Hytte ved kysten:

– Her finner jeg roen til å være til stede i øyeblikket

Med panoramavinduer mot sjøen og en personlig og avslappet innredning, er hytta i Skjøttelvik på Hurumlandet hele familiens sommerdrøm og felles samlingspunkt.

– Vi har feriert i området siden 80-tallet, og bygde etterhvert vår egen hytte på den vakre utsiktstomten. Vi gjorde det meste selv, og bodde i campingvogn på tomten mens vi satte opp hytta. Trangt, slitsomt og veldig koselig, ler Torill.

Hun deler hytta med datteren Rebekka og sønnen André, som begge bruker den så ofte de har mulighet. Alle tre har flere år bodd på hytta gjennom hele sommersesongen, og pendlet herfra til jobb. Mor og datter har også en felles hobby i kunstmaling, som dyrkes på hytta.

– Vi står ofte side om side og maler. Kun til husbruk, men likevel veldig hyggelig å bruke tid på, forteller Torill.

Også tomten rundt hytta er en kilde til glede og avkobling. Her roter Torill i jorden og koser seg med å stelle med urter, bærbusker og andre planter. Store deler av hagen er naturtomt, og familien har en platting som skaper et ekstra, utendørs rom gjennom varme, fine sommerdager – og netter.

Personlig og avslappet stil

Hytta er et naturlig samlingssted for familie og venner, og målet er at det skal være et behagelig og koselig sted å være. Interiøret er en salig miks av møbler fra her og der, og stilen har blitt til underveis.

– Vi har tatt med mange gamle, hyggelige møbler hit, og har kanskje ikke hatt en overordnet plan for hvordan det skal se ut. Det viktigste er at det er koselig, og at det oppleves som lunt og trygt å være her, sier Torill.

Hun er på ingen måte motstander av å utstyre fritidshuset med noen nye møbelklassikere, for hytta blir brukt så mye at det uten problemer kan forsvares. – Vi planlegger å bytte ut noen av de mest slitte møblene med nye etterhvert, og da er det viktig for oss at de er av god kvalitet og kan vare i mange år, sier hun.

Hytta er preget av den lyse og luftige stilen som kjennetegner mange sommerhytter ved sjøen, med hvitmalte vegger og et lyst tregulv. Og fordi havet ligger bare et lite steinkast fra hytteveggen, pryder maritime effekter også hytta innendørs – der en vakker seilbåt har fått hedersplassen på veggen i stuen. Det er likevel de store panoramavinduene vendt mot vannet som er det aller viktigste dekorelementet i hytta.

– Jeg elsker at det er så lyst her, og at vinduene slipper naturen helt inn i hytta, sier Torill.

Morgenkaffe med utsikt til havet er ikke å forakte. Torill nyter rolige hyttemorgener i en deilig hvilestol fra Brunstad.Morgenkaffe med utsikt til havet er ikke å forakte. Torill nyter rolige hyttemorgener i en deilig hvilestol fra Brunstad.
Morgenkaffe med utsikt til havet er ikke å forakte. Torill nyter rolige hyttemorgener i en deilig hvilestol fra Brunstad.

Gode minner i hytteveggene

Det er ikke bare de gamle møblene som får leve videre på hytta på Hurum, også gode familieminner sitter i veggene i hvert eneste rom. Faren til Rebekka og André døde for åtte år siden, og de kjenner seg ekstra nær pappa når de er på hytta.

– Ungene elsker å være her, og mye av grunnen er jo at de kommer tettere på minnene etter en kreativ og morsom far som også hadde hytta som sitt favorittsted, forteller Torill.

Et av de kreative produktene som henger på hytta, er et stort speil som har fått plass over sengen på hovedsoverommet. Det lagde faren til barna av et gammelt vindu fra Sagene Brannstasjon. – Han var brannmann og jobbet på den samme brannstasjonen selv, så det gjør det litt ekstra spesielt, sier Torill.

Dette var en gang et vindu på Sagene Brannstasjon. Er du litt kreativt anlagt, kan gamle gjenstander få en ny funksjon – og gi deg en unik stil på hytta eller hjemme. Og med masse deilige pynteputer, blir senga ekstra lun og innbydende.Dette var en gang et vindu på Sagene Brannstasjon. Er du litt kreativt anlagt, kan gamle gjenstander få en ny funksjon – og gi deg en unik stil på hytta eller hjemme. Og med masse deilige pynteputer, blir senga ekstra lun og innbydende.
Dette var en gang et vindu på Sagene Brannstasjon. Er du litt kreativt anlagt, kan gamle gjenstander få en ny funksjon – og gi deg en unik stil på hytta eller hjemme. Og med masse deilige pynteputer, blir senga ekstra lun og innbydende.

Stuen er favorittrommet

Selv om Torill er glad i hver eneste krik og krok av den sjarmerende familiehytta, er det når hun kommer tett på naturen hun slapper aller best av. I godstolen Delta Motion Wood fra Brunstad foran det store panoramavinduet i stuen, tilbringer hun nesten hver eneste morgen – i selskap med dyrelivet utenfor vinduet.

– Her sitter jeg med kaffekoppen og ser utover sjøen, og følger med på fugler, ekorn og rådyr rundt hytta, sier hun.

Med bølgeskvulp som lydspor senkes skuldrene, og det er en av de viktigste grunnene til at hytta blir så mye brukt.

– Det er godt å få en avveksling fra der man bor til vanlig. På hytta slapper jeg av på en helt egen måte, og her finner jeg roen til å være helt til stede i øyeblikket, sier hun.

Utsikt som gir ro i sjelen. Sene sommerkvelder og tidlige morgener speiler sjøen nydelig fargespill på himmelen.Utsikt som gir ro i sjelen. Sene sommerkvelder og tidlige morgener speiler sjøen nydelig fargespill på himmelen.
Utsikt som gir ro i sjelen. Sene sommerkvelder og tidlige morgener speiler sjøen nydelig fargespill på himmelen.
Torill i stol ved panoramavinduTorill i stol ved panoramavindu
Bris er designet med inspirasjon fra 60-/70-tallet. En lounge-stol som er god å sitte i og lett å flytte på. Bris er designet med inspirasjon fra 60-/70-tallet. En lounge-stol som er god å sitte i og lett å flytte på.
Bris er designet med inspirasjon fra 60-/70-tallet. En lounge-stol som er god å sitte i og lett å flytte på.

Små minner og pyntegjenstander side om side med stilrene vaser og strå – tar både med omgivelsene inn og tilfører personlighet og varme.