid er en bonus når man skal innrede et lite rom. Da gir du rom for mørke, saftige farger på veggene.

Populær hotellstil gir mørkt soverom

Noe av det som gir oss inspirasjon til mørke soverom er hotellstilen, som blir en stadig viktigere del av trendbildet. Tyngre materialer med spennende strukturer, tekstiler og puter skaper den deilige hotell- og feriefølelsen hjemme, og mørkere farger på veggene følger med som en naturlig del av stilen.

– Fokuset har kanskje skiftet litt fra det helt minimalistiske til en trend der tepper, tekstiler og sengegavler skaper en luksuriøs og elegant voksenverden på soverommet. I det landskapet har mørkere farger på veggene helt klart en plass, sier Fargerikes ekspert Tale Henningsen.