Inspirasjon til soverom på hytta

Hytta er stedet vi lader batteriene, senker skuldrene, og nyter helger, ferier og deilig fritid. Her er tipsene til hvordan du kan innrede soverommet på hytta slik at det gir deg mest mulig avslapning – og hvordan du sikrer sengeplass til gjestene dine.

Det finnes nesten en halv million hytter i Norge, og 97,5 prosent av hyttene som står på norsk jord er eid av nordmenn. De færreste leier ut hyttene sine til andre, og mange regner hytta som sitt andre hjem. Og da vil vi jo gjerne ha det så koselig og innbydende som mulig. Ikke minst er de aller fleste av oss opptatt av å sove godt når vi har fri.

– God er søvnkvalitet viktig, og mange lader kanskje batteriene litt ekstra når de er på hytta. Da er en god seng alfa og omega.

Det sier Kjersti Rostad, som jobber på Møbelringen i Orkanger. Hun har gode tips til soverommet på både fjellhytta og sommerhuset ved sjøen.

Usikker på hva slags seng du skal ha – hjemme eller på hytta? Den store sengeguiden har svaret!

Farger og tekstiler på soverom på hytta

Er det én ting de aller fleste hytter har til felles, er det at de er preget av treverk, ull eller lin, skinn og andre naturmaterialer. Taktile stoffer og tekstiler skaper et lunt og trivelig rom uansett om du har hytte ved sjøen, i skogen eller på fjellet. Nettopp tekstilene er en nøkkel til en trivelig hytte, mener Kjersti i Møbelringen.

– På hytta er det viktig å innrede med gode tekstiler for å skape en god atmosfære. En kombinasjon av nye og gamle tekstiler, som sengeteppet mormor heklet i sin tid sammen med noen nye, freshe puter, gir deg en personlig stil på soverommet på hytta, mener hun.

Kjersti Rostad elsker å innrede hytter, og anbefaler å investere i å få fritidsboligen din akkurat slik du vil ha den – da blir den garantert mer brukt, tror hun.Kjersti Rostad elsker å innrede hytter, og anbefaler å investere i å få fritidsboligen din akkurat slik du vil ha den – da blir den garantert mer brukt, tror hun.
Kjersti Rostad elsker å innrede hytter, og anbefaler å investere i å få fritidsboligen din akkurat slik du vil ha den – da blir den garantert mer brukt, tror hun.

Soverom – hytte ved sjøen

Har du en sommerhytte og skal innrede soverom der, kan du gjerne la deg inspirere av omgivelsene til hytta. Fargetonene på svaberg, sjø og sand er en vakker palett som passer perfekt for en sjøhytte. Kjersti Rostad tror mange opplever de lyse, lette fargene og tekstilene som avslappende når de er på en sommerhytte eller et feriehus ved sjøen.

– Ved sjøen kan tekstilene gjerne ha litt lysere farger. Blå, beige og jordfarger er gode farger som også er enkle å kombinere med hverandre. Disse fargene er også perfekte som base om du ønsker å tilsette elementer i sterkere farger.

Hun anbefaler lette materialer som lin og bomull til sommerhytta, gjerne kombinert med lyse farger på veggene og på sengegavlen. Men ikke alt trenger å være like lyst som sommernatten:

– Jeg vil nok anbefale gode lystette gardiner, ler Kjersti.

Hvitpigmentert eik er lekkert til en sommerhytte ved sjøen, gjerne med matchende nattbord. Det lyse treverket gir et lett og luftig uttrykk, og har en fargepalett som ligner en sandstrand på en solfylt sommerdag.Hvitpigmentert eik er lekkert til en sommerhytte ved sjøen, gjerne med matchende nattbord. Det lyse treverket gir et lett og luftig uttrykk, og har en fargepalett som ligner en sandstrand på en solfylt sommerdag.
Hvitpigmentert eik er lekkert til en sommerhytte ved sjøen, gjerne med matchende nattbord. Det lyse treverket gir et lett og luftig uttrykk, og har en fargepalett som ligner en sandstrand på en solfylt sommerdag.

Soverom – hytte på fjellet

Der sommerhytta gjerne er lys, luftig og passer for lyse, lette tekstiler og møbler, er en fjellhytte godt egnet for en mer overdådig stil. En hytte på fjellet tåler godt tyngre og grovere tekstiler, og gjerne også en mørkere fargepalett. Soverom på en hytte som dette gir rom for den dype gode søvnen som kommer etter en lang dag ute i frisk luft.

– Fjellhytta kan gjerne innredes med køyesenger med utskjæringer, og store overdådige puter. Har du en hems, kan du velge senger som utnytter takhøyden der, gjerne med skuffer under, sier Kjersti i Møbelringen.

– På fjellet hadde jeg gått for grovere tekstiler som ull og skinn. Og gjerne farger som gjenspeiler naturen på utsiden også her. Fjellhytten skal virke lun og varm, sier hun.

Bilde lånt av Møbelringen Etne, Klappet & klart, hytte-og boligstyling.Bilde lånt av Møbelringen Etne, Klappet & klart, hytte-og boligstyling.
Bilde lånt av Møbelringen Etne, Klappet & klart, hytte-og boligstyling.

Innredning av soverom på hytte

Det er ingen grunn til å tro at du foretrekker en helt annen type madrass så fort du kommer over tregrensen, så det kan lønne seg å investere i en seng som ligner den du har hjemme. Om du bruker fritidsboligen din til å lade batteriene og roe ned, er det en fordel at sengen gir deg den hvilen kroppen behøver. Da gjelder det å investere i en god madrass. Kjersti i Møbelringen er fan av flerbruksmøbler på hytta.

– Jeg liker senger som kan ha flere funksjoner, som en sovesofa, en rammeseng med smart oppbevaringsplass under, eller at de er plassbygget til rommet slik at man får utnyttet plassen maksimalt. Og ikke glem nattbordet, for du kommer til å ha behov for et sted å legge mobil, briller og krimromanen du leser på sengekanten, sier hun.

Andre møbler du kan ha behov for på soverommet på hytta, er en kommode eller et garderobeskap – for da kan du i prinsippet bare stikke til fjells om anledningen byr seg.

– Har du noen basisplagg og det mest nødvendige liggende på hytta, er terskelen lavere for å bare dra av sted etter jobb. Og jo mer hytta blir brukt, jo hyggeligere blir det å være der, tror hun.

– En godt brukt og høyt elsket hytte må være noen av det koseligste som finnes.

Mover sovesofaMover sovesofa
Mover sovesofa

Lite soverom på hytta – slik får du plass til flere

Uansett om du har et eller flere soverom på hytta, er det alltid behov for smarte løsninger som gir sengeplass til så mange som mulig. Hovedsoverommet inneholder ofte en dobbeltseng som er reservert hytteeierne, mens de resterende soverommene er innredet med tanke på barn og gjester. Å eie en hytte er gull verdt, og de fleste hytteeiere er glade for å kunne dele gleden ved å ta imot besøk. Derfor innreder mange hyttene sine med tanke på å kunne huse en flokk av venner og familie i skjønn forening. Det behøver ikke å være så vanskelig, mener Kjersti i Møbelringen.

Køyesenger gir alltid mer plass fordi man får utnyttet høyden i et rom. Velger du en som har innebygde skuffer under, får du virkelig maksimalt ut av plassen. Slike skuffer er perfekte for oppbevaring av ekstra dyner, puter og sengetøy. Familiekøyene, med dobbeltseng nede og enkeltseng oppe, er perfekt til et lite soverom på hytta, sier hun.

Vinstra køyesengVinstra køyeseng
Vinstra køyeseng