Guide:
Slik behandler du spisebord i tre

Treverk er et fantastisk materiale som blir finere med årene, og får en personlig og vakker patina. Men hvordan tar du best vare på et trebord? Her er noen enkle tips til behandling og vask av bordet ditt.

– Tre er et levende materiale, og møbler i heltre bør derfor behandles og rengjøres regelmessig. Tar du godt vare på et spisebord i tre vil du kunne ha glede av det i mange år, og det vil holde seg like pent, mener Torkel Olafsrud i Møbelringen Follo.

Han forteller at patinaen som trebord får vil være unikt fra bord til bord, og at ingen bordplater vil slites helt likt. – Derfor vil du få en bordplate som har et helt personlig preg, sier han.

Hvordan vaske trebord

Det viktigste du må huske på når du skal rengjøre trebordet ditt, er at du bør være sparsom med vann. Overdreven bruk av vann kan nemlig føre til at treverket slår sprekker og vrir seg. Torkel i Møbelringen sier at de ansatte kan hjelpe deg med å finne det rette rengjøringsproduktet til bordet du har kjøpt.

– Særlig ubehandlet treverk er ømfintlig for store mengder vann, og for lyse tresorter bør du være forsiktig med å bruke såper med mørk farge, for det kan farge bordplaten. Bruk en klut som er lett fuktet med rent vann først, og se om flekken går bort. Gjør den ikke det, bør du bruke et spesialmiddel. Og for all del: Ikke spray sterke universalvaskemidler ment for glass og vinduer på spisebordet ditt, det kan skade treverket, sier han.

Torkel i Møbelringen anbefaler å ta godt vare på et spisebord i tre, og sier at et solid bord kan vare livet ut – og flere generasjoner fremover – om det blir behandlet på riktig måte.Torkel i Møbelringen anbefaler å ta godt vare på et spisebord i tre, og sier at et solid bord kan vare livet ut – og flere generasjoner fremover – om det blir behandlet på riktig måte.
Torkel i Møbelringen anbefaler å ta godt vare på et spisebord i tre, og sier at et solid bord kan vare livet ut – og flere generasjoner fremover – om det blir behandlet på riktig måte.

Leather Master Wood Cleaner er et renseprodukt som kan brukes jevnlig, og som fjerner både fett og søl. Den kan brukes på overflater som er oljet, lakkert eller malt, og på laminatoverflater. Møbelrens brukes på trebord for å fjerne gammel voks, olje, fett og stearin.

Liberon møbelrengjøring er en tøff, men skånsom trerens som du kan bruke på tremøbler. Den er særlig god på fettflekker og stearinflekker – så om festen gikk hardt utover bordet, er det ingen grunn til å kassere det. Det kan reddes! Har du et lakkert trebord som har fått ringer etter kaffekoppen eller vinglasset, kan du bruke et rensemiddel for å fjernet merkene. Ring remover fra Leather Master kan også brukes som lakkfornyer.

Bruk et egnet rengjøringsprodukt til trebordet ditt, da sikrer du at det ikke slår sprekker på grunn av for mye vann eller sterke kjemikalier. Behandler du spisebordet ditt godt, kan du nyte det i mange år fremover!Bruk et egnet rengjøringsprodukt til trebordet ditt, da sikrer du at det ikke slår sprekker på grunn av for mye vann eller sterke kjemikalier. Behandler du spisebordet ditt godt, kan du nyte det i mange år fremover!
Bruk et egnet rengjøringsprodukt til trebordet ditt, da sikrer du at det ikke slår sprekker på grunn av for mye vann eller sterke kjemikalier. Behandler du spisebordet ditt godt, kan du nyte det i mange år fremover!

Overflatebehandling av spisebord i tre

Mange trebord er allerede behandlet når du får dem levert hjem til deg, og da bør du fortsette å behandle det på samme måte fremover. Er bordet oljet, skal du bruke riktig farget olje for å holde det pent, er det lakkert bør du bruke produkter som holder lakken blank og fin og ikke matter den ned.

– Spør de som jobber i butikken hva du bør gjøre for å holde bordet ditt i tipp topp stand, og om det finnes spesialprodukter som kan gjøre den jobben lettere for deg. Slike vedlikeholds- og rengjøringsprodukter er vel verdt pengene, sier Torkel.

Olje trebord

Det finnes flere ulike typer olje til tremøbler, og hvilken du skal bruke avhenger av type treverk og hvilken farge overflaten har. En hvitolje vil mette hvitoljede overflater og gir en beskyttende overflate. Leather Master møbelolje har en gylden farge og brukes på overflater i gylne nyanser. Har du et møbel i en grålig nyanse, anbefales det å behandle dette med en olje som opprettholder det røkte uttrykket, som Leather Master Smoked wood oil.

Vokse spisebord

En voks beskytter overflaten og hindrer vann og annen væske å trenger ned i overflaten. Spray Wax kan brukes på lakkerte, malte, voksede og laminatoverflater.

Polering av spisebord

Furniture Polish rengjør og polerer, og frisker opp farge og glans på lakkerte og malte overflater. Kan også brukes som erstatning for teakolje.