Guide:
Hvordan velge seng

En god natts søvn påvirker oss positivt – og stadig flere ser helsegevinsten av å investere i søvnkvalitet i form av den riktige sengen. Her får du tipsene til hvordan du finner den beste sengen for deg og dine behov.

Sover du bedre, presterer du bedre – det kan alle som har forsøkt å yte maksimalt etter en våkenatt med ryggtrøbbel etter en vond madrass skrive under på. God søvn er gull verdt, og derfor er sengen kanskje husets aller viktigste møbel, forteller sengekspert Simon Pettersson i Møbelringen. – Ofte har folk en ganske klar tanke på hva slags komfort de ønsker seg når de kommer i butikken – om de skal ha fast eller myk seng, for eksempel. De fleste kommer faktisk fordi de har et problem, som at sengen de har hjemme er gammel eller at den gir dem helseplager som vondt i ryggen eller lignende, forteller han.

Simon og hans kollegaer i Møbelringen bruker mye tid på å snakke med kundene for å best kunne hjelpe dem i sengejakten.

– Vi forsøker først å identifisere kundens behov, så finner vi de modellene som best svarer på disse behovene. Én seng passer ikke til alle, og vi opplever at det først og fremst er komforten som avgjør hva de velger, sier han.

Hvordan velge riktig madrass?

De aller fleste bruker god tid på å teste ulike modeller og produsenter når de skal investere i en ny seng. Simon forteller at mange av de som er innom Møbelringen for å kjøpe seng, forventer at det skal være en komplisert prosess å finne den perfekte sengen. Det behøver ikke å være så vanskelig som folk tror, sier han.

– Jeg tror faktisk mange forvirrer seg selv ved å teste for mange modeller og madrasser. Da går de i surr til slutt, og glemmer hvilke egenskaper de ulike sengene hadde – og er tilbake til start.

Han mener at det viktigste å huske på når du skal kjøpe ny seng, er at den skal avlaste kroppsvekten din med god støtte i madrassen. Når skulder og hofte kommer godt ned i madrassen, sikrer du nemlig at ryggen holdes så rett som mulig. Det gir høyere komfort, bedre hvile – og bedre søvn.

Slik tester du sengen i butikken:

  • Ta av deg jakken dersom du har på deg en tykk ytterjakke, ellers kommer du ikke tett nok på madrassen og får ikke testet madrassen skikkelig.
  • Slapp godt av når du prøver sengen, og fokuser på å finne den sovestillingen du vanligvis har: Sover du på siden hjemme, er det slik du skal teste en ny seng i butikken.
  • Pass på at ryggen ligger rett, og kjenn etter om skulder og hofte får god støtte i madrassen.
  • Prøv ulike høyder på puten, det kan gjøre stor forskjell på hvor rett du får ryggen, og hvor behagelig sovestilling du får.
Svane Nobel kontinentalseng har tre mykhetsgrader i én og samme seng, som kalles FlexSystem. Det gjør at du kan endre mykhetsgrad hjemme, og er dere et par kan partneren din velge sin egen mykhetsgrad.Svane Nobel kontinentalseng har tre mykhetsgrader i én og samme seng, som kalles FlexSystem. Det gjør at du kan endre mykhetsgrad hjemme, og er dere et par kan partneren din velge sin egen mykhetsgrad.
Svane Nobel kontinentalseng har tre mykhetsgrader i én og samme seng, som kalles FlexSystem. Det gjør at du kan endre mykhetsgrad hjemme, og er dere et par kan partneren din velge sin egen mykhetsgrad.

Bør jeg velge rammemadrass eller kontinentalseng?

Det finnes en rekke ulike typer senger og madrasser, som rammesenger, kontinentalsenger og regulerbare senger. Kontinentalseng vs rammemadrass, hva er forskjellen? En rammeseng er som navnet tilsier en madrass med en fast ramme, hvor bena monteres direkte i bunnen av rammen. Den skal med andre ord ikke plasseres i en sengestamme. Kontinentalsengen er en komplett løsning og består av tre lag – en rammemadrass, en springfjærmadrass og en overmadrass på toppen. Mange tilsetter en sengegavl til kontinentalsengen. De regulerbare sengene kan heves og senkes ved hjelp av en fjernkontroll eller trådløs kontroll via en app.

– Vi selger desidert mest kontinentalsenger, hos oss står det for nesten nitti prosent av alle sengekjøp, forteller Simon, som mener det er et godt valg.

– En av fordelene med en kontinentalseng er at den er dobbeltfjærende, og har to fjærsystemer, til forskjell fra den klassiske rammemadrassen eller vendbare madrassen som bare har ett. Det betyr i praksis at sengen tilpasser seg bedre etter kroppen, og at du kommer dypere ned i madrassen, forteller sengeeksperten.

Er det best med fast eller myk madrass?

Det er lett å tenke at man skal ha en hardere madrass om ryggen krangler, og de fleste som besøker oss i Møbelringen tenker nettopp det når de er på jakt etter ny seng.

– Mange tror at man må ha en fast seng når man har ryggplager, men det stemmer ikke alltid. Noen skal selvfølgelig ha en fast madrass, men ofte handler det ikke om fastheten, men mer om hvordan du ligger i sengen. Det man etterstreber er at du skal ligge så rett som mulig, og at skulder og hofte skal komme godt ned i sengen, sier Simon.

Når sengen passer din liggestilling og gir deg riktig avlastning, kan ryggen få en så rett posisjon som mulig og musklene kan slappe bedre av. Du får roligere søvn, bedre søvnkvalitet og kan føle deg mer uthvilt når du våkner. De fleste av oss har en favorittstilling når vi skal sove. Hvis du helst ligger på siden, skal du også ligge på siden når du prøver den nye sengen. Sjekk at sengen har en god skuldersone slik at skulderen din kan komme godt ned når du sover på siden. Det er også viktig å finne riktig fasthet slik at hoften får riktig støtte. En rett ryggsøyle gir kroppen den beste avslapningen.

Du skal ikke nødvendigvis ha en hard seng om du har ryggplager. Når du skal teste en ny madrass, bør du kjenne etter om ryggen blir så rett som mulig, og at skulder og hofte kommer godt ned i madrassen.Du skal ikke nødvendigvis ha en hard seng om du har ryggplager. Når du skal teste en ny madrass, bør du kjenne etter om ryggen blir så rett som mulig, og at skulder og hofte kommer godt ned i madrassen.
Du skal ikke nødvendigvis ha en hard seng om du har ryggplager. Når du skal teste en ny madrass, bør du kjenne etter om ryggen blir så rett som mulig, og at skulder og hofte kommer godt ned i madrassen.

Hvorfor kjøpe ny seng?

Mange nordmenn er glade i å fornye hjemmet sitt, og oppdaterer både farger og møbler år for år. På soverommet er det som regel en lenger livssyklus på inventaret. Fordi vi ikke ser soverommet på samme måte som vi ser stuen eller kjøkkenet vårt, har rommet en tendens til å bli «glemt» når vi tenker på hvilke møbler vi vil bytte ut. Men sengen er kanskje husets viktigste møbel, og kan ha stor betydning for livskvaliteten vår. Simon Pettersson i Møbelringen forteller at det som oftest er komforten som teller mest for sengekundene.

– Hovedgrunnen til at folk kjøper ny seng er å øke komforten, og så kommer utseendet på sengen i tillegg eller etterpå. Stort sett alle sengene vi har kan tilpasses med ulike typer stoff, ben og gavl, men det starter stort sett alltid med komforten. Det viktigste er å finne riktig seng til kunden, tilpasset kundens behov, forteller han.

Mange senger kan tilpasses din soveromsstil, så det aller viktigste er å finne madrassen som gir ryggen din best mulig støtte.Mange senger kan tilpasses din soveromsstil, så det aller viktigste er å finne madrassen som gir ryggen din best mulig støtte.
Mange senger kan tilpasses din soveromsstil, så det aller viktigste er å finne madrassen som gir ryggen din best mulig støtte.

Hva er levetid på seng?

En solid kvalitetsseng er en investering, og de færreste av oss kjøper ny seng særlig ofte. Simon i Møbelringen mener at man bør kjenne etter om søvnkvaliteten har blitt merkbart dårligere, og deretter vurdere om det er på tide å bytte ut sengen med en ny og oppgradert madrass.

– Hvor lenge sengen varer kommer an på hvor mye du vil investere og hva du kjøper, i tillegg til hvordan du bruker den. Utgangspunktet er at en god seng har maksytelse i mellom åtte og femten år, men de fleste har nok sengen sin i mellom femten og tjue år. Vi anbefaler å bytte overmadrass hvert femte år, altså ca. tre ganger i løpet av madrassens levetid, sier han.

Overmadrassen bør byttes hvert femte år, forteller sengeekspert i Møbelringen, Simon Pettersson.Overmadrassen bør byttes hvert femte år, forteller sengeekspert i Møbelringen, Simon Pettersson.
Overmadrassen bør byttes hvert femte år, forteller sengeekspert i Møbelringen, Simon Pettersson.

Seng som er hard på den ene siden og myk på den andre

Om du skulle foretrekke en mykere eller hardere madrass enn partneren din, men helst vil slippe å sove på hvert sitt soverom, er det ikke noe problem, i følge Simon.

– Det er ikke noe problem å tilpasse sengen slik at fastheten er hard på den ene siden og myk eller medium på den andre. Det kan man velge selv, så setter vi sammen madrasser så det passer kundens behov, sier han.

En regulerbar seng fra Wonderland gir deg muligheten til å tilpasse madrassen etter behov, om du for eksempel vil lese og slappe av i sengen og vil ha støtte i ryggen.En regulerbar seng fra Wonderland gir deg muligheten til å tilpasse madrassen etter behov, om du for eksempel vil lese og slappe av i sengen og vil ha støtte i ryggen.
En regulerbar seng fra Wonderland gir deg muligheten til å tilpasse madrassen etter behov, om du for eksempel vil lese og slappe av i sengen og vil ha støtte i ryggen.

Økt fokus på god søvn

De siste årene har stadig flere sett verdien av å skape et avslappende og godt sted å lade batteriene. Å sove godt har nesten blitt et statussymbol, og et bevis på at man klarer å finne balansen i livet. Simon Pettersson i Møbelringen tror denne trenden vil bli enda sterkere i årene som kommer.

– Søvn har blitt populært, det har blitt et ettertraktet gode å kunne sove godt og lenge. Det er en trend rundt søvnkvalitet for tiden, og mange ønsker å ha et rolig rom hvor man legger bort mobil og data, er offline, og slapper helt av. Da gir det også mening å investere i en skikkelig drømmeseng, sier han.