Mange hytter er rene tidskapsler med innredning og dekor fra en helt annen tid. Her er tipsene til hvordan du kan beholde sjelen til familiehytta, og samtidig få inn nye elementer i en mer moderne stil.
Mia Ytterbøl, daglig leder ved Rjukan Interiørsenter på Møbelringen Rjukan, har vært med på å innrede mange hytter i nærområdet.
En tradisjonsrik hytte møblert med tunge hyttemøbler i tre og ullstoff er ikke alles kopp te. Det går likevel an å respektere hyttestilen – og samtidig tilsette elementer som oppdaterer stilen og føles mer personlig. Mia Ytterbøl jobber på Rjukan Interiørsenter på Møbelringen Rjukan, og har vært med på å innrede mange hytter i nærområdet. Hun forteller at folk i større grad enn tidligere er opptatt av stilen på hytta.
– Jeg ser stadig oftere at folk er oppdatert på hvilke muligheter som finnes, og at de har sett noe som inspirerer. Pinterest og sosiale medier som Instagram gjør det lett å lage egne moodboards for den stilen man ønsker seg, sier hun.
Også den gamle fjellhytta som nærmest har stått urørt stilmessig siden den ble bygget, kan fint oppdateres uten at du må gå drastisk til verks, mener hun.
– Ofte er det ikke så mye som skal til før hytta føles mer moderne eller mer personlig, sier hun.
Hytteekspertens første tips til en oppdatert og personlig stil på hytta, er å ta en titt på de møbelene og den dekoren som allerede står der. Da er det enklere å se hvor det er behov som må dekkes, som at du trenger et større spisebord eller flere oppbevaringsløsninger.
– Vi ser at flere nå velger nettere møbler og lysere farger på hytta, men det betyr ikke at du må kaste ut absolutt alt som står der fra før. Behold noen nøkkelelementer som betyr noe for deg, og som gir hytta karakter, så kan du heller tilsette nye ting der det trengs. Et gammelt rustikt spisebord kan for eksempel godt kombineres med lekre og behagelige nye spisestoler, sier hun.
Et nytt vitrineskap fra Woodstory rommer et vakkert gammelt servise på hytta. Glassdørene gjør at skattene dine får stå på utstilling og være dekorelementer i seg selv.
Den enkleste måten å oppgradere stilen på hytta, er å tilsette tekstiler, puter, pledd, dekorelementer og gulvtepper. Mia Ytterbøl i Møbelringen mener det kan være en idé å holde seg innenfor samme fargepalett som hytta allerede har, men at man gjerne kan velge andre typer mønstre innenfor samme fargeskala.
– Henger det et gammel, vevd åkle på veggen ved spiseplassen, kan det bli kjempelekkert med et moderne gulvteppe i samme fargepalett under bordet, sier hun.
Ytterbøl foreslår også å velge enkelte overraskelsesmomenter som bryter med resten av paletten, og som kan gi rommet litt ekstra morsom energi.
– Et morsom dekorelement, et bilde med noen knalle farger eller sofaputer som er i et spennende mønster, kan gjøre mye for en ellers tradisjonell hyttestil, sier hun.
En sebra på høyfjellet? Ja, hvorfor ikke? Et overraskende dekorelement er med på å skape din personlige stil på en ellers tradisjonell hytte.
Lune og behagelige pledd passer like godt på fjellhytta som ved sjøen – det kan være godt å ha noe mykt å legge rundt skuldrene når solen har gått ned. I tillegg er pledd og andre tekstiler en enkel måte å få et mer personlig preg på hytta.
Også når det gjelder farger på veggene er det lov til å eksperimentere på hytta. Mange velger å la alt synlig treverk beholde sin naturlige farge, men det er ikke noe i veien for å male eller beise det. Husk bare å behandle treverket med kvistlakk eller annen tilsvarende sperregrunning som forhindrer kvae å trenge gjennom de lekre, nye fargene du har malt med.
Du kan få hjelp til å sette sammen en passende fargepalett i malingsbutikken, og denne er super å bruke som utgangspunkt når du skal lage et moodboard som skal romme både arvegods, pyntegjenstander, og nye møbler.