Arven etter møbelkongen:

– Å selge møbler er også et håndverk

Det krever sin kvinne å forvalte en stolt familiearv, og listen lå høyt da Iselin Lande (36) tok over Møbelringen Math. Lande i Haugesund. For det skal noe til å leve opp til forventningene når du har en en bestefar med kallenavnet «Møbelkongen».

Det var Iselin eller ingenting da møbelkongen Mathias Lande og barna hans ønsket å gi fra seg roret til møbelforretningen i Haugesund i 2018. På det tidspunktet var ingen i familien involvert i den daglige driften. 91-åringen Mathias, som grunnla Math. Lande Møbler i 1963, ville gjerne at en i familien skulle overta – og aller helst barnebarnet Iselin. Hun takket ja, og tok fatt på oppgaven sammen med mannen Fredrik i 2019.

– Det er en ære å ta over et livsverk og en møbelbutikk som har holdt det gående så lenge. Jeg hadde faktisk lekt med tanken i flere år, men fordi vi bodde i Oslo og hadde livet vårt og jobbene våre der, hadde det blitt med tanken, forteller Iselin.

Da hun og mannen Fredrik fikk barn, ble det viktigere å komme nærmere familien. Da de flyttet tilbake til Haugesund, ble det plutselig veldig aktuelt å ta over familiebedriften. Heldigvis var Fredrik med på laget.

– Jeg sa tidlig i prosessen at dette var et prosjekt Fredrik måtte være med på, ellers ønsket jeg det ikke. Han måtte være en del av det, for jeg ville at dette var noe vi skulle få til sammen. Det har fungert veldig bra og vi er et godt team, sier hun.

Iselin og Fredrik driver Møbelringen Math. Lande sammen, og at han var med på laget var en forutsetning for at Iselin skulle takke ja til å ta over driften.Iselin og Fredrik driver Møbelringen Math. Lande sammen, og at han var med på laget var en forutsetning for at Iselin skulle takke ja til å ta over driften.
Iselin og Fredrik driver Møbelringen Math. Lande sammen, og at han var med på laget var en forutsetning for at Iselin skulle takke ja til å ta over driften.

Kul og moderne interiørstil hjemme

Å jobbe i en møbelforretning kan gi seg utslag i en trang til å stadig oppdatere møbelparken hjemme. Iselin er likevel sikker i sin smak, og har alltid være opptatt av interiør og innredning. En oppvekst med fokus på design, former, komfort og farger har satt sitt preg på henne.

– Jeg er nok «arvelig belastet» etter å ha vokst opp i møbelbutikken. Jeg har alltid likt å ommøblere, endre på farger, bytte ut og prøve nye trender. Tidligere eksperimenterte jeg mer med for eksempel en sofa i en knall farge, eller turkise fliser på badet, men jeg har nok fått en mer minimalistisk stil med årene, sier hun.

Bordet fra Woodstory i hvitoljet eik passer perfekt inn i familiens kule og moderne hjem, og er et av Iselins beste kjøp i egen butikk. Hele storfamilien får plass rundt bordet. Twist-lysene er fra Broste Copenhagen og de tørkede blomstene fra LykkeblomstBordet fra Woodstory i hvitoljet eik passer perfekt inn i familiens kule og moderne hjem, og er et av Iselins beste kjøp i egen butikk. Hele storfamilien får plass rundt bordet. Twist-lysene er fra Broste Copenhagen og de tørkede blomstene fra Lykkeblomst
Bordet fra Woodstory i hvitoljet eik passer perfekt inn i familiens kule og moderne hjem, og er et av Iselins beste kjøp i egen butikk. Hele storfamilien får plass rundt bordet. Twist-lysene er fra Broste Copenhagen og de tørkede blomstene fra Lykkeblomst

Et av favorittmøblene hjemme er det tre meter lange spisebordet Urban fra Woodstory, som er bestilt på mål. Det lyse treverket gjør at det store bordet virker lett og luftig i spisestuen, samtidig som den lange bordplaten gir spiseplass til mange.

– Det å veilede folk på farger, materialvalg og design er spennende, og det er viktig for meg at kundene får møbler som passer deres stil og behov. At mange av møblene våre kan skreddersys etter kundenes ønsker er en klar fordel, mener hun.

Film: Se historien om hvordan Iselin tok over møbelarven etter bestefar her:

God service og livslange kundeforhold

Det er ikke få Haugalendinger som har vært innom Math. Lande på jakt etter en sofa eller seng i årenes løp. Iselin forteller at hun har kunder innom som kjøpte alle sine møbler hos bestefaren når de giftet seg for 40 år siden, og som nå er tilbake for å fornye seg. Hun håper at hun også kan skape slike gode historier med kundene sine.

– Jeg har alltid sett veldig opp til min bestefar. Han er et enormt arbeidsjern, er svært dyktig og kanskje den mest serviceinnstilte personen jeg noen gang har møtt. Jeg hører ukentlig fine historier fra kunder som har handlet hos bestefar – og det gjør meg så stolt, forteller hun.

Hun synes det er spennende å finne balansen mellom å videreføre bestefarens arv, og å sørge for at butikken møter nye kunders ønsker og behov – alt med utgangspunkt i Møbelringens kjærlighet til hjemmet.

Bestefar Mathias og Iselin har alltid hatt et nært og godt forhold. Han ble glad da barnebarnet sa ja til å ta over familiebedriften.Bestefar Mathias og Iselin har alltid hatt et nært og godt forhold. Han ble glad da barnebarnet sa ja til å ta over familiebedriften.
Bestefar Mathias og Iselin har alltid hatt et nært og godt forhold. Han ble glad da barnebarnet sa ja til å ta over familiebedriften.
Tre blad Lande – pappa Stein, Iselin og bestefar Mathias. Storfamilien treffes ofte, og det er ikke til å unngå at det blir mye butikksnakk med tre kremmere samlet. Her i utegruppen Andorra.Tre blad Lande – pappa Stein, Iselin og bestefar Mathias. Storfamilien treffes ofte, og det er ikke til å unngå at det blir mye butikksnakk med tre kremmere samlet. Her i utegruppen Andorra.
Tre blad Lande – pappa Stein, Iselin og bestefar Mathias. Storfamilien treffes ofte, og det er ikke til å unngå at det blir mye butikksnakk med tre kremmere samlet. Her i utegruppen Andorra.

Tredje generasjon møbelhandler Lande tror mye ligger i å ha en god balanse mellom å respektere tradisjoner og samtidig våge å sette sitt eget preg på ting – og fornye det som er modent for forandring. Det er viktig for henne å sikre at bedriften skal kunne leve videre i mange år, og at de skaper en god arbeidsplass i nærmiljøet. At Møbelringen er kjent for kvalitet og varighet vil hun skal merkes også i måten butikken drives.

– Å selge møbler er også et håndverk, og jeg er så heldig at jeg har fått lære det håndverket av pappa og bestefar som begge er dyktige handelsfolk. Det er alltid gode historier, tips, erfaringer og oppmuntrende ord å få.

Involverer barna i butikken

Det lover godt for fremtiden til Møbelringen Math. Lande. Ikke bare har Iselin og Fredrik gått helhjertet inn i driften, de har også sikret en neste generasjon møbelhandlere. Fredrik og Iselin gjør det de kan for at barna Saga (5) og Jesper (3) skal bli godt kjent med arbeidsplassen til mamma og pappa. Det er viktig for dem at barna også føler at butikken er litt «deres».

– Hvis vi har hatt en travel uke, eller vet at vi har en travel uke foran oss tar vi dem med oss opp i butikken på søndagene. Her får de hjelpe til med å samle inn plakater, vi leker butikk og de får springe litt rundt. De skal forstå hvor mamma og pappa er på jobb, og hva vi gjør der, sier Iselin, som har et lite håp om at hennes barn en dag skal ta over driften av Møbelringen Math. Lande.

– Det hadde jo vært utrolig kjekt om de ville ta over etter Fredrik og meg, men det skal i så fall være av egen fri vilje. Men vi kan jo prøve å så noen frø nå mens de er små og synes det er gøy å leke butikk, ler hun.

Det er ingen tvil om at barna Saga og Jesper trives i butikken. Foreldrene håper at ungene en dag vil ta arven videre og bli fjerde generasjon møbelhandlere hos Møbelringen Math. Lande. Det er ingen tvil om at barna Saga og Jesper trives i butikken. Foreldrene håper at ungene en dag vil ta arven videre og bli fjerde generasjon møbelhandlere hos Møbelringen Math. Lande.
Det er ingen tvil om at barna Saga og Jesper trives i butikken. Foreldrene håper at ungene en dag vil ta arven videre og bli fjerde generasjon møbelhandlere hos Møbelringen Math. Lande.