Slik bør du vaske madrass – og slik holder du den vedlike:

Slik tar du best vare på madrassen din

Sengen er kanskje det aller viktigste møbelet du har, og mange investerer i en god madrass. Men hvor lenge varer en madrass før den bør byttes ut, og hvordan skal du vaske og vedlikeholde madrassen din? Her får du noen enkle råd.

En god madrass kan du regne med å kunne nyte i mellom 15 og 20 år før du bør bytte den ut. Det er med andre ord et viktig møbel du skal leve sammen med en god stund. Men som i alle gode forhold, krever det at du investerer litt tid i å ta vare på madrassen din, for at den skal holde så lenge som mulig. Men hvordan rengjør og vedlikeholder du egentlig madrassen? Her får du svaret.

1. Gi madrassen din et pusterom ved å lufte den

De fleste av oss tilbringer mellom 6 og 8 timer i sengen hver eneste natt, gjerne under en lun og god dyne som gjør at vi holder varmen – og svetter. Vi avgir fukt gjennom natten, noe som igjen vil gjøre overmadrass og madrass fuktig. For å holde madrassen i god stand, bør du derfor lufte den og la den få et pusterom når du ikke ligger på den. Det gjør du ved å legge dynen i fotenden i noen timer etter at du har stått opp. Hvis du dekker madrassen med dyne og et tungt sengeteppe umiddelbart etter at du har stått opp, har ikke fukten noen annen vei å gå enn ned i madrassen, og du vil forringe kvaliteten og levetiden på den. En god unnskyldning for å slippe å re opp sengen, vil noen kanskje si ...

Husk også at det er ingen skam å snu – faktisk bør du vende om på madrassen din innimellom, for å unngå at den synker sammen på ett bestemt sted. Minimum et par ganger i året, og helst hvert kvartal, bør du snu madrassen for å fordele bruksslitasjen jevnt på begge sider av madrassen. Det kan gi deg flere gode år med madrassen din.

Skal du velge kontinentalseng, rammeseng eller madrass? Se tips og råd i den store sengeguiden.

Spar tid om morgenen og forleng levetiden til sengen ved å ikke re den opp! Det gir madrassen tid til å tørke gjennom dagen.Spar tid om morgenen og forleng levetiden til sengen ved å ikke re den opp! Det gir madrassen tid til å tørke gjennom dagen.
Spar tid om morgenen og forleng levetiden til sengen ved å ikke re den opp! Det gir madrassen tid til å tørke gjennom dagen.

2. Hvordan vaske madrass: Ikke bruk for mye vann!

Å vaske selve hovedmadrassen bør du spare til den virkelig trenger det. Om madrassen har fått flekker etter urin eller oppkast – noe de fleste småbarnsforeldre opplever fra tid til annen – skal du først tørke lett over med en tørr klut eller papir. Ikke trykk for hardt, så du skyver smuss og fukt ned i madrassen, vær lett på hånden og få unna det verste. Deretter kan du bruke en lett fuktet klut med et mildt rengjøringsmiddel, og dra forsiktig over området som skal vaskes. Husk at madrassen må få tørke ordentlig før du legger på sengetøy igjen etter at du har vasket over den, ellers kan fukten trenge dypt ned i madrassen og ødelegge den.

En overmadrass er en god investering, og gjør madrassvasken lettere fordi den tar støyten.En overmadrass er en god investering, og gjør madrassvasken lettere fordi den tar støyten.
En overmadrass er en god investering, og gjør madrassvasken lettere fordi den tar støyten.

Om overmadrassen din er utstyrt med et avtagbart trekk, kan du vaske dette i maskinen og henge til tørk. De aller fleste overmadrasser har trekk som kan vaskes på 40 eller 60 grader, husk å sjekke vaskeanvisningen på din madrass. Overmadrassen bør vaskes et par ganger i året, da sikrer du at den beskytter sengen din best mulig. Er det snakk om løsere smuss og skitt, kan du gjerne støvsuge madrassen med et møbelmunnstykke. Det vil også bidra til å holde madrassen i god stand.

3. Madrassbeskyttelse er en god investering

Uansett om du har kontinentalseng, rammeseng, en regulerbar seng eller en seng med madrass, har du antakelig også en overmadrass. Den er med på å beskytte hovedmadrassen din, og sikrer lengst mulig levetid. Du kan også vurdere å legge til en madrassbeskytter. Det er et tynt lag materiale med hjørnestropper som legges over overmadrassen, for å beskytte både denne og hovedmadrassen mot smuss.

Et ekstra lag beskyttelse i form av en madrassbeskyttelse gjør det enklere å ta godt vare på madrassen din. Det gir færre flekker på selve madrassen, og beskyttelsen kan vaskes i vaskemaskin.Et ekstra lag beskyttelse i form av en madrassbeskyttelse gjør det enklere å ta godt vare på madrassen din. Det gir færre flekker på selve madrassen, og beskyttelsen kan vaskes i vaskemaskin.
Et ekstra lag beskyttelse i form av en madrassbeskyttelse gjør det enklere å ta godt vare på madrassen din. Det gir færre flekker på selve madrassen, og beskyttelsen kan vaskes i vaskemaskin.