Med hjerte og hjerne for møbler:

Et møte med designerne bak Norskprodusert

Også møbler kommer fra et sted og hører hjemme et sted. Hvert møbel har sin historie. Historien til råvarene og materialene – furuen, eika og stålet – og historiene til designerne og håndverkerne. Norskproduserts beste møbler er formet av livene deres og lokalmiljøet rundt dem.

Farsarven

Da Møbelringen fikk de fire møbelprodusentene i Norskprodusert med i stallen, fikk de i Wonderland, Stordal, Kleppe og Brunstad også et stort stykke norsk møbelarv. Men først og fremst fikk de håndverkere og designere uten sidestykke, nettopp fordi det er disse som bærer den norske møbelarven videre. Noen av dem er så godt som oppvokst i fars verksted og har drevet med møbelproduksjon hele livet. Gunnar Stavseng i Stordal er en av dem.

– Jeg er jo vokst opp med dette. Faren min laget møbler, og vi bodde i samme hus som produksjonen fant sted. Det gjorde meg veldig nysgjerrig. Så jeg har alltid vært interessert i møbelproduksjon, sier han.

Farens engasjement, arbeidsmoral og iherdighet satte spor i Stavseng, og er noe han har tatt med seg videre – både i utformingen av nye møbler og i utviklingen av Stordal.

– Jeg ble tidlig inspirert av fars øye for detaljer. Det var kvalitet i alle ledd, og perfeksjonismen hans gjorde inntrykk på meg. Det tror jeg har formet meg. Den arven, i tillegg til naturen rundt oss, er nok det som har inspirert meg mest, både når det gjelder utforming av nye møbler og utviklingen av bedriften.

"Norskprodusert er stilrene møbler for norske forhold: Kortreiste møbler med lange tradisjoner, som kler norske hjem og tåler både svingninger i trender og bruk over generasjoner".
Gunnar Stavseng har lang erfaring og vet akkurat hvilke møbelkvaliteter som fungerer best i de norske hjem. Lenestolen Runde er en stødig og stilren klassiker fra Stordal.Gunnar Stavseng har lang erfaring og vet akkurat hvilke møbelkvaliteter som fungerer best i de norske hjem. Lenestolen Runde er en stødig og stilren klassiker fra Stordal.
Gunnar Stavseng har lang erfaring og vet akkurat hvilke møbelkvaliteter som fungerer best i de norske hjem. Lenestolen Runde er en stødig og stilren klassiker fra Stordal.

Harmonisk forhold mellom naturen, bygda og møbelfabrikken

Stordal er en liten bygd på Vestlandet, som merkevaren og møbelfabrikken har navnet sitt fra. På samme måte som den storslåtte naturen rundt, har også bygda åpenbart satt sitt preg på Stavseng, og på virksomheten han driver.

– Vi har et spesielt forhold til bygda. Her er det slik at alle kjenner alle. Vi har nok, som mange andre som driver virksomhet her, vært viktige for bygda, slik bygda også har vært viktig for oss, sier Stavseng. Han tar en liten pause før han fortsetter:

– Den gjensidigheten er viktig. Vi har skapt mange arbeidsplasser, og folk i bygda har på sin side stilt opp når det har vært nødvendig – som i 1968 da vi gjorde den første store utvidelsen av fabrikken. For meg personlig, med livslange interesser for fotball, jakt og fiske, ligger også bygda perfekt til, sier han.

Tidene forandrer seg

Stavseng kunne trygt ha gått av med pensjon med god samvittighet. Men engasjementet for bedriften og for møblene de lager holder ham ved sin post. Nå går dagene stort sett med til å holde i det forretningsmessige, og til å overse og delta i produktutviklingsprosesser. Hverdagen hans har forandret seg en god del med årene.

– Da jeg var ung leder i bedriften startet morgenen klokken fem med at jeg fyrte i vedovnene i produksjonslokalene. Jeg var førstemann på jobb og den siste som gikk etter at jeg hadde kostet gulvene og slått av lyset om kvelden, sier han, og legger til:

– I begynnelsen var timelønnen her 4,65 kroner for voksne. Lønnsutbetalingene regnet jeg ut jeg med blyant og papir uten regnemaskin. På lønningsdagen kom banksjefen innom, ordnet seg til på et bord og betalte ut lønnen i sedler og mynt til hver enkelt, mimrer Stavseng.

Stolen Bris fra Brunstad har lekre linjer som gjør den til en drøm å innrede med – og synke ned i med en god bok.Stolen Bris fra Brunstad har lekre linjer som gjør den til en drøm å innrede med – og synke ned i med en god bok.
Stolen Bris fra Brunstad har lekre linjer som gjør den til en drøm å innrede med – og synke ned i med en god bok.

Møbelprodusenter med nærhet til naturen

Når man snakker med Norskproduserts designere og håndverkere, blir det tydelig at flere av dem har et helt spesielt forhold til bygdene de lever og jobber i, men kanskje mest av alt til naturen som omgir dem.

Designer Helge Taraldsen henter inspirasjon til nye møbeldesign både fra naturen i Lofoten, der han kommer fra, og i Sunnmøre, der han bor. Han jobber fra hjemmekontor med å designe møbler for blant annet Brunstad – en av de andre møbelprodusentene som er en del av Norskprodusert hos Møbelringen, før han lager prototyper på fabrikken.

– Inspirasjon kan jeg finne hvor som helst: På ferga, på tur i skogen eller i fjellet. Jeg ser ofte ting ute i naturen som jeg tar med meg og bruker som et utgangspunkt når jeg skal begynne på en skisse, sier han.

Helge Taraldsen designer norske kvalitetsmøbler for blant andre Brunstad og Norskprodusert.Helge Taraldsen designer norske kvalitetsmøbler for blant andre Brunstad og Norskprodusert.
Helge Taraldsen designer norske kvalitetsmøbler for blant andre Brunstad og Norskprodusert.
Her ser vi noen av de første skissene Taraldsen tegnet av Brunstad-stolen Bella.Her ser vi noen av de første skissene Taraldsen tegnet av Brunstad-stolen Bella.
Her ser vi noen av de første skissene Taraldsen tegnet av Brunstad-stolen Bella.

Hva er en god møbelhåndverker laget av?

Taraldsen har holdt på med møbeldesign i en mannsalder. Er det noen som vet hva som kreves for å lykkes i bransjen er det ham. Likevel svarer han med typisk nordnorsk tilbakeholdenhet på spørsmål om hvilke egenskaper som gjør akkurat ham til en god møbeldesigner.

– Designere og møbelprodusenter er forskjellige. Det er viktig at man får utvikle sine personlige egenskaper – ikke alle har muligheten til det. Jeg er heldig som har hatt en god og kreativ barndom i trygge omgivelser. Det tror jeg formet meg, sier han, før han etter en pause legger til:

– Jeg har også evne til å lytte og samarbeide. Jeg mener jeg er kreativ, har god formsans og er en habil håndverker. Også holder jeg øynene åpne når jeg er ute i naturen.

Dette er Norskprodusert

  • Norskprodusert er en gruppe tradisjonsrike norske møbelprodusenter, med norske ansatte og produksjon i Norge
  • Norskprodusert består av merkevarene Wonderland, Stordal, Kleppe og Brunstad.
  • Norskprodusert har en samlet erfaring på 314 år med norsk møbelproduksjon.
  • Norskprodusert er norske kvalitetsmøbler med fokus med god design.
  • Norskprodusert er et samarbeid med mål om å videreutvikle norske designtradisjoner og bidra til en mer bærekraftig lokal møbelproduksjon.
  • Norskprodusert får du kun kjøpt hos Møbelringen.