Maiken (30) er fjerdegenerasjons møbelhandler i Bodø:

– Arven etter oldefar

Varighet og personlig stil er de viktigste stikkordene for den unge butikksjefen på Møbelringen ABC i Bodø, som bokstavelig talt har fått møbelhandleryrket inn med morsmelken. Familiearven forvalter hun med stolthet og glede.

Et furet, værbitt landskap omkranser bygget til butikken som i nesten hundre år har sørget for å møblere de Bodøske hjem. Selve bygget er riktignok av nyere dato, men historien sitter likevel i veggene i butikken i Petter Engens vei.

– Både møbler og mennesker må tåle mye her oppe i nord.

Maiken Benjaminsen Urving har vokst opp mellom stresslesser og sovesofaer, og kan huske både 17. mai-feiring i butikken og utallige varetellinger på lageret fra hun var helt liten. Nå har hun selv tatt over driften.

– Jeg er stolt over å være fjerde generasjon møbelforhandler her i Bodø. Å være en del av en hundre år lang møbeltradisjon gjør noe med deg, sier hun.

Tjuefem sekundmeter vind sørger for godt med luft i luggen til Maiken Benjaminsen Urving utenfor butikken i Bodø. Folk her oppe må tåle litt, mener hun.Tjuefem sekundmeter vind sørger for godt med luft i luggen til Maiken Benjaminsen Urving utenfor butikken i Bodø. Folk her oppe må tåle litt, mener hun.
Tjuefem sekundmeter vind sørger for godt med luft i luggen til Maiken Benjaminsen Urving utenfor butikken i Bodø. Folk her oppe må tåle litt, mener hun.
Naturen i nabolaget til Maiken inspirerer henne. – Man blir jo påvirket av omgivelsene sine, og for min del innebærer det hav og fjell, og til tider ganske vilt vær.Naturen i nabolaget til Maiken inspirerer henne. – Man blir jo påvirket av omgivelsene sine, og for min del innebærer det hav og fjell, og til tider ganske vilt vær.
Naturen i nabolaget til Maiken inspirerer henne. – Man blir jo påvirket av omgivelsene sine, og for min del innebærer det hav og fjell, og til tider ganske vilt vær.

En ekte familiebedrift

Med nordnorsk pågangsmot tok Maiken over butikken da hun var ferdig med økonomistudier i 2015. Mens hennes medstudenter pakket snippesken og vendte nesen mot hovedstad og storbyliv, valgte Maiken en bratt læringskurve – og stor mestringsfølelse – i familiebedriften i Bodø.

– Min oldefar Peder startet Trevarefabrikken i Bodø i 1932, og bestefar Per overtok driften etter ham. Da han ga seg tok mamma over stafettpinnen, og nå er det jeg som styrer Møbelringen ABC. Mamma jobber fortsatt i butikken, og hun pleier å si at det er jeg som er sjefen – på papiret, ler hun.

Maiken og moren tilbringer mye tid sammen, både på jobb og på fritiden. Begge er stolte over å være en del av en familiebedrift som har en over hundre år lang historie i Bodø. – Det er en rikdom å få jobbe med familien, sier Marianne Hunstad Benjaminsen.Maiken og moren tilbringer mye tid sammen, både på jobb og på fritiden. Begge er stolte over å være en del av en familiebedrift som har en over hundre år lang historie i Bodø. – Det er en rikdom å få jobbe med familien, sier Marianne Hunstad Benjaminsen.
Maiken og moren tilbringer mye tid sammen, både på jobb og på fritiden. Begge er stolte over å være en del av en familiebedrift som har en over hundre år lang historie i Bodø. – Det er en rikdom å få jobbe med familien, sier Marianne Hunstad Benjaminsen

Tett på kundene

Noe av det morsomste med å jobbe i butikk er å få være med når folk skal skape et hjem de skal bo og leve i, mener Maiken.

– Det er veldig moro å få være med og hjelpe folk med å plukke farger og møbler som skal sette preg på hjemmene deres. Det er lett å gå seg blind på egen stue, så de fleste setter pris på å ha noen å diskutere med, sier hun.

Stilsikkert hjem

Når man arbeider i en møbelforretning og er eksponert for fristende nyheter på alle kanter, skulle man kanskje tro at ens egen smak ville blitt en smule forvirret og føre til hyppige stilskift. Det problemet har ikke Maiken.

– Det er klart man stadig blir inspirert når det kommer nye varer inn i butikken, og det blir nesten for mye av det gode av og til. Jeg har heldigvis fått en tydelig, egen stil etterhvert, så jeg føler ikke behov for å bytte ut de møblene jeg har, sier hun.

Mye av grunnen til at hun er så opptatt av at møbler skal ha høy kvalitet og tåle mange års bruk, tror hun ligger i naturen som omkranser både hjem og arbeidsplass.

– Det er umulig å ikke tenke varighet når man er omgitt av naturen vi har her oppe. Ting må tåle mye, både mennesker og møbler, sier hun.

Maiken er detaljorientert, og hjemmet hun deler med mannen Lars og sønnen Johannes har mange spennende blikkfang, som trådhyllene på veggen som inneholder nøye kuraterte pyntegjenstander.Maiken er detaljorientert, og hjemmet hun deler med mannen Lars og sønnen Johannes har mange spennende blikkfang, som trådhyllene på veggen som inneholder nøye kuraterte pyntegjenstander.
Maiken er detaljorientert, og hjemmet hun deler med mannen Lars og sønnen Johannes har mange spennende blikkfang, som trådhyllene på veggen som inneholder nøye kuraterte pyntegjenstander.
Å vokse opp i en møbelbutikk har også gjort Maiken fast bestemt på at hun ikke ukritisk skal hive seg på forbigående trender, en tankegang som matcher bra med Møbelringens filosofi om å velge møbler man skal elske lenge.

– Jeg vil ikke ha akkurat det samme som alle andre har, og det føler jeg at jeg har fått til. Hvis jeg skulle beskrevet stilen min ville jeg kalt den enkel og minimalistisk, men med personlighet.

Hun er opptatt av at hjemmet hennes skal oppleves som inviterende og varmt.

– Personlig stil er for meg møbler og innredning som gir rom for å slappe av, og hvor man føler seg hjemme. Det handler om å ha møbler man liker, som er solide og varige, sier hun.

De to svarte skinnstolene er Maikens favorittmøbler, og hun måtte jobbe hardt for å få tak i dem. De er produsert av Troels, men lages ikke lenger.De to svarte skinnstolene er Maikens favorittmøbler, og hun måtte jobbe hardt for å få tak i dem. De er produsert av Troels, men lages ikke lenger.
De to svarte skinnstolene er Maikens favorittmøbler, og hun måtte jobbe hardt for å få tak i dem. De er produsert av Troels, men lages ikke lenger.

Moderne personlige klassikere

Man skulle kanskje tro at en fjerdegenerasjons møbelforhandler nærmest bodde i et museumsarkiv av gamle, støvete møbler, men Maiken har innredet i en moderne stil. Det betyr ikke at hun ikke setter pris på godt, gammeldags håndverk.

– Jeg har ikke så mange gamle møbler hjemme hos meg, men de to svarte skinnstolene fra Troels som står i stua, er møbler jeg tenker på som personlige klassikere. Vi hadde én igjen av stolene i butikken vår, og jeg brukte en del tid på å lete opp en butikk som hadde en til, så jeg kunne få et par. Skinn er et varig materiale som bare blir finere med åra, mener hun.

Et vakkert vitrineskap i tre har også fått plass i den åpne og luftige stuen. Treverk er noe Maiken har vært glad i helt siden hun var liten jente.

– Noe av det første jeg kan huske at jeg ønsket meg fra butikken, var et halvhøyt garderobeskap i furu – som jeg aldri fikk, ler hun.

Taktile materialer som tre, skinn og ull er med på å skape Maikens personlige stil.Taktile materialer som tre, skinn og ull er med på å skape Maikens personlige stil.
Taktile materialer som tre, skinn og ull er med på å skape Maikens personlige stil.
Maiken har talent for interiørdesign, og har blant annet selv tegnet uteplassen foran huset. Hun elsker å sitte ved kjøkkenbenken og pusle med små og store prosjekter.Maiken har talent for interiørdesign, og har blant annet selv tegnet uteplassen foran huset. Hun elsker å sitte ved kjøkkenbenken og pusle med små og store prosjekter.
Maiken har talent for interiørdesign, og har blant annet selv tegnet uteplassen foran huset. Hun elsker å sitte ved kjøkkenbenken og pusle med små og store prosjekter.