7 tips til hvordan du lager en flott bildevegg
Det er minner som virkelig får et hjem til å føles som hjemme – og kanskje særlig når de er rammet inn. Med bilder på veggen kan du både fortelle personlige historier og uttrykke din egen stil. Her gir vi deg inspirasjon og alle tipsene du trenger for å lykkes med en bildevegg!
Bilder på veggen: Et hjem med personlighet
Det er ingen tvil om at interiør er personlig – det handler jo tross alt om hvordan du har det hjemme hos deg selv. Noen typer interiør er mer personlige enn andre – slik det for eksempel er med bilder! Men hverken det å velge bilder eller å henge dem opp trenger å være vanskelig. Du kan ramme inn familiebilder, kunst, naturfotografier eller en god blanding – det viktigste er at du finner et uttrykk du selv trives med.
Familiebilder eller andre bilder du har tatt selv gir rommet en helt særegen og personlig stemning. Men det kan være veldig fint å spe på med for eksempel kunst eller naturfotografier. En god tommelfingerregel kan da være å velge bilder eller malerier som matcher fargene i rommet, eller en ramme som har en form som går igjen i for eksempel formen på teppet.
Bildevegg – gir farge til hele rommet
De aller fleste vegger tar seg bedre ut når de er pyntet med et bilde eller to. Men det er ingen grunn til å stoppe der! En bildevegg gjør virkelig inntrykk – den kan gi rommet en helt ny stemning og forvandle det som før var et soverom eller en stue til ditt soverom eller din stue. Det er nettopp det som er så fint med en velkomponert bildevegg: Den er aldri bare en bildevegg. Stemningen fra den smitter gjerne over på hele rommet, slik at du selv kan bestemme hva «hjemme» betyr. Disse syv tipsene er gode retningslinjer for å komme i gang – men om noen regler er til for å brytes, er det disse. Følg din egen smak og gjør rommet til ditt eget!
1. Velg bilder til veggen ved å hente inspirasjon fra rommet
En god idé når du skal velge bilder og rammer er å ta utgangspunkt i rommet, i gjenstander og i interiøret. Velg størrelser og former på bildene og rammene som går igjen i andre ting i rommet – som for eksempel tepper, vinduskarmer eller møbler. Det samme gjelder fargene på bildene: Velg gjerne bilder som har farger som går igjen ellers i rommet – i parketten, på veggene eller på gardinene. Slik får du et helhetlig og harmonisk rom som inviterer til ro og avslapning.
2. Legg en plan for et bildevegg-oppsett som du liker
Når du har valgt bilder og rammer gjelder det å finne plasseringer til bildene. Legg først bildene på gulvet og flytt rundt på dem til du finner et bildevegg-oppsett av former og farger som du liker, og som du tror kan passe på veggen. Ta et bilde av dem mens de ligger på gulvet, slik at du kan bruke det som referanse når du skal henge dem opp. Hvis du føler at du har behov for det, så finnes det egne bildevegg-maler på nett som du kan bruke når du vurderer oppsett og plassering av bildene.
3. Oppheng av bilder: Bruk vater
Den absolutt enkleste måten å lykkes med oppheng av bilder på er å bruke et vater. Bildene må ikke henge i en rett linje etter hverandre, men at linjene er rette i forhold til hverandre gjør bildeveggen mer behagelig å se på – hvis du da ikke er av typen som foretrekker et kaotisk uttrykk. Dersom det ikke er tilfelle, er det lurt å bruke et vater. Men om du ikke har et vater tilgjengelig finnes det andre løsninger: Du kan for eksempel måle ved hjelp av en snor og litt tape – med litt innsats får du linjene rette.
4. Oppheng av bilder i horisontale linjer
Et alternativ som mange velger er å arrangere bildene i rette, horisontale linjer. Det holder at det er én rett linje langs alle rammene – altså at enten over- eller underkanten av alle rammene går i en rett linje. Men her kan du også være kreativ. Du kan for eksempel la linjen gå gjennom hvert av bildenes midtpunkt.
5. Gå en mindre tradisjonell vei
Horisontale linjer er en sikker vinner. Men det finnes også et utall andre, mindre tradisjonelle løsninger. Du kan velge bilder i forskjellige størrelser og sette dem sammen i et mønster du liker. Dette kan kreve litt mer arbeid i planleggingsfasen der du flytter bildene rundt på gulvet – men det kan absolutt vise seg å være verdt det! Du kan også eksperimentere med forskjellige former på rammene, men hold deg i så fall til samme farge, slik at ikke kaoset tar overhånd.
6. Velg riktige skruer eller spiker
En bildevegg kan altså være så mangt. Men å henge opp en bildevegg over en sofa som så ramler i fanget på gjestene ved første kaffeslabberas, er det ingen som ønsker seg. Heldigvis er det lett å unngå: Finn ut hva slags materiale veggen er laget av, og kjøp skruer eller spiker som er tilpasset det materialet. Trevegger tåler gjerne spiker, men om veggen din er laget av betong eller gips må det hardere skyts til: Da kreves det både skruer og plugger. Men det er ingen sak å skaffe!
7. Et siste tips til slutt: En bildelist gjør alt enklere
Det er mange som trives med planlegging, og som liker både vater, spiker, skruer og ekspandere. Men dersom planlegging ikke er det beste du vet, kan en bildelist være løsningen for deg! Det krever en liten innsats å henge den opp, men når det først er gjort kan du enkelt bytte ut bilder og rammer uten å måtte planlegge hele bildeveggen om igjen.