Guide:

Spisebord - alt du trenger å vite

For mange er spisebordet selve hjertet i hjemmet. Det brukes også til mange formål, utover å være et sted man deler måltid: Leksepult, hjemmekontor, arbeidsbenk – det skal passe til så mangt. Det er derfor mange hensyn å ta når vi skal velge spisebord. Hvilket materiale skal det bestå av, hvilken form skal det ha, hvor mange skal det være plass til, og hvor stor plass trenger hver kuvert? Her er alt du trenger å vite når du skal finne ditt perfekte spisebord.

Spisebordet er hjemmets hjerte, og et multifunksjonelt møbel for hele familien. Woodstory spisebord og Stressless® Laurel spisestol inviterer til lange middager, lekselesing og gode samtaler.Spisebordet er hjemmets hjerte, og et multifunksjonelt møbel for hele familien. Woodstory spisebord og Stressless® Laurel spisestol inviterer til lange middager, lekselesing og gode samtaler.
Spisebordet er hjemmets hjerte, og et multifunksjonelt møbel for hele familien. Woodstory spisebord og Stressless® Laurel spisestol inviterer til lange middager, lekselesing og gode samtaler.

Livet foregår rundt spisebordet for mange av oss – det er her vi spiser, prater sammen og får vi unna hverdagens papirarbeid og oppgaver. Flere og flere har også nå hjemmekontor på spisebordet, og møbelet må derfor tåle en mer allsidig bruk enn det gjorde tidligere. Derfor er det ekstra viktig at bordet du velger fungerer til alle de rollene det får tildelt hjemme hos deg. Hos Møbelringen har vi spisebord som kan brukes til det meste, og her har vi samlet våre beste tips til å finne spisebordet i ditt liv!

Hvilke matriale skal du velge?

Vi bytter ikke spisebord så ofte, og når vi gjør det er det gjerne fordi behovene har endret seg: familieforøkelse, barna har flyttet ut eller man har kjøpt ny bolig. Materialvalg, farge og størrelse er de viktigste tingene du må ta hensyn til – et godt tips er å velge spisebord i en klassisk utførelse, så det kan brukes i mange år uten å føles umoderne. Spisebordet er et møbel som ofte går i arv og som blir en personlig klassiker i familien, fordi det har noen kvaliteter som appellerer på tvers av generasjoner og trender.

Treverk har tradisjonelt vært det mest brukte materialet til spisebord, og slik er det fortsatt. I den populære møbelserien Woodstory som du får eksklusivt hos Møbelringen, er det nettopp de naturlige materialene som spiller hovedrollen.Treverk har tradisjonelt vært det mest brukte materialet til spisebord, og slik er det fortsatt. I den populære møbelserien Woodstory som du får eksklusivt hos Møbelringen, er det nettopp de naturlige materialene som spiller hovedrollen.
Treverk har tradisjonelt vært det mest brukte materialet til spisebord, og slik er det fortsatt. I den populære møbelserien Woodstory som du får eksklusivt hos Møbelringen, er det nettopp de naturlige materialene som spiller hovedrollen.

– De møblene som vi velger å beholde i år etter år, og som vi aldri går lei, fortjener tittelen «møbelklassiker».

Det spisebordet som etter ti år fortsatt rommer hele familien og flere til, og de gode stolene som gjør at man blir sittende og prate lenge etter at maten er spist opp.

– Det er viktig for oss at møblene vi selger har høy kvalitet og tidløst design – nettopp for at folk skal kunne nyte møblene i mange år, forteller Torkel Olafsrud, daglig leder i Møbelringen Follo.

Treverk har tradisjonelt vært det mest brukte materialet til spisebord, og slik er det fortsatt. I den populære møbelserien Woodstory som du får eksklusivt hos Møbelringen, er det nettopp de naturlige materialene som spiller hovedrollen.

Et spisebord blir med deg gjennom livet så lenge du tar vare på det. Spør de ansatte i Møbelringen om hvilke produkter som anbefales til å rengjøre og vedlikeholde bordet ditt – de har fagkunnskap, tips og triks som de gjerne deler med deg. Foto: ManusEt spisebord blir med deg gjennom livet så lenge du tar vare på det. Spør de ansatte i Møbelringen om hvilke produkter som anbefales til å rengjøre og vedlikeholde bordet ditt – de har fagkunnskap, tips og triks som de gjerne deler med deg. Foto: Manus
Et spisebord blir med deg gjennom livet så lenge du tar vare på det. Spør de ansatte i Møbelringen om hvilke produkter som anbefales til å rengjøre og vedlikeholde bordet ditt – de har fagkunnskap, tips og triks som de gjerne deler med deg. Foto: Manus

– Treverk blir bare finere og finere jo mer det blir brukt, og det får en patina og en sjel som er helt unik for hvert møbel. Vi ønsker høy kvalitet på det vi selger, og hos Woodstory blir treet sortert for hånd før det tørkes og deretter produseres i tråd med gamle håndverkstradisjoner, forteller Torkel.

Woodstory er det nærmeste du kommer et «snekkerbygget spisebord» hos en forhandler. Med det vi kaller smart skreddersøm velger du selv hva slags bordplate og ben du vil ha, om bordet skal være rundt eller firkantet, hvilken lengde du ønsker deg – og ikke minst farger og finish. Du kan også velge blant de mange variantene vi har foreslått og utstilt i Møbelringen-butikken nærmest deg.

Woodstory er det nærmeste du kommer et «snekkerbygget spisebord», her med Metro spisestol.Woodstory er det nærmeste du kommer et «snekkerbygget spisebord», her med Metro spisestol.
Woodstory er det nærmeste du kommer et «snekkerbygget spisebord», her med Metro spisestol.

Et annet populært alternativ til en bordplate i heltre er finér, og da særlig eikefinér. Bruk av finér til møbelproduksjon har lang håndverkstradisjon, og er kjent som en god metode for å produsere elegante møbler. Kort forklart er trefinér et tynt lag av ekte tre påført over andre materialer. Noen produsenter legger heltre kantlist rundt eikefinéren, noe som gir et pent uttrykk. Finéren skjæres fra ulike steder på treets stamme, og derfor vil ikke to stykker finér være helt like.

Hva du bør velge kommer helt an på hva slags uttrykk du er ute etter. Velger du et bord med overflate i eikefinér vil du slippe faren for sprekkdannelse i platen, men du får ikke den samme personlige patinaen som du får etter mange års bruk av en plate i heltre. For både bordplater i heltre og for bordplater i eikefinér gjelder imidlertid at du vil oppleve variasjoner i for eksempel farge og tegninger fra bord til bord, fordi det er naturprodukt som speiler de ulikhetene man finner fra trestamme til trestamme.

Størrelse på spisebord

Hvor stort bord trenger du? Det er sjelden vi trenger sitteplass til 12 rundt spisebordet. Men dersom du har plass, kan det likevel være verdt å vurdere et større bord enn du egentlig har bruk for. Fordi vi i stadig større grad bruker spisebordet til mer enn bare måltider, kan det være fint å velge et bord som gir rom for at du kan dekke på til hverdagsmiddagen uten at du nødvendigvis må rydde bort tegneblokk og fargestifter fra enden av bordet.

Forlengbart spisebord med ileggsplater? 

Et tips dersom du ønsker å beholde gulvplassen i hverdagen, men enkelt kunne dekke opp til fest, er å velge et bord som kan utvides ved hjelp av ileggsplater. Mange med begrenset plass i spisestuen eller i rommet der spisebordet skal stå, går for denne løsningen. Mange bord har ileggsplatene liggende under selve bordplaten, og hvis ikke kan platene enkelt oppbevares i en bod. Det finnes både bord som har platene festet som klaffer på endene, bord hvor ileggsplatene legges i midten av bordet og spisebord som utvides ved å legge til ekstra plater på enden. Med disse klaffene eller platene kan du trylle frem bord- og sitteplass til mange gjester, men du slipper å øremerke verdifulle kvadratmeter til spisebord de dagene dere er to til bords.

Med ileggsplater til spisebordet ditt, kan du enkelt utvide bordet til de store middagsselskapene og samtidig ha en fuksjonnell spiseplass til hverdags.Med ileggsplater til spisebordet ditt, kan du enkelt utvide bordet til de store middagsselskapene og samtidig ha en fuksjonnell spiseplass til hverdags.
Med ileggsplater til spisebordet ditt, kan du enkelt utvide bordet til de store middagsselskapene og samtidig ha en fuksjonnell spiseplass til hverdags.

Toppserien Woodstory byr på spisebord både med og uten plater, forteller Torkel Olafsrud i Møbelringen.

– Det er ingen tvil om at et solid langbord i tre gir et eksklusivt og elegant inntrykk, så de som har plass og mulighet til å bredde ut spiseplassen med et slikt spisebord er heldige. Det er likevel fullt mulig å skape det samme uttrykket også i en mindre spisestue, og da er et spisebord med ileggsplater et fantastisk alternativ. Da får du det beste av to verdener, sier han.
Skal du gi gjestene dine litt armslag, bør du legge opp til at hver kuvert får omtrent 60 cm. Det vil oppleves som sosialt, men ikke trangt.Skal du gi gjestene dine litt armslag, bør du legge opp til at hver kuvert får omtrent 60 cm. Det vil oppleves som sosialt, men ikke trangt.
Skal du gi gjestene dine litt armslag, bør du legge opp til at hver kuvert får omtrent 60 cm. Det vil oppleves som sosialt, men ikke trangt.

Han forteller at Woodstory har både runde og rektangulære bord med mulighet for utvidelse eller endeplater.

Det er vanlig å beregne ca. 60 cm pr kuvert, men hvor mange stoler du får plass til rundt bordet ditt avhenger selvfølgelig av hvor brede stolene er. Et bord som er 180 cm langt, vil vanligvis ha plass til 4–6 personer om du har spisestoler i standard bredde på mellom 45–55 cm. Trenger du plass til 8 ved spisebordet ditt, bør du altså opp i 220 cm lengde.

– Det er bedre å ha litt å gå på, så alle gjestene dine får godt armslag ved spisebordet. Blir man sittende for tett, kan det bli vanskelig å løfte bestikket uten å treffe naboen med albuen, sier Torkel.

Det er alltids plass til en til ved bordet, men om du har mulighet vil alle gjestene sette pris på å ha god plass under måltidet. Det anbefales å beregne omtrent 60 cm for hver kuvertDet er alltids plass til en til ved bordet, men om du har mulighet vil alle gjestene sette pris på å ha god plass under måltidet. Det anbefales å beregne omtrent 60 cm for hver kuvert
Det er alltids plass til en til ved bordet, men om du har mulighet vil alle gjestene sette pris på å ha god plass under måltidet. Det anbefales å beregne omtrent 60 cm for hver kuvert.

Fasong på spisebordet: rundt, ovalt eller firkantet?

Det er fordeler og ulemper med alle fasonger på spisebordet. Med et firkantet langbord har du større fleksibilitet til å skape et skille mellom jobbsonen og spisesonen, for eksempel med en fin bukett blomster eller lignende. Men med et rundt spisebord oppnår du en mer sosial setting, fordi alle gjestene dine kan ha øyekontakt gjennom måltidet. Det er med andre ord enkelt å få alle til å føle seg inkludert, og alle er likestilt fordi ingen sitter på en «dårligere» plass enn andre ved bordet. Ulempen med et rundt bord er at det er vanskeligere å skape egne soner på bordet, og at man må rydde unna et eventuelt hjemmekontor før middag for å unngå at det oppleves som rot.

Woodstory hos Møbelringen lar deg skreddersy ditt drømmespisebord – både firkantet og rundt. Du kan velge mellom ulike farger, fin eller rustikk finish.

Det runde spisebordet lar alle gjestene se hverandre, og inviterer til en sosial stund. WoodStory spisebord og RAM Wood Comfort spisestol.Det runde spisebordet lar alle gjestene se hverandre, og inviterer til en sosial stund. WoodStory spisebord og RAM Wood Comfort spisestol.
Det runde spisebordet lar alle gjestene se hverandre, og inviterer til en sosial stund. WoodStory spisebord og RAM Wood Comfort spisestol.

Teppe til spisestue

Trenger du gulvteppe under spisebordet? Det er ingen tvil om at et gulvteppe under spisebordet skaper en hyggeligere og lunere atmosfære. Et teppe bidrar også til å avgrense spiseplassen, og skape en egen sone for spisestuen. Dette er ekstra nyttig hvis du har en åpen løsning der kjøkken, spiseplass og stue flyter over i hverandre. Men hvor stort bør teppet under spisebordet være?

– Har du riktig god plass, anbefales det at teppet under bordet skal være stort nok til at stolene kan trekkes helt ut, uten at de havner utenfor teppekanten. Det betyr at du må ta bordets størrelse og legge til 70 cm på hver side. Er bordet en meter bredt og to meter langt, må teppet være 2,40 meter bredt og 3,40 meter langt, dersom du også har stoler på bordendene, sier Torkel Olafsrud.

Har du riktig god plass, anbefales det at teppet under bordet skal være stort nok til at stolene kan trekkes helt ut, uten at de havner utenfor teppekanten.Har du riktig god plass, anbefales det at teppet under bordet skal være stort nok til at stolene kan trekkes helt ut, uten at de havner utenfor teppekanten.
Har du riktig god plass, anbefales det at teppet under bordet skal være stort nok til at stolene kan trekkes helt ut, uten at de havner utenfor teppekanten.

Lys over spisebord - hvilken belysning skal du velge? 

Fordi vi bruker spisebordet til flere formål, og tilbringer mye tid her, er det viktig å velge riktig taklampe. Dersom du velger belysningen som kan justeres og dempes ved behov med en dimmer, kan du oppjustere styrken på lyset dersom du trenger mer lys og senke belysningen når du ønsker det. Bruker du for eksempel spisebordet som hjemmekontor eller til lekselesing, er det viktig at du har godt nok arbeidslys.

Woodstory spisebord og vitrine. Canmore spisestol.Woodstory spisebord og vitrine. Canmore spisestol.
Woodstory spisebord og vitrine. Canmore spisestol.

Det anbefales å henge en eller flere pendellamper med lys sentrert ned på bordet, og disse må ikke henge for lavt – ellers kan du bli blendet. Normalt bør en pendellampe henge ca. 70 cm over bordet.

– Lys er en viktig stemningsskaper, så jobber du hjemmefra og må ha et relativt kraftig lys over spisebordet på dagtid bør du også kunne dimme det ned til middag – det er ikke behagelig å spise i flombelysning, sier Olafsrud i Møbelringen.