Slik lager du et fint uteområde på fjellhytta

Mange hytter ligger vakkert til i norske natur, og har langstrakte vidder og skog som verdens vakreste «hage». Det gir deg det perfekte utgangspunktet for en koselig uteplass på fjellhytta.

Har du plass til noen sitteplasser og et bord utenfor hytta, har du plutselig et ekstra «rom» som kan nytes året rundt. Lange, deilige sommerdager og -kvelder, påske i solveggen, og hyggelig stemning rundt en bålpanne om vinteren venter – og det trenger ikke å være en stor og komplisert jobb i innrede uteplassen heller. Mia Ytterbøl i Møbelringen Rjukan bistår ofte hytteeiere med gode råd til innredning både inne og ute.

– Hytta er det stedet man lader batteriene og finner roen. Et innbydende og hyggelig uteområde gjør at du får mest mulig ut av plassen, og kommer tett på naturen, sier hun.

Mia Ytterbøl i Møbelringen Rjukan bistår ofte hytteeiere med gode råd til innredning både inne og ute.Mia Ytterbøl i Møbelringen Rjukan bistår ofte hytteeiere med gode råd til innredning både inne og ute.
Mia Ytterbøl i Møbelringen Rjukan bistår ofte hytteeiere med gode råd til innredning både inne og ute.

Hva slags utemøbler skal du velge til hytta på fjellet?

Det kan virke rart å kjøpe hagemøbler til en fjellhytte, for som oftest har man ikke en hage i tradisjonell forstand utenfor en hytte som ligger i høyden. Men en del hytter er utstyrt med for eksempel en terrasse eller en platting rundt hytta, og her kan du skape en lun og koselig sone utendørs. Smarte varmelamper og varme saueskinn åpner for å bruke uteplassen hele året.

Alt etter hvor stor plass du har tilgjengelig, kan du velge en større loungesofa, en modulbasert sittegruppe eller mindre bord med stoler. Behagelige solstoler kan komme godt med også på fjellet – bare husk solkrem!

Solide og varige utemøbler i tre som EcoChair, kler en fjellhytte godt. Legger du et deilig saueskinn over stolen, har du en lun sitteplass for en kopp kakao på vinterstid også. Solide og varige utemøbler i tre som EcoChair, kler en fjellhytte godt. Legger du et deilig saueskinn over stolen, har du en lun sitteplass for en kopp kakao på vinterstid også.
Solide og varige utemøbler i tre som EcoChair, kler en fjellhytte godt. Legger du et deilig saueskinn over stolen, har du en lun sitteplass for en kopp kakao på vinterstid også.

Viktig å tenke på om utemøbler til fjellhytte

Når du skal velge utemøbler til hytte på fjellet, er det aller viktigste du må tenke på at de skal tåle litt vær og vind. De fleste materialer tåler en lett regnskur, men du bør ikke la møblene stå ubeskyttet utendørs over lang tid. Går det tid mellom hyttebesøkene, kan du for eksempel dekke møblene med møbeltrekk for hagemøbler om du ikke har mulighet til å lagre dem inne.

– Mitt beste tips er å velge vedlikeholdsfrie utemøbler til hytta på fjellet. Det går gjerne litt tid mellom hver gang man får reist til hytta, og da er det ikke vedlikehold man vil bruke tid på når man først har fri og skal slappe av, sier Mia Ytterbøl i Møbelringen.

Et smart dekke til hagemøblene, som Cover møbeltrekk, sikrer at utemøblene holder seg pene lenger.Et smart dekke til hagemøblene, som Cover møbeltrekk, sikrer at utemøblene holder seg pene lenger.
Et smart dekke til hagemøblene, som Cover møbeltrekk, sikrer at utemøblene holder seg pene lenger.

Hva trenger du til et koselig uteområde på hytta? 

I utgangspunktet kommer du langt med noen sitteplasser og et sted å sette fra seg kaffekoppen. Har du god plass og er glad i å invitere gjester på hytta, kan et utendørs langbord til hyggelige lag være vel verdt investeringen. Solskjerming på sommeren og en varmelampe eller en bålpanne til vinterstid gjør selvfølgelig også sitt til at plassen utenfor hytta blir et ekstra behagelig sted å oppholde seg.

Michigan hagestolMichigan hagestol
Michigan hagestol

Tekstiler og dekor på uteplassen på hytta

Du kan gjerne gjøre det litt ekstra lunt og godt på uteplassen ved å tilsette pledd og puter. Vinterstid er myke saueskinn populære for å holde varmen. Lyslykter og pene vaser og blomsterpotter skaper en personlig og hyggelig atmosfære, og er enkle å flytte inn når du skal reise hjem fra hytta.

Pynteputene passer perfekt i sofakroken på hytta, og kan gjerne flyttes utendørs for å skape en lun stemning på uteplassen sammen med et par deilige pledd.Pynteputene passer perfekt i sofakroken på hytta, og kan gjerne flyttes utendørs for å skape en lun stemning på uteplassen sammen med et par deilige pledd.
Pynteputene passer perfekt i sofakroken på hytta, og kan gjerne flyttes utendørs for å skape en lun stemning på uteplassen sammen med et par deilige pledd.