Guide:

Vedlikehold av hagemøbler – slik gjør du det

Det er på tide å hente frem utemøblene fra garasje eller kjeller – eller å investere i nye hagemøbler. Her får du tipsene til hvordan du best tar vare på utemøbler og tilbehør gjennom vår- og sommersesongen, slik at du kan ha glede av dem i mange år!

– De fleste nye hagemøbler krever ikke så mye jobb for å holde pene, fordi de er laget av materialer som tåler mye. Vi anbefaler likevel å investere litt tid på å for eksempel vaske og impregnere utemøblene. Riktig oppbevaring av for eksempel puter til utesofaen er også verdt å tenke gjennom, sier Åse Sivertsen i Møbelringen

Hun mener at den tiden du bruker på rengjøring og behandling av utemøblene, betaler seg ved at du kan ha glede av dem lenger. Hvis du ønsker å oppdatere «uterommet», kan du tilsette puter, pledd og dekor for å oppdatere stilen.

Kunstrotting er elegant og holdbart, og ikke minst solid. Her er en Andorra-kombinasjon.Kunstrotting er elegant og holdbart, og ikke minst solid. Her er en Andorra-kombinasjon.
Kunstrotting er elegant og holdbart, og ikke minst solid. Her er en Andorra-kombinasjon.

Vedlikehold av utemøbler i kunstrotting eller plastrotting

Før du pakker ned hagemøbler i plastrotting, eller kunstrotting som det også kalles, for vinteren, bør du rengjøre dem med et rengjøringsmiddel for dette materialet. Plastrottingen må rengjøres for å fjerne forurensing og sur nedbør slik at den holder seg fin og ikke sprekker, deretter kan du bruke for eksempel Plastrotting Conditioner fra Leather Master. Den er enkel å bruke, du bare sprayer på, skrubber over med en børste og skyller med vann.

Vedlikehold av plastmøbler og plastic wood

Hagemøbler i plast er enkle å holde fine om du tar deg tid til å behandle overflaten før du tar dem i bruk. Særlig viktig er det å behandle møbler i non-wood eller plastic wood, altså møbler med trelignende, strukturert overflate. Små porer i overflaten gjør at fett og smuss kan sette flekker om du lar møbelet være ubehandlet. Om du behandler møbelet med Plastic Wood Sealer vil ikke flekker sette seg så lett, og overflaten blir enklere å holde ren. Det gir utemøblene dine lenger levetid. 

– Hos Møbelringen selger vi vedlikeholdsprodukter spesielt beregnet på hagemøbler. De som jobber i butikkene kan veilede deg i hvilke produkter du trenger og hvordan du bruker dem, forteller Åse. 

Har du fått flekker på et bord i non-wood som du ikke har behandlet med Plastic Wood Sealer før bruk, er likevel ikke alt håp ute. Du kan behandle overflaten med Furniture Polish som vil «kamuflere» flekkene så bordet ser pent ut igjen.

En hagestol i hardplast er hardfør og tåler mye – og den krever lite vedlikehold utover en vaskeklut i ny og ne. Sophie Organic Rondo-stolen er ergonomisk designet og gir maksimal støtte. Stolen har sete av hardplast og rørformet aluminiumsramme og ben.En hagestol i hardplast er hardfør og tåler mye – og den krever lite vedlikehold utover en vaskeklut i ny og ne. Sophie Organic Rondo-stolen er ergonomisk designet og gir maksimal støtte. Stolen har sete av hardplast og rørformet aluminiumsramme og ben.
En hagestol i hardplast er hardfør og tåler mye – og den krever lite vedlikehold utover en vaskeklut i ny og ne. Sophie Organic Rondo-stolen er ergonomisk designet og gir maksimal støtte. Stolen har sete av hardplast og rørformet aluminiumsramme og ben.

Hagemøbler i hardplast

Velger du hagestoler i hardplast, er det svært lite vedlikehold som skal til. Du kan eventuelt behandle med Plastic Wood Sealer, og deretter er det bare å tørke over møblene med en myk klut med varmt vann ved behov. Plast er værbestandig og du trenger ikke å flytte møblene inn under tak om det skulle komme en skur.

– Mange tenker kanskje på vaklevorne, hvite stoler når man sier hagemøbler i plast, men det finnes så mange solide og kule plastmøbler av høy kvalitet. Både funksjonalitet og design på hagemøblene du finner hos Møbelringen er av ypperste klasse, forteller Åse Sivertsen.

Sonora er en sofaserie i moderne design. Kan kombineres med andre sofadeler fra samme serie. Pulverlakkert aluminium.Sonora er en sofaserie i moderne design. Kan kombineres med andre sofadeler fra samme serie. Pulverlakkert aluminium.
Sonora er en sofaserie i moderne design. Kan kombineres med andre sofadeler fra samme serie. Pulverlakkert aluminium.

Vedlikehold av utemøbler i tre

Treverk er vakkert, holdbart og blir bare finere med årene – men du bør investere litt tid i vedlikehold, så du kan beholde tremøblene dine så lenge som mulig. En god olje vil bidra til å forhindre at treverket sprekker opp, i tillegg til å motvirke soppdannelse og mugg. Chinese Wood Oil er en nøytral olje som beskytter og impregnerer mot vann og fuktinntrengning og passer både til nytt og tidligere impregnert tre.

Lucas hjørnesofa er spesielt utviklet for utendørs bruk og tåler godt å stå ute hele sommeren. Rammen er dekket med et vanndrenerende og hurtigtørkende skum som igjen er trekt med et tekstil i Sunbrella.Lucas hjørnesofa er spesielt utviklet for utendørs bruk og tåler godt å stå ute hele sommeren. Rammen er dekket med et vanndrenerende og hurtigtørkende skum som igjen er trekt med et tekstil i Sunbrella.
Lucas hjørnesofa er spesielt utviklet for utendørs bruk og tåler godt å stå ute hele sommeren. Rammen er dekket med et vanndrenerende og hurtigtørkende skum som igjen er trekt med et tekstil i Sunbrella.

Må jeg ta inn putene fra hagemøblene når det regner?

Som en hovedregel bør du trekke putene inn under tak om det kommer en regnskur. Det kan også være smart å ta putene inn eller legge dem i en putekasse om natten, så de ikke blir våte av dugg. Det finnes noen tekstiler som er spesielt beregnet på utebruk, og som er værbestandige.

– Både textilene-stoff og Sunbrella-tekstil som brukes i enkelte av utemøblene hos Møbelringen, tåler regn. De er vannavvisende og tørker raskt, og de er lette å vaske, forteller Åse Sivertsen i Møbelringen.

Hun anbefaler imidlertid å hente inn puter og andre tekstiler som ikke er laget i slike spesialmaterialer dersom himmelen skulle åpne seg.

– Det lune og deilige ullpleddet du bruker på kjølige sommerkvelder ville jeg reddet inn dersom det begynner å regne, ler hun.

Trekk til hagemøbler og parasoller

Hos Møbelringen finner du smarte beskyttelsestrekk til både hagemøbler og parasoller, perfekt til perioder der hagen står ubrukt – når du for eksempel er på ferie. Trekkene er også fine til å beskytte hagemøblene under vinterlagring.

Smart oppbevaring av puter og pledd

Puter, pledd og tekstiler trenger et sted å bo når de ikke er i bruk. En pen putekasse er både dekorativ og praktisk.

Her er utvalgte hagemøbler: