Høy kvalitet og tidløst design:

Slik velger du møbler som varer

Både lommeboken og naturen setter pris på at du velger møbler du kan bruke i mange år, men hva skal du velge? Her er tipsene til hvilke materialer, farger og fasonger du bør velge, og rådene som sikrer at møblene du investerer i varer lengst mulig.

Det er ikke lenger slik at man må kjøpe nytt hver sesong for å holde tritt med trendene, verken når det gjelder klær eller når det gjelder møbler og interiør. Men der de fleste av oss nå vet omtrent hva vi skal se etter når vi skal handle en ny bukse, er det vanskeligere å vite hva som er et bærekraftig, varig og smart valg når ny sofa, spisebord eller seng skal på plass. Det er ikke alltid brukthandelen kan tilby møbler som passer for både hjemmet ditt og hverdagen din, så hva skal vi egentlig se etter når vi vil handle nye møbler som skal vare?

Lars-Erik Ullsgård, innkjøps- og sortimentssjef i Møbelringen mener det viktigste du tenker på er kvalitet på materialer, møbelets funksjon og bruksområde – og ikke minst at møbelet har et design du liker og vil leve med lenge. – Den personlige stilen er den som varer lengst, for møbler du trives med og blir glad i, er også møbler du beholder i mange år, sier han.

Lars-Erik Ullsgård, innkjøps- og sortimentssjef i Møbelringen.Lars-Erik Ullsgård, innkjøps- og sortimentssjef i Møbelringen.
Lars-Erik Ullsgård, innkjøps- og sortimentssjef i Møbelringen.

Hvilke materialer bør du velge?

Når du skal vurdere materialer på nye møbler, er en tommelfingerregel at naturmaterialer som skinn, ull og treverk generelt både holder lenge og blir finere med årene – vel og merke om du tar godt vare på dem. Hvilket rom du skal bruke møbelet i spiller også inn, for møbler som skal stå på et gjesterom vil slites mindre enn de som står i kjellerstuen der familiens ungdommer holder hus. – Å velge god kvalitet er viktig fordi du får flere års bruk ut av møbelet, og et spisebord i solid treverk vil for eksempel også få en personlig og fin patina som blir finere jo mer du bruker det. Vi har stor tro på at langsiktighet er veien fram, sier Ullsgård.

Når det gjelder sofatrekk eller trekk til sengegavl, kan syntetiske fibre bidra til å gjøre tekstilet mer slitesterkt, som for eksempel ull blandet med akryl eller polyester, eller trekket kan være i rent polyesterstoff om det skal tåle ekstra mye.

Serien Woodstory, som selges eksklusivt hos Møbelringen, kan skreddersys etter dine behov. De vakre og solide møblene er laget for både deg og generasjonen etter deg, for disse kan gå i arv om du tar vare på dem. Og det er en hyggelig tanke!Serien Woodstory, som selges eksklusivt hos Møbelringen, kan skreddersys etter dine behov. De vakre og solide møblene er laget for både deg og generasjonen etter deg, for disse kan gå i arv om du tar vare på dem. Og det er en hyggelig tanke!
Serien Woodstory, som selges eksklusivt hos Møbelringen, kan skreddersys etter dine behov. De vakre og solide møblene er laget for både deg og generasjonen etter deg, for disse kan gå i arv om du tar vare på dem. Og det er en hyggelig tanke!

Ta livssituasjonen din med i vurderingen

Når du skal kjøpe ny sofa eller andre større bruksmøbler, er smart å ta en titt på de du eventuelt deler hjem med. Bor du alene eller sammen med et annet voksent menneske kan dere velge andre materialer og funksjonaliteter enn om flokken består av to voksne, tre barn og en hund. Trenger dere for eksempel en sofa som har et vaskbart trekk i en varig farge, eller vil husholdningen fint kunne klare å holde en sofa i blank velour pen og flekkfri?

Om du for eksempel har en vofs i hus, kan det være greit å velge slitesterke sofa og gulvtepper som enkelt kan rengjøres.Om du for eksempel har en vofs i hus, kan det være greit å velge slitesterke sofa og gulvtepper som enkelt kan rengjøres.
Om du for eksempel har en vofs i hus, kan det være greit å velge slitesterke sofa og gulvtepper som enkelt kan rengjøres.

Kanskje er en modulsofa det rette valget for dere, så dere kan bygge på sofahjørnet i tv-stuen etterhvert som familien vokser? Og er det kanskje nå dere skal investere i en skikkelig god kontinentalseng eller en regulerbar seng, når alle barna endelig sover på sine egne rom?

Kontinentalsengen K6 fra Wonderland er produsert i Norge og fåes med vaskbart trekk laget av resirkulerte materialer.Kontinentalsengen K6 fra Wonderland er produsert i Norge og fåes med vaskbart trekk laget av resirkulerte materialer.
Kontinentalsengen K6 fra Wonderland er produsert i Norge og fåes med vaskbart trekk laget av resirkulerte materialer.

Jo mer informasjon du har om møblene du vurderer å kjøpe, jo større er sjansen for at du ender opp med et møbel du har glede og nytte av i mange år. Og det er nettopp den varigheten Møbelringen ønsker å ha fokus på, sier Lars-Erik Ullsgård.  – Bruk de ansatte når du skal investere i nye møbler, for de har mye kunnskap om produktene de selger. De er der for å hjelpe deg med å ta det rette valget.

Hvordan sofaen skal brukes er med på å bestemme hvilket materiale og hvilket oppsett som er det beste alternativet du kan velge. Målet er at sofaen skal vare så lenge som mulig! Her ser du Sandefjord modulsofa.Hvordan sofaen skal brukes er med på å bestemme hvilket materiale og hvilket oppsett som er det beste alternativet du kan velge. Målet er at sofaen skal vare så lenge som mulig! Her ser du Sandefjord modulsofa.
Hvordan sofaen skal brukes er med på å bestemme hvilket materiale og hvilket oppsett som er det beste alternativet du kan velge. Målet er at sofaen skal vare så lenge som mulig! Her ser du Sandefjord modulsofa.

Hvordan tar du best mulig vare på møblene dine?

- Første bud for å ta godt vare på sofaen din, er å sette den inn med impregnering. Det gjelder både sofaer i tekstil og møbler i skinn. Jevnlig støvsuging, og flekkfjerning umiddelbart etter at uhellet er ute, er også med på å forlenge levetiden til sofaen din.

- Om du har et spisebord i tre, bør du investere tid i å ta godt vare på det – da vil du ha et bord som varer livet ut og enda lenger. Fordi treverk er et levende materiale, bør det behandles og rengjøres regelmessig. Vær sparsom med vann og bruk vaskemidler som er laget for treverk.

- Sengen din skal også vedlikeholdes, men hvordan tar du egentlig best vare på madrassen? Stikkordene her er å lufte den ved å flytte unna dynene, tørke av den med en fuktig klut om det trengs, og investere i en madrassbeskytter. En god seng holder i rundt 15–20 år.

- Du finner mer informasjon og guider til hvordan du vedlikeholder møblene dine her!

Velg varige design og tidløse farger

Å velge møbler du skal ha i mange år, betyr selvfølgelig ikke at du aldri kan oppdatere stilen din med noe nytt. Velger du en farge du liker godt på de store møblene, er det enkelt å tilsette noen nye puter eller et fargerikt pledd om du har behov for en oppfriskning i stuen. Eller kanskje veggene kan få et strøk av en ny farge?

– Personlig stil skal være morsomt, og det skal gi deg et hjem du trives i. Det er ikke så mye som skal til for å få stuen til å føles ny – kanskje skal du bare ommøblere litt, kjøpe en kul vase du fyller med blomster fra hagen og henge opp et nytt bilde på veggen, foreslår Lars-Erik.

Med enkle grep kan du oppdatere stilen hjemme uten at de store møblene må byttes ut. En blomstervase, noen puter eller ny kunst på veggen kan være det som skal til for å føle at du er med på trendene. Med enkle grep kan du oppdatere stilen hjemme uten at de store møblene må byttes ut. En blomstervase, noen puter eller ny kunst på veggen kan være det som skal til for å føle at du er med på trendene.
Med enkle grep kan du oppdatere stilen hjemme uten at de store møblene må byttes ut. En blomstervase, noen puter eller ny kunst på veggen kan være det som skal til for å føle at du er med på trendene.

Nært, lokalt og kortreist

Det er mange møbelprodusenter å velge mellom, så hva skal man se etter? Hos Møbelringen finner du et knippe norske merkevarer – Wonderland, Kleppe, Brunstad og Stordal – under paraplynavnet Norskprodusert, og disse kan det være verdt å ta en titt på. Lars-Erik Ullsgård i Møbelringen er opptatt av at de som kjede skal tilrettelegge for at kundene deres skal kunne ta gode valg.

– Bedriftene i Norskprodusert er gamle, tradisjonsrike norske bedrifter som er sterkt knyttet til lokalmiljøene der de holder til. De er nær naturen og har en omsorg for både samfunnet og menneskene som skal bruke møblene deres – alt dette stemmer godt overens med de ambisjonene og verdiene vi har i Møbelringen, sier han. 

Nysgjerrig på hva Norskprodusert har å by på? Dette er de mest populære møblene fra de fire merkevarene!

Slik jobber Møbelringen med bærekraft

Møbelringen har et mål om å samarbeide med produsenter som holder utslippene sine nede for å gjøre det totale klimaavtrykket sitt så lite som mulig. I tillegg ønsker Møbelringen å inspirere kundene sine til å velge varige møbler som ikke skal skiftes ut ofte, og som ikke kun er kortvarige trender.

– Møbelringen er i gang med å sette inn konkrete tiltak der vi vet at vi kan gjøre en forskjell. Vi er opptatt av hva møblene lages av og hvordan de fraktes, og derfor er det ekstra viktig for oss å jobbe tett med norske produsenter, slik at vi sammen også kan finne bedre løsninger for fremtiden, forteller Lars-Erik Ullsgård.

Visste du at...

… Norskprodusert-medlemmet Wonderland samarbeider med Møbelringen, SINTEF og NTNU om et prosjekt der de skal halvere klimaavtrykket fra sengene sine?

… Møbelringen også ser på andre typer forretningsmodeller enn de til nå har jobbet med, som utleie, gjenbruk og resirkulering – med mål om få mer sirkulærøkonomi inn i virksomheten?