Hjemme hos May-Helen:
Et hjem er en historie

Noen leiligheter bærer større preg av eierne sine enn andre. Der noen foretrekker å få tips av interiørarkitekter eller innrede leilighetene sine som en magasinside, foretrekker andre å la sin egen historie, sin personlige smak, og arven etter farfar sette et preg på hjemmet.

Livet bygger hjemmet

May-Helen (57) og hunden Potter bor i en leilighet som ser ut som om det er akkurat May-Helen og Potter som bor der. Den litt rufsete Potter har et litt rufsete pledd i buret sitt, der han ligger når May-Helen får besøk, fordi han sliter litt med å skjule begeistringen sin. På sin side har May-Helen tydelig levd et liv som farger hjemmet hennes. Så å si alt av innredning har historier festet ved seg: Den gamle kisten som fungerer som kaffebord er full av merker av levd liv, fra hundrevis av kaffeselskap, hundrevis av samtaler. De lette gardinene hun har sydd selv, er inspirert av gardinene som hang hjemme hos bestemoren hennes. På veggene henger fotografier som hun selv har tatt, og et stort broderi fra bestemor som ingen andre ville ha, men som May-Helen gladelig tok med seg og hang opp hjemme i gangen. For henne er det viktig å ha en personlig stil.

– Jeg er opptatt av gode fargevalg, at tremøblene skal ha samme farge for eksempel, og at veggene skal komplimentere hverandre. Harmoni er også viktig – at møblene står riktig plassert i forhold til hverandre, slik at rommet hverken føles for stort eller for lite. At det blir en god romfølelse, samtidig som det blir intimt. Men det aller viktigste for meg, er det å unngå en bruk-og-kast-mentalitet, og at innredningen og leiligheten som helhet føles personlig – at det føles som hjemme.

Arv og gjenbruk

Gjenbruksmentaliteten kan May-Helen ha fått med seg fra bestefaren, som drev et lite båtbyggeri i Vesterålen. Han var nøysom med ressursene sine, både i forbindelse med jobben, og i resten av livet.

– Han gjorde alt selv, helt fra han lagde den første spikeren – ja, han lagde til og med sine egne spikre – til båten sto ferdig. Alt lå i bestefar sine hender – han kunne alt som var å kunne om båtbygging på den tiden. Men han var jo ikke rik heller, så det var viktig for ham å bruke ressursene og materialene godt, slik at ingenting gikk til spille. Dette gjorde hver båt veldig personlig – her var det ingen samlebånd og ingen ferdigproduserte deler – så båtene bar veldig preg av bestefar, slik leiligheten min bærer preg av meg.

May-Helen har tatt vare på en del av spikrene etter bestefar, noe som vitner om en nostalgisk side som helt klart smitter over på leiligheten, som hadde passet like godt inn ved siden av båtbyggeriet i Vesterålen som på Smestad i Oslo. Den bærer preg av arv og tradisjon, og av hennes personlige historie: Den gamle kaffebord-kisten er det eneste fysiske minnet fra huset hun bodde i på Hamar i mange år, skinnsofaen som står inntil veggen er en arvet og godt brukt Hødnebø-perle, det henger et sort/hvitt-bilde av en gammel fiskeskøyte på veggen, og kaffen serveres i Figgjo-kopper som hun har arvet etter mormor.

Hovedelementet er møblene fra Hødnebø

Selv om alle disse delene utgjør helheten som er viktig for May-Helen, må selve navet i stuen helt klart sies å være den gamle stolen fra Hødnebø. Den står under en velbrukt leselampe, akkurat langt nok unna veggen til at den kan vippes helt tilbake når hun skal lese eller se på TV om kvelden, og i akkurat riktig vinkel i forhold til sofaen og kaffebordet, slik at den også kan brukes til kaffeselskaper. Den er godt brukt, men pen å se på, og har etter mange års trofast tjeneste formet seg etter May-Helens kropp, slik at den bare har blitt bedre og bedre å sitte i.

– Jeg storkoser meg i denne stolen. Er det noe sted jeg skal sitte, er det i den. Jeg tror til og med jeg kanskje har sovet mer i stolen enn jeg har sovet i sengen, samlet sett. Det er jo lett å duppe av en gang i blant når jeg har en stol jeg sitter så godt i – og er så glad i, sier hun med sitt bredeste smil.

Vil du også ha et komfortabelt sted å duppe av eller lese en god bok? Hødnebø Tromøya er den perfekte blandingen av godstol og sofa – og blir garantert en personlig møbelklassiker!