Rundt eller firkantet:

Slik velger du spisebord

Interiørdesigner Camilla Bakken, også kjent som design_logg på Instagram, gir deg tipsene til hva du bør tenke på når du skal kjøpe spisebord og spisestoler – og hvilke trender som gjelder nå.

– Vi ser at de runde spisebordene er på full fart tilbake, og er veldig populære. Og med god grunn. Mange av oss har mange rette former og rette linjer i hjemmene våre, og spesielt på kjøkkenet, som ofte er i nærheten av spiseplassen. Da er det fint å bryte opp med en rund form, forteller interiøreksperten, som selv har et rundt spisebord fra Møbelringens Woodstory. Det har hun hatt glede av i flere år allerede.

Camillas runde spisebord fra Woodstory er 160 cm i diameter, og her får hun plass til ti om de sitter litt tett. – Du skal ha et ganske langt firkantet bord, for å kunne matche det, sier hun. Camillas runde spisebord fra Woodstory er 160 cm i diameter, og her får hun plass til ti om de sitter litt tett. – Du skal ha et ganske langt firkantet bord, for å kunne matche det, sier hun.
Camillas runde spisebord fra Woodstory er 160 cm i diameter, og her får hun plass til ti om de sitter litt tett. – Du skal ha et ganske langt firkantet bord, for å kunne matche det, sier hun.

– En av grunnene til at jeg falt for bordet fra Woodstory var at det var mulig å skreddersy det nøyaktig slik jeg ville ha det, uten at det ble urimelig dyrt. Der andre butikker tar seg ekstra betalt dersom man ønsker å velge noe utenom, var det hos Møbelringen selve poenget at jeg kunne velge selv.

Rundt eller firkantet spisebord

Formen på rommet der du skal plassere spiseplassen din, er med på å bestemme om du bør velge et rundt eller firkantet bord, forteller Camilla. – I kvadratiske rom kan du skape et mer spennende rom ved å velge et rundt bord. Er rommet avlangt, er det ikke noen tvil om at jeg oftest anbefaler et bord som er rett. Det er jo også midt i blinken for de som virkelig elsker å dekke langbordet til fest.

Har du liten plass, kan det være praktisk å velge et rundt bord, sier interiøreksperten. – Da kan du gjerne plassere bordet midt i rommet, så du enkelt kommer deg rundt det. Et rundt bord oppleves ofte som både nett og fleksibelt.

Plassering av bena på spisebordet er det også viktig å være oppmerksom på, sier Camilla.
– Alle vet jo hvordan det er når noen må sitte klemt mellom bordben. Hvis du har kjernen på midten, så kan du få plass til noen rundt hele bordet. Det gir i tillegg mer luft og øker romfølelsen.

En god spisestol kan brukes på hjemmekontoret i hverdagen, og hentes frem når gjestene kommer. Camilla liker veldig godt Norwell spisestol fra Rowico, som kan snurres på, og som har god sittekomfort. Bordet hennes har plass til åtte stoler.En god spisestol kan brukes på hjemmekontoret i hverdagen, og hentes frem når gjestene kommer. Camilla liker veldig godt Norwell spisestol fra Rowico, som kan snurres på, og som har god sittekomfort. Bordet hennes har plass til åtte stoler.
En god spisestol kan brukes på hjemmekontoret i hverdagen, og hentes frem når gjestene kommer. Camilla liker veldig godt Norwell spisestol fra Rowico, som kan snurres på, og som har god sittekomfort. Bordet hennes har plass til åtte stoler.

Valg av spisestoler

De siste årene har de enkle, klassiske trestolene vært veldig populære til spiseplassen. Nå ser interiøreksperten også at stadig flere vurderer det kun kaller «lukkede» spisestuestoler.

– Stoler med armlener, som er mer lukket, og som gjerne er polstret og trukket i tekstil, har kanskje blitt litt glemt, men nå er de definitivt tilbake. Mange synes de gir høyere komfort, og det finnes mange ulike farger og tekstiler å velge i, noe som gjør det enkelt å tilpasse til sin egen stil.

Når det gjelder hvor mange stoler du trenger, handler det først og fremst om hvor mange det er plass til rundt bordet, sier Camilla, som mener det kan lønne seg å velge stoler som også kan brukes i andre rom. – Hvis du har plass til åtte stoler rundt bordet, men bare trenger sitteplass til seks i hverdagen, kan du plassere resten av stolene andre steder. En god spisestol kan for eksempel fint fungere som en arbeidsstol på hjemmekontoret.

Se oversikt på spisestoler: Farger og materialer til spiseplassen

Camilla mener det er viktig å ha bærekraft i tankene når man skal gå til innkjøp av noe nytt til huset. Ikke kast deg hodestups over enhver ny trend, er hennes budskap.

– Ta hensyn til den stilen du har. Et spisebord er en investering, så jeg anbefaler at du tar høyde for at det skal passe sammen med de møblene du har fra før. Nå er de mørkere tresortene veldig i trendbildet, men har du ikke noe av det fra før av, er det bedre å holde seg til det du har mest av. Da henger det bedre sammen, sier hun og fortsetter: – Det er veldig fristende å hive seg på når man ser noe nytt som man synes er fint, men du risikerer å skape en dominoeffekt hvor du plutselig må skifte ut det ene møbelet etter det andre. Det er ikke bærekraftig i lengden.

Det er ingen skam å velge mer klassisk når det gjelder de store og dyre møblene som skal vare i mange år, mener interiøreksperten. – Når det gjelder det jeg kaller basemøbler, som et spisebord, kan det være lurt å tenke litt mer safe, og heller være mer kreativ når det kommer til spisestolen.

En stor vase midt på bordet, sammen med et par pene lysestaker, er enkel og pen dekor. Til et rundt bord, anbefaler interiørdesigner Camilla Bakken en rund lampe, for å speile bordets fasong.En stor vase midt på bordet, sammen med et par pene lysestaker, er enkel og pen dekor. Til et rundt bord, anbefaler interiørdesigner Camilla Bakken en rund lampe, for å speile bordets fasong.
En stor vase midt på bordet, sammen med et par pene lysestaker, er enkel og pen dekor. Til et rundt bord, anbefaler interiørdesigner Camilla Bakken en rund lampe, for å speile bordets fasong.

Styling til spisebordet

Når du har en god grunnbase, som et solid spisebord av god kvalitet, er det enkelt å oppdatere stilen med spennende styling av bordet, mener Camilla. Hun anbefaler å bruke dekor av litt størrelse. – Da får du frem størrelsen på bordet, og uttrykket blir roligere og mindre rotete enn om du plasserer en masse små ting på bordet. Har du mindre dekorelementer du ønsker å pynte med, kan du samle dem på et fat.

Både for runde og firkantede bord, anbefaler hun å gå ut fra sentrum av bordet når du skal pynte. I tillegg bør lamper matche formen på bordet. – Rundt bord, rund lampe – avlangt bord, avlang lampe, sier eksperten.