Fresh og funky fritidsbolig:

– På hytta tør jeg innrede mer utradisjonelt

I huset der familien Nordlie bor til vanlig har de brukt lang tid på å tørre å gå fra trygge og mer nøytrale farger og møbler til å få det mer hjemmekoselig. På hytta, derimot, var målet at stilen skal være hakket mindre «safe» fra starten. Resultatet har blitt et morsomt og koselig tilholdssted på fjellet.

Stressless Dining fra MøbelringenStressless Dining fra Møbelringen
Stressless® Laurel spisestol og Woodstory spisebord

Det var ikke gitt at familien skulle ende opp med en hytte i det hele tatt, faktisk hadde de nesten slått fra seg tanken. En spontantur til Gaustablikk satte dem på andre tanker, og på null komma niks – eller nærmere bestemt én uke – hadde de blitt eiere av en nybygget hytte på fjellet.

– Vi har aldri egentlig ønsket oss hytte, fordi de områdene vi har sett for oss å kunne ha hytte i, som Jotunheimen, ligger for langt unna for helgeturer. På en tur for å gå Gaustatoppen, oppdaget vi at dette området egentlig hadde alt vi ser etter for aktive ferier med både langrenns- og alpinmuligheter, fine forhold for sykling og fjellturer med høye topper. En uke senere var kontrakten signert, forteller Hege Nordlie.

Området ligger et par timers kjøretid fra hjemmet deres i Asker, og fordi de kjører i en retning uten de verste «hyttekøene», slipper de å sitte i en kjedelig og stillegående trafikkork på vei opp.

– Hytta er i passe avstand for å reise på helgetur, og i tillegg fikk vi «høyfjellfølelsen» som man ellers må mye lengre unna for å finne. Vi planlegger å bruke hytta hele året, sommer som vinter, for vi er en aktiv familie med mange forskjellige interesser, sier hun.

Ny hytte med mange muligheter

Fordi familien Nordlie i utgangspunktet hadde slått fra seg tanken om hytte, var det uaktuelt å kjøpe noe som hadde behov for store oppgraderinger og masse arbeid.

– Hytta er helt nybygget, så det var ikke noe som måtte endres her. Det er høy kvalitet på alle materialer og det er deilig å ikke måtte tenke på å pusse opp eller fikse på noe. Det passer bra for oss med en ny hytte, sånn at vi slipper å bruke tid på hytta til å «jobbe», men heller kan kose oss, sier Hege.

Ny hytte på GaustablikkNy hytte på Gaustablikk

Fikk innredningshjelp fra Møbelringen

Da den nye hytta fra Gaustatoppen Fjellhytter skulle innredes fikk Hege og mannen tips om å ta turen innom Rjukan Interiørsenter på Møbelringen Rjukan. Ryktet sa nemlig at den fagkunnskapen og innredningshjelpen som var tilgjengelig der var av ypperste klasse. Det viste seg å stemme.

– Jeg er ikke så opptatt av interiør selv, så det har vært til stor hjelp å få veiledning i Møbelringen på Rjukan. De fleste valgene som er tatt når det gjelder møbler og interiør her er tatt på bakgrunn av gode tips og råd fra selgeren Mia som har hjulpet oss, så hun må få en stor del av æren for at det har blitt så fint her, forteller Hege.

Hege og familien fikk uvurderlig hjelp fra Mia Ytterbøl hos Møbelringen på Rjukan. Hun inspirerte dem til å ta noen mer vågale stilvalg enn de ellers ville gjort.Hege og familien fikk uvurderlig hjelp fra Mia Ytterbøl hos Møbelringen på Rjukan. Hun inspirerte dem til å ta noen mer vågale stilvalg enn de ellers ville gjort.
Hege og familien fikk uvurderlig hjelp fra Mia Ytterbøl hos Møbelringen på Rjukan. Hun inspirerte dem til å ta noen mer vågale stilvalg enn de ellers ville gjort.

Mia Ytterbøl tror at mange ønsker seg stiltips og veiledning til hytteinnredning, men at de kanskje tenker at dette er noe som kun er tilgjengelig når det er snakk om møbler og interiør til hjemmet.

– Vi hjelper mer enn gjerne til med innredning av hytter. Det er smart å ha med seg fargeprøver på beis og gulv, så kan vi sammen lage en fargepalett eller et moodboard for inspirasjon og veiledning. Vårt mål er alltid at kundene våre skal ta gode valg de vil trives med, forteller hun.

Mia Ytterbøl, Daglig leder ved Rjukan Interiørsenter AS, har vært med på å innrede mange hytter i nærområdet.Mia Ytterbøl, Daglig leder ved Rjukan Interiørsenter AS, har vært med på å innrede mange hytter i nærområdet.
Mia Ytterbøl, Daglig leder ved Rjukan Interiørsenter AS, har vært med på å innrede mange hytter i nærområdet.

Ville ha mer farger på hytta

Hege ville gjerne at stilen på hytta skulle bli mer vågal og med andre farger enn det de fleste vanligvis har på hytta. Hjelpen hun har fått, har bidratt til at hun nå strekker seg utenfor komfortsonen når hun skal ta innredningsvalg.

– Jeg har vanligvis ikke turt å ta noen valg utenom det vanlige når det gjelder innredning, og har ofte gått for det tryggeste alternativet når det gjelder farger, mønstre og materialer. Det har blitt mange feilkjøp og malingsstrøk hjemme de siste ti årene! Her på hytta har jeg fått hjelp til å ikke «safe», og det har blitt veldig fint her.

Da vi fikk stolene, ble jeg veldig usikker på hva jeg skulle kombinere den fargen med. Men da møtte jeg bare opp hos Mia på Møbelringen og fikk utdelt puter, tepper og pledd som passet til, sier Hege. – Jeg har lært meg at hun vet som regel bedre enn meg!

Stressless Metro hvilestol til venstre. Stressless Laurel spisestol og Woodstory spisebord til høyre.Stressless Metro hvilestol til venstre. Stressless Laurel spisestol og Woodstory spisebord til høyre.
Stressless Metro hvilestol til venstre. Stressless Laurel spisestol og Woodstory spisebord til høyre.

Viktig at det skal oppleves som koselig

Selv om Hege ønsker at stilen på hytta skal være sprekere enn hjemme, er det viktig at rommene innbyr til hygge. Her skal det være godt å være for både mor, far, barn og hund – og alle gjester som finner veien opp på besøk etter hvert.

– Hytta skal være et sted for å slappe av og senke skuldrene, og da spiller selvfølgelig omgivelsene en viktig rolle. Selv om hytta er i en moderne stil, bidrar tremøblene, stoffvalgene og lyssettingen til å «mykne» opp sånn at det blir et lunt og koselig sted å være, sier hun.

Selve ordet «fjellhytte» vekker muligens andre assosiasjoner enn friske farger og velur. Her er lite vadmel og tradisjonelle fargetoner å spore, noe som er et helt bevisst valg. Familien liker ikke å ha for mye ting og nips rundt seg hjemme, og det samme prinsippet gjelder på hytta, der tingene som har fått komme over dørstokken er nøye valgt ut.

– Hvis jeg skal beskrive stilen på hytta vil jeg kanskje si at den er en kombinasjon av fresh og koselig – at det går an å se at det er relativt unge folk som holder til her. Ikke så tradisjonelt og veldig hyttete, men likevel koselig, sier Hege.

Familien håper hytta blir en skikkelig brukshytte på sikt – Heges mann Erik og valpen Yoshi har til og med hatt noen dager med hjemmekontor her allerede.Familien håper hytta blir en skikkelig brukshytte på sikt – Heges mann Erik og valpen Yoshi har til og med hatt noen dager med hjemmekontor her allerede.
Familien håper hytta blir en skikkelig brukshytte på sikt – Heges mann Erik og valpen Yoshi har til og med hatt noen dager med hjemmekontor her allerede.

Møblene skal vare lenge

Om familien har valgt bort den mer tradisjonelle hyttestilen, er fokuset på varighet og kvalitet det samme som man ofte ser på hytter som har vært familieeid i generasjoner. Blant annet har Hege valgt spisebord i tre med tanke på at det skal vare.

– Jeg hadde sett meg ut Woodstory-serien for en stund tilbake og planla egentlig å bytte ut møblene i stua hjemme, men da hyttekjøpet dukket opp, prioriterte vi Woodstory-møbler på hytta. Treverket vil bare bli finere med årene, sier hun.

Det finnes ingen gamle og arvede møbler på hytta, men målet er at det som nå fyller rommene skal kunne gå i arv til barna en gang i fremtiden.

– Når vi skulle møblere en hytte fra scratch, var det fint å kunne få en helhetlig stil med møbler av god kvalitet som vil vare lenge, sier Hege.

Stuen på hytta er delt i to, og barna sitter gjerne i tv-stuen med valpen Yoshi. – Barna må gjerne ha med seg venner opp på hytta, og da er det fint at de kan ha en egen sone. Selv sitter jeg gjerne i den andre delen av stuen, i en av godstolene.Stuen på hytta er delt i to, og barna sitter gjerne i tv-stuen med valpen Yoshi. – Barna må gjerne ha med seg venner opp på hytta, og da er det fint at de kan ha en egen sone. Selv sitter jeg gjerne i den andre delen av stuen, i en av godstolene.
Stuen på hytta er delt i to, og barna sitter gjerne i tv-stuen med valpen Yoshi. – Barna må gjerne ha med seg venner opp på hytta, og da er det fint at de kan ha en egen sone. Selv sitter jeg gjerne i den andre delen av stuen, i en av godstolene.
På soverommene er det nok av sengeplasser til gjester i køyesengene Vinstra. Norskprodusert køye med skuvseng. Gårdsgrå heltre furu.På soverommene er det nok av sengeplasser til gjester i køyesengene Vinstra. Norskprodusert køye med skuvseng. Gårdsgrå heltre furu.
På soverommene er det nok av sengeplasser til gjester i køyesengene Vinstra. Norskprodusert køye med skuvseng. Gårdsgrå heltre furu.