Vedlikehold av møbler


Myndighetene stiller strengere og strengere krav til produsentene om tilsetting av kjemikalier og konserveringsmidler. Det er internasjonale regler som forbyr bruken av en rekke kjemikalier i alt som produseres. Dette gjelder alt fra maling og lakk, matvarer, og selvfølgelig også møbler. Det betyr i praksis at ting ikke er like holdbare som før.

Derfor er det viktig for deg som kunde å legge mer arbeid ned i å bevare møblene dine, dersom du har ønske om å holde de fine lenge. Når du kjøper møbler har du 5 års reklamasjonsrett. Reklamasjonsretten gjelder fabrikasjonsfeil og mangler, men ikke bruksendring som for eksempel slitasje eller skader og nedbrytning som oppstår på grunn av dårlig stell og vedlikehold. Når mye av kjemikaliene som de tidligere tilsatte for at møblene skulle holde lenger er borte, slites materialene raskere ned. Dette gjelder samtlige materialer som lær og tekstil, og i tillegg tremøbler.

Mange opplever at møblene slites raskt ned, og tror det skyldes feil med møblene. Da ender det ofte opp i uberettigede reklamasjonssaker fordi kunden ikke er blitt gjort oppmerksom på at ting ikke lenger er som de var. Derfor har vi i de senere årene blitt mye mer fokusert på å formidle denne informasjonen til våre kunder.

Vedlikeholdsbrosjyre

Når du skal investere i et nytt møbel bør du tenke nøye gjennom hvor og hvordan møbelet skal brukes. Materialvalgene er mange og du bør velge et material som er tilpasset hvordan møbelet skal brukes.

Vi har laget denne brukerveledningen som gir deg god informasjon om hvordan du best kan ta vare på møblene dine slik at de holder seg fine over lang tid. Beskyttelse og godt vedlikehold er viktig for at slitasjen på overflatene skal bli så liten som mulig.

Et godt vedlikehold er også viktig for at du skal beholde retten til å reklamere. Du er godt beskyttet gjennom forbrukerkjøpsloven i 5 år. Men garantien gjelder fabrikasjonsfeil og ikke skader og slitasje som oppstår på møbelet pga. manglende vedlikehold.


I et helt vanlig hjem er det fire skadelige energikilder

Lys

Spesielt UV-stråler. Det første vi tenker på er solen, men glem ikke vanlig lys fra leselamper og spotlight. Vi tenker ikke bare på at UV-stråler bleker, men de svekker fiber kraftig, uansett om vi snakker syntetiske eller naturlige fiber. Alle møbler av lær, Bycast, tekstiler, microfiber og tremøbler påvirkes av UV-stråler.

Varme

Vi tenker spesielt på varmekilder som ovner, men også varme fra sollys. Varme har spesielt stor påvirkning når møblene er forurenset av blant annet skadelige fettstoffer som ikke tåler varme, samtidig som varme tørker ut fibre. Uttørkede fibre er svært svekket, og tåler dermed mindre bruk.

Kjemisk energi

Alt vi tilfører av forurensninger til møblene som ikke har noe der og gjøre, som matfett, fingeravtrykk, fett fra mennesker og dyr, svette, salt, kjemikalier fra hårprodukter, høyt alkaliske rengjøringsmidler etc. Fortsatt er det dessverre noen som bruker grønnsåpe på lær. Spesielt skal vi være oppmerksom på matfett fra frityrstekt mat. Dette fettet tåler ikke romtemperatur, og harskner på kort tid. Harskning er første fase i forråtnelsen.

Mekanisk energi

Vanlig bruk, bøy, tøy, strekk etc., det at vi i det hele tatt bruker møblet. Det foreligger krav til slitestyrke som gir et godt bilde av hva man kan forvente med forhold til slitasje. Det er likevel viktig å være klar over at forurensninger i tillegg til sollys og varme vil redusere slitestyrken vesentlig.

Disse 4 energikildene bryter før eller siden ned alle materialer, det er bare et spørsmål om tid.