Korte netter og høy temperatur på soverommet:

Slik får du sove godt i sommervarmen

Det er liten tvil om at sommeren er en herlig tid, med lyse netter, bading, ferie og varme. Varme sommerdager er nydelige, men når kvelden kommer og temperaturen på soverommet holder seg like høy, kan det by på problemer for noen. Heldigvis finnes det løsninger. Her får du inspirasjon og tipsene du trenger til soverommet på de varmeste dagene av året.

Viktig å sove godt også i varmen

En skal ikke sove bort sommernatten, heter det. Det spørs om søvnforskerne er enig i det. Å sove lite en gang i blant er ikke farlig, men når tropenettene kommer som perler på en snor og soveromstemperaturen aldri ser ut til å krype under 30 grader, kan du etter hvert begynne å merke savnet etter kvalitetssøvn.

Når du sover dårlig flere netter på rad kan det fort gå utover humør, overskudd og fokus. Og jo flere netter du sliter med å sove, jo vanskeligere blir det gjerne. Så det er lurt å ta tak allerede så snart meterologene melder om klamme dyner og vanskelige soveforhold.

En god overmadrass gjør underverker for sengen din. En overmadrass som ventilerer godt, og som transporterer varme og fuktighet, gjør de varme sommernettene langt mer behagelige. Wonderland Superior latex overmadrass er en av de beste. Wonderland K8.En god overmadrass gjør underverker for sengen din. En overmadrass som ventilerer godt, og som transporterer varme og fuktighet, gjør de varme sommernettene langt mer behagelige. Wonderland Superior latex overmadrass er en av de beste. Wonderland K8.
En god overmadrass gjør underverker for sengen din. En overmadrass som ventilerer godt, og som transporterer varme og fuktighet, gjør de varme sommernettene langt mer behagelige. Wonderland Superior latex overmadrass er en av de beste. Wonderland K8.

Bruk sommerdyne og en god overmadrass

Ideelt sett skal temperaturen inntil kroppen være 30 grader når du skal sove. Det første du bør gjøre når tropenettene melder sin ankomst er å gå til anskaffelse av en lett sommerdyne. Noen velger å droppe hele dynen og sove under et laken, men for andre er ikke det et alternativ. Dynen skal ikke bare holde deg varm – mange sliter også med å sove uten vekten av en dyne over seg.

En god sommerdyne transporterer varme og fuktighet vekk fra kroppen slik at det blir lettere å falle i søvn og sove godt natten gjennom. Når temperaturen blir for høy prioriterer nemlig kroppen oppvåkning, så selv om du klarer å falle i søvn er det ikke sikkert at du får sove natten gjennom hvis du ikke passer på å legge forholdene til rette for det.

Mange velger å sverge til en sommerdyne av dun på grunn av dens unike pustende kvaliteter, men i dag finnes det også mange gode sommerdyner med fiberfyll, som kan ha mange av de samme egenskapene. Fordelen med naturfyll er at det er luftig og former seg lett rundt kroppen. Hvilket fyll du til syvende og sist foretrekker i dynen din, blir gjerne en smakssak.

Sommerdyner er i tillegg enkle å vedlikeholde. De kan vaskes mange ganger uten å miste fasongen og uten at du skader fibrene. Så en sommerdyne kan komme til nytte selv når sommernettene ikke er så varme: Ta den med deg ut på balkongen eller uteplassen når du skal lese en god bok på kjøligere kvelder!

Å investere i en sommerdyne kommer også med en bonus: Det er et kjøp som forlenger livet til den mindre slitesterke vinterdyna di. Når den får hvile hele sommeren kan den holde deg god og varm i mange vintere fremover, uten at den får lavere kvalitet.

En god overmadrass vil også bidra til å bedre ventilasjonen, slik at du slipper å bli klam. De beste overmadrassene har også temperaturregulerende tekstiler som holder kroppens temperatur på et optimalt nivå gjennom natten. Wonderland Excellence er i den absolutte toppklassen, og vil gjøre underverker for søvnen din, selv på varme netter.

Unngå svette om natten med riktig sengetøy

Sengetøyet bør også tilpasses årstiden. Forskjellige materialer har forskjellige egenskaper, og du vil for all del unngå materialer som raskt blir klamme eller som holder på for mye av varmen.

Bomull er supert på varme sommernetter. Det er et materiale som puster godt og absorberer fukt, slik at dynen ikke blir våt og ubehagelig å ha over seg om man skulle svette mye om natten. Velg bomull av høy kvalitet, så har du også sengetøy som varer lenge.

Sorrento er et smakfullt sengetøy i herlig, myk sateng som passer perfekt på varme sommernetter. Både på grunn av den gode luftingen og absorbsjonsegenskapene, og på grunn av den sommerlige estetikken.Sorrento er et smakfullt sengetøy i herlig, myk sateng som passer perfekt på varme sommernetter. Både på grunn av den gode luftingen og absorbsjonsegenskapene, og på grunn av den sommerlige estetikken.
Sorrento er et smakfullt sengetøy i herlig, myk sateng som passer perfekt på varme sommernetter. Både på grunn av den gode luftingen og absorbsjonsegenskapene, og på grunn av den sommerlige estetikken.

Sateng er et annet godt valg. Det puster veldig godt og gir god ventilasjon og luftgjennomstrømning. Sateng er også fantastisk mykt og behagelig mot huden, og i tillegg et svært slitesterkt materiale.

Om du virkelig vil sove luksuriøst, bør du unne deg et sengetøy i micropercal. Det har en helt glatt overflate som kjennes sval og myk mot kroppen, uansett hvor varmt det måtte være utenfor dynen. Det er også ekstremt slitesterkt og tåler å vaskes ofte, slik at du kan bruke det hele sommeren.

Prøv å oppnå anbefalt temperatur på soverommet

Anbefalt temperatur på soverommet er mellom 18 og 20 grader. Når det er mellom 25 og 30 grader utenfor døgnet rundt kan det være litt vanskelig å komme seg ned i idealtemperaturen. Men det finnes mange grep du kan gjøre – både enkle og geniale.

Det første du bør gjøre er å holde så mye som mulig av sollyset ute. Trekk for gardiner og persienner, slik at ikke rommet bades i sollys hele dagen. Hvis du gjerne vil ha sol inn i rommet, kan du kjøpe varmereflekterende folie som holder varmen ute samtidig som det slipper lyset inn.

Du bør bare lufte når det er kjøligere ute enn inne. Åpne vinduer og dører om morgenen, og steng dem når temperaturen stiger slik at du unngår å slippe varmen inn. Så kan du åpne vinduet igjen når du skal legge deg, gitt at temperaturen har sunket nok til at det er kjøligere ute enn inne. Du kan du også prøve å legge deg i et annet rom. Varmen stiger oppover, så om du bor i hus kan det være en god idé å prøve en natt i kjelleren – der er det ofte svalere.

Aircondition og vifter er det dyreste alternativet, men kan være en veldig god investering. En vifte senker riktignok ikke temperaturen, men den sirkulerer luften slik at føles svalere, og det kan ofte være nok. Så til en av de mer geniale variantene: Om du har varmepumpe i boligen din bør du sjekke om den kan reverseres og brukes som en aircondition – mange av dem kan nemlig det!