Klar for vår og sommer:

Inspirasjon til uteplassen 2021

Nå er det på tide å gjøre seg klar for å flytte livet utendørs – med lange kvelder på verandaen i behagelige hagemøbler, deilige middager på uteplassen, og koselig hagestell i blomsterbedet. Her er inspirasjonen til årets fineste sesong!

Hage- og utesesongen er snart i gang, og vi kan se frem til lysere tider – bokstavelig talt. Maria Jeanette Øvergård er daglig leder på Møbelringen Alna, og spesielt opptatt av og glad i det «ekstra rommet» mange av oss disponerer ute. Hun har både inspirasjon til uteplassen og tips til hagen å komme med – og første bud er å ta kosten fatt.

– Det første du kan gjøre, er å rett og slett klargjøre uteplassen for en ny sesong. Spyl vekk siste rest av vinter, kost bort rusk og rask, så du kan starte med et blankt lerret. Så er det på tide å starte planleggingen av hvordan du vil ha det på uteplassen eller i hagen din i år, sier hun.

Maria anbefaler å tenke gjennom hvilken stil du ser for deg, og gå over møbler, solskjerming og hageutstyr man allerede har for å se om noe bør skiftes ut. Hun tipser også om å måle opp uteplassen nøye om du skal gå til innkjøp av nye hagemøbler.

Daglig leder hos Møbelringen Alna, Maria Jeanette Øvergård, gleder seg til å nyte vår og sommer utendørs. Hun deler gjerne alle sine gode tips og råd med deg som skal innrede uteplassen.Daglig leder hos Møbelringen Alna, Maria Jeanette Øvergård, gleder seg til å nyte vår og sommer utendørs. Hun deler gjerne alle sine gode tips og råd med deg som skal innrede uteplassen.
Daglig leder hos Møbelringen Alna, Maria Jeanette Øvergård, gleder seg til å nyte vår og sommer utendørs. Hun deler gjerne alle sine gode tips og råd med deg som skal innrede uteplassen.
Rette linjer, rent design og lite vedlikehold har bidratt til at utemøbler i aluminium har blitt stadig mer populære. Her sofagruppen Belize.Rette linjer, rent design og lite vedlikehold har bidratt til at utemøbler i aluminium har blitt stadig mer populære. Her sofagruppen Belize.
Rette linjer, rent design og lite vedlikehold har bidratt til at utemøbler i aluminium har blitt stadig mer populære. Her sofagruppen Belize.

Populært med hagemøbler i aluminium

Utemøbler i plastrotting har være veldig populære over lang tid, men de siste årene har også lettere hagemøbler i aluminium slått an. Maria tror det både har med mindre vedlikeholdsbehov og stiluttrykk å gjøre.

– Hagemøbler i aluminium har et mer moderne uttrykk, de har renere linjer og ser nettere ut. Når det er sagt, er rotting fortsatt veldig populært, så det handler til syvende og sist om den personlige smaken og stilen din, mener hun.

Solide hagemøbler i rotting gir deg et klassisk og pent uttrykk på uteplassen. Møblene skal vaskes og behandles med egnede produkter, da holder de seg fine i mange år. Her Firenze hagesett med hjørnesofa og bord.Solide hagemøbler i rotting gir deg et klassisk og pent uttrykk på uteplassen. Møblene skal vaskes og behandles med egnede produkter, da holder de seg fine i mange år. Her Firenze hagesett med hjørnesofa og bord.
Solide hagemøbler i rotting gir deg et klassisk og pent uttrykk på uteplassen. Møblene skal vaskes og behandles med egnede produkter, da holder de seg fine i mange år. Her Firenze hagesett med hjørnesofa og bord.

Inspirasjon til liten uteplass

Det er en økende etterspørsel etter flerbruksmøbler til hage og uteplass, og Maria hos Møbelringen har et par favoritter blant disse. Møbler med flere funksjoner er spesielt smart på små hageflekker eller verandaer og balkonger der hver centimeter teller.

Hev- og senkbordet Puglia kan fungere som både loungebord og spisebord, og er perfekt om man vil ha muligheten til å dekke til middag uten å måtte sitte krokrygget over et lavt bord. Belize er en smart utesofa med integrert solseng– perfekt for mindre terrasser, forteller
hun.

Å skulle innrede uteplassen krever litt ekstra innsats og inspirasjon om du har få kvadratmeter å boltre deg på – og da er møbler som fyller flere funksjoner gull verdt. Sofaen Belize forvandles enkelt til en solseng, og bordet Puglia kan heves og senkes Å skulle innrede uteplassen krever litt ekstra innsats og inspirasjon om du har få kvadratmeter å boltre deg på – og da er møbler som fyller flere funksjoner gull verdt. Sofaen Belize forvandles enkelt til en solseng, og bordet Puglia kan heves og senkes
Å skulle innrede uteplassen krever litt ekstra innsats og inspirasjon om du har få kvadratmeter å boltre deg på – og da er møbler som fyller flere funksjoner gull verdt. Sofaen Belize forvandles enkelt til en solseng, og bordet Puglia kan heves og senkes

Bruk vakre tekstiler og pynt ute i hagen

Et annet grep du kan ta for å lage et ekstra rom utendørs, er å bruke lyslykter og dekor, og pledd og puter også i hagen eller på terrassen. Tekstiler som ikke er laget spesielt for å tåle vær og vind, kan du gjerne oppbevare i en putekasse når de ikke er i bruk.

– Når jeg skal gi inspirasjon til en uteplass anbefaler jeg å hente ut din egen stil ved å bruke fine lyslykter, deilige pledd og puter – og ikke minst å skape egne soner ved å bruke gulvtepper beregnet på utebruk. Det gir et lunt og koselig uttrykk, forteller Maria.

Klar, ferdig, hage med plantekasser på hjul!

Vakre planter er snarveien til en koselig hage. Gartner og salgssjef i BEDD, Tom Egeberg Hvål, har masse av inspirasjon til en hvordan du kan få en uteplass hvor blomster og planter gir deg overskudd og glede. BEDD er norskproduserte plantekasser som kan settes i system så de passer perfekt til dine behov og din uteplass. De er frostsikre og rustfrie, og kan stå ute hele året – og er godt egnet for det norske klimaet.

– Systemet lar deg skreddersy oppsettet så det passer dine behov og din uteplass – uansett om du har en stor hage, en platting eller veranda, eller en liten balkong. Kassene kan stå enkeltvis, eller bygges til store løsninger som kan omringe uteområdet. Jeg kaller det ofte for «lego for voksne», ler gartner Tom.

Plantekassene fra BEDD har 10 års rustgaranti, og du kan til og med bytte ut paneler på kassene om noe går i stykker. – Bærekraftig og smart, sier gartner Tom Egeberg Hvål.Plantekassene fra BEDD har 10 års rustgaranti, og du kan til og med bytte ut paneler på kassene om noe går i stykker. – Bærekraftig og smart, sier gartner Tom Egeberg Hvål.
Plantekassene fra BEDD har 10 års rustgaranti, og du kan til og med bytte ut paneler på kassene om noe går i stykker. – Bærekraftig og smart, sier gartner Tom Egeberg Hvål.

Fordi kassene kan stå på hjul, kan du i prinsippet flytte hagen – eller avskjermingen – dit du trenger den. Du kan for eksempel ha «hekk på hjul». Og kassene er ikke bare for grønne planter eller blomster.

– Du kan gjerne dyrke grønnsaker i plantekasser på uteplassen din, i tillegg til krydderurter. Pryd og nytte skal gå hånd i hånd. Urter er for eksempel både vakre å se på, dufter nydelig og har en praktisk verdi at du kan bruke dem i matlaging. Har du kasser som er store nok, kan du til og med plante søyleepletrær og bærbusker i dem, forteller Egeberg Hvål.

Bygg din egen drømmehage med plantekassene fra BEDD – uansett hvor stor eller liten uteplassen din er.Bygg din egen drømmehage med plantekassene fra BEDD – uansett hvor stor eller liten uteplassen din er.
Bygg din egen drømmehage med plantekassene fra BEDD – uansett hvor stor eller liten uteplassen din er.

Her er utvalgte hagemøbler:

For flere tips og triks til uteplass og inspirasjon til hage, terrasse, veranda og balkong – se årets hagekatalog fra Møbelringen her: